|
Post by Gwynn 'Vrabčák' Maddock on Jul 12, 2019 12:56:05 GMT
Změna vůdce v Ingwirth holdu si vybírala daň na chování tamních obyvatel. Vzájemně se vyhýbali pohledem, raději skláněli hlavu a se slepou poslušností učinili vše, co jim bylo nařízeno. Představa katovského špalku se zdála nezvykle blízká, chlad naostřené sekery lechtal každého na krku a Gwynn nebyla jediná, kdo se ocital na pokraji srázu. Stačilo málo, drobný přešlap, aby skončila zavřená v kobkách ukrytých hluboko pod povrchem, osamocená ve svém žalu, žadonící o pomoc. Nedovolala by se. A pokud ano? Pak leda strážných, kteří by si na ní smlsli, užívajíc si její trápení, tu bolest rostoucí v nitru, tupou, zároveň však bodající do každého odhaleného nervu. I rusovláska, dříve to usměvavé děvčátko s očima rozzářenýma radostí, nyní plaše klopila oči směrem k zemi, ačkoliv i to byl dříve její způsob jednání. Jen nyní? Neodvážila se je odtrhnout od svých bot, od roztřepeného lemu sukně a prstů mozolnatých jiným druhem práce než byla hra na loutnu, kterou už nějaký čas neviděla. Nejspíš její pokoje vyrabovali a hudební nástroj zničili ohněm. Ta myšlenka... zabolela, vháněla slzy do očí. Jenže nemohla plakat. Ne, nesměla plakat - ukázat slabost a stát se něčí hračkou.
Hlas muže by jistě dokázal rozechvět jakoukoliv ženu jako strunu loutny, chraplavý, hladící na duši. I Gwynn se přistihla, že na okamžik, byť se jednalo o krátkou, prchavou chvíli, zatajila dech. Zdálo se jí, že rezonoval celým jejím tělem, konejšil její roztěkanou, bolestí znavenou duši. "J-já... nejsem... ne-nejsem madam, pane," přizná potichu samovolně zděšena onou možností, že si ji spletl s někým dostatečně důležitým na to, aby byla podobným titulem oslovena. Do šlechtičny měla na míle daleko, neuměla se dle přísné dvorské etikety chovat. A představa, že by se najednou měla nechat oslovovat podobně? Děsivé. "Ne-ne... Ne, pane, vy se nemáte za co omlouvat. To... T-to já se dotkla vaší ruky. Nechtěně, přísahám," vyhrkne v obranném reflexu s dlaněmi pozvednutými na znamení, že se vzdává. Byla to její chyba, nikoliv jeho. Pokud měl být někdo potrestán za opovážlivost, pak jedině ona. Ruce však rázem stáhla z jeho dosahu, překrývaje si jimi paže zahalené v tenké látce košile, která zažila už lepší časy. O zbytku šatstva a její tváři nemluvě. "Sirénu? Co... co je to?" Neznala příliš námořnických popěvků a toto slovo jí jaksi unikalo. Snad právě zvědavost zapříčinila, že na okamžik zvedla zelené oči k jeho tváři, vnímaje strukturu rysů vypovídajících o jistém nebezpečí, které se mu táhlo v patách. Dobrodružství, které ne vždy mohlo skončit dobře pro člena jeho družiny. Chápala, něco podobného se jí stávalo často. Lákala davy svým hlasem, líbivými melodiemi, které její dar pozvedl na novou úroveň. Dokázala rozesmát stejně jako vehnat slzy do očí, nostalgicky vzpomínat a zároveň nechat zahořet vášnivý cit. Hudba pro ni byla vším a mohla ji rozdávat dle libosti. Zároveň se jí však tu a tam stala osudnou.
Rychle zavrtěla hlavou na znamení, že to nic není, nic vážného, aby si s tím lámal hlavu. Prsty okamžitě vylétly k poraněné tváři, ochraňujíc ji zlehka dlaní, ačkoliv to tu a tam znamenalo podlehnout bolesti z prostého doteku. "Nic to není... opravdu. Jen jsem... jen... jsem upadla na schodech," vyhrkne první lež, která jí přišla na mysl. Očernit některého z Černých jezdců by znamenalo poštvat proti sobě ostatní. A možná pocítit zubatou za krkem. "Jsem nešikovná, nic víc, pane." Snažila se mu naznačit, aby se o to nezajímal. Pokud byl dobrákem, nevinným člověkem, který ještě nepocítil úskalí převratu, pak ho nehodlala zatáhnout do osobních problémů, vystavovat jeho krk smrti. Jenže i on se mohl stát jedním ze špehů nových královen a co pak? Jedna stížnost by znamenala konec. Její konec.
|
|
|
Post by Morgan Ashcroft on Jul 12, 2019 15:02:44 GMT
Přikývl a na tváři se mu objevil nepatrný úsměv. "Pak mě tedy omluvte znovu, přemohly mne manýry britského gentlemana, i když do něj mám asi daleko. Nemohl jsem si pomoci u tak sličné slečny." odvětil jí na nazvání madam, popravdě tak oslovoval téměř každou ženu. Ani ta léta mezi piráty, muži, kteří by v nestřežené chvíli s touhle dívenkou udělali příšerné věci, na které raději nechtěl ani pomýšlet, z něj nevyhnali jeho laskavou povahu, která se však nutno říct začínala každým dnem vzdalovat.
Viděl že stále je poněkud rozechvěná, s tím vším co se děje kolem se jí ani nemohl divit; netušil čím si prošla. "Nemáte se ode mne čeho bát, vím, že na tohle království padly temné časy, avšak já nejsem nic než pocestný. Je mi jasné že ten dotek byl pouhý omyl. Kdo by také chtěl něco mít s takovým starým kmetem jako já?" jal se ji svými slovy dále uklidňovat, a poté co to dořekl se zazubil, chtěl odlehčit celou situaci. Především ji nerad viděl tak ustrašenou, tím spíš že v tento moment za to mohl on. Sledoval její pohyby a gesta, stále pohnut lítostí.
"Sirény jsou bájná stvoření, která lákají námořníky na smrt svým překrásným zpěvem, a občas i zjevem, obojímu se nikdy nedá odolat." osvětlil jí, proč ji přirovnal právě k nim. Příliš na ně nevěřil, i přesto, že ve světě je plno magie a stvůr jako jsou upíři či vlkodlaci - vždyť jen před pár hodinami se mu jedno z těch monster zakouslo do krku. Doufal, že si zrzka to přirovnání nepřebere špatně, či že jí snad dokonce neurazí, nic takového rozhodně neměl v úmyslu. Možná to bylo řečeno špatně, chtěl jí tím však pouze složit poklonu. Morganův pohled se poté setkal s jejím, shledával v něm cosi čarovného až uhrančivého, nemohl si pomoci než se znovu pousmát.
Poněkud přivřel oči, jen co se začala obhajovat, lži dokázal rozeznat vždy, téměř v okamžiku. Na každý pád viděl, že mluvit o tom je jí nepříjemné, a hlavně pak to vůbec nebyl jeho problém. Což neznamená, že k ní cítil apatii, ba naopak, podobnost s jeho ztracenou milovanou osobu jej nutila zajímat se jako o nikoho už dlouhou dobu. Leč dívka dávala jasně najevo, že nechce aby se v tom šťoural, což se rozhodl respektovat.
"Prosím, alespoň mi neříkejte pane, jsem obyčejný kmán. Můžete mi říkat Morgane. Nebo kapitáne Ashcrofte, pokud si potrpíte na formality," síla zvyku jej přemohla, zavřel oči a nespokojeně mlaskl, už dávno neměl žádnou loď ani posádku, aby se mohl zvát kapitánem. "Inu, vlastně už ani ten kapitán neplatí. Stačí Morgan, opravdu." pokýval hlavou a vřele se usmál.
|
|
|
Post by Gwynn 'Vrabčák' Maddock on Jul 12, 2019 15:32:52 GMT
"J-já, já... Ne-nejsem..." Neobratným chováním se mu pokoušela naznačit, že do sličné slečny, jak se jí rozhodl nazvat, má tuze daleko. Ano, dříve by ji za líbeznou dívku označil nejspíš kde kdo, ale to se na její tváři neprojevovaly strhané rysy, hlad a smutek ze ztráty milovaného člena rodiny, o příteli nemluvě. Einar zmizel a spolu s ním i veškerá jistota, kterou do té doby mívala. Zůstala na vše sama, ten pocit jí byl až nepříjemně povědomý, což nesla s nelibostí a jakousi zahořklostí v hlase. "Nejsem sličná, pane," opraví ho tiše, nevědomky se chránící proti veškerým výpadům - ať už slovním či fyzickým, kdy paže držela překřížené přes hrudník. "Jsem jen... obyčejná holka, kterých je ve městě mnohem víc. Nejsem... zvláštní." Snad až na její hlas, který i v obyčejné promluvě působil lehkým dotekem svírajícím srdce. Hlasem uměla konejšit stejně jako zarazit ostrou dýku do srdce. Nešlo o slova, šlo o přirozenou melodii, o způsob, jakým hovořila, jakým si broukala. Krásná symfonie přinášející samé mizérium, nic víc. "Měl byste vidět ostatní dívky. V...," zarazila se, nevěda, jak pokračovat. Některé dívky si vydělávaly poměrně zajímavým způsobem na obživu a Gwynn se zdráhala mu něco podobného nabídnout, ačkoliv byla řeč o jiných děvčatech, nikoliv o ní samotné. Nach vstoupil do tváří, když sklopila pohled ke svému tělu, hledíc na špičky bot. "... V nevěstincích." Zmatená koktala, dávaje cizinci možnost nahlédnout do zákoutí plného jistě jemu známému fyzickému prožitku.
Stále zmatená k němu pozvedla oči, pátraje v jeho tváři po náznaku stařectví, jímž se slovně oháněl. "Nevypadáte staře, pane," namítla tiše, zjevně si nic nedělajíc z jejich věkového rozdílu. "Vypadáte..." Chvilku hledala ta pravá slova, ale jako bardka se s nimi přirozeně zvládla poprat jako nikdo jiný, přednášeje špetku civilizovanosti do odpovědi. "... Zkušeně. A věřím, že to ženy vyhledávají více než jen... mládí. K čemu to, když touží po dobrodružství, inspiraci a nebezpečí?" Právě tehdy mu věnovala drobný, tak trošku zasněný pohled, než rychle potřásla hlavou na znamení, že něco takového by od ní očekávat neměl. Obvykle lítávala v oblacích živých snů, nechávala se unášet na perách fantazie a jen málokdy sestoupila z výšek na zem. Leč poslední dobou? Ne, to zde zůstávala uvězněná bez možnosti vydat se vstříc příběhům plným chrabrosti. Pokud měla soudit sama za sebe, jednalo se o velmi pohledného muže a takoví přitahovali ženskou pozornost. "Mám za to, že by mnohé byly šťastné po vašem boku. Byť jen na krátkou chvíli." Neměla v plánu mu lhát, nevypadal jako někdo, kdo si potrpí na dlouhodobý vztah. Jakoby ho vítr odvál během několika chvil na druhý konec břehu a dívka? Ta by si mohla akorát oči vyplakat.
Zarazila se až tehdy, když začal promlouvat o sirénách. Bájná stvoření, která lákají námořníky na smrt svým překrásným zpěvem - to znělo jako ona. Bájná? Tak by se sotva nazvala, avšak ten zpěv byl pravdivý. I tak se odmítala podílet na podobném přirovnání. "Mýlíte se, pane. J-já nikoho na smrt nelákám. Nejsem taková. J-já si jen zpěvem přivydělávala, byla jsem bardkou než-... než-..." Nemohla o tom hovořit, vzpomínky byly stále ještě živé podobně jako nedávná minulost. Stačilo tak málo, aby ztratila vše, na čem jí záleželo - svého syna a Einara, jemuž byl konec kdo ví kde. Žil snad ještě? Dýchal? Či umíral někde v temnotách? Slzy vstoupily do očí a Gwynn se raději otočila, aby její společník nebyl nucen přihlížet slabostem ženského pokolení. Nebyla silná, Einar se mýlil. Nikdy nemohla být dostatečně silná, aby přešla bez povšimnutí osobní ztráty a bolesti. "O-omlouvám se, pane... nemínila jsem vás urazit," hlesne štkavě, stíraje si z očí první slzy. Mokrá ručka okamžitě zaplula k hrubé látce sukně, aby si ji osušila od slaných stop po zármutku. "Většina z nás přišla... o svou rodinu. Je to stále příliš... živé," poznamená tiše s hlavou sklopenou. Jak snadné bylo navrátit se do svého původního chování? Vyhýbat se mu pohledem? Jako by se jednalo o její jedinou obranu před bolestnými kopanci od života.
Přikývla na jeho slova s lehkým úsměvem, sotva patrným, než se znovu rozplynul do ztracena. "Pak... já jsem Gwynn, pane... Morgane," opraví se narychlo, očividně stále nejistá si tím, kolik si toho k němu může dovolit. Zdál se tak hodný, jaká to náhlá změna oproti chování všech těch Černých jezdců, kteří se nebáli uhodit ženu do tváře. "Hodláte... se zde zdržet?" Opět se na povrch prodrala její zvídavá povaha, ta dívka, která tak ráda zpívala o sympatických mužích a jejich osobní tragédii.
|
|
|
Post by Morgan Ashcroft on Jul 12, 2019 19:18:38 GMT
Po tváři se mu rozlil úsměv, jen co ji viděl lehce znervóznět; lhal by, kdyby tvrdil, že na takové reakce u žen není zvyklý. Na slova o tom, že není sličná, i o tom že je obyčejná, zareagoval jednou větou: "Gentleman dámě její iluze zásadně nevymlouvá," odcitoval škádlivým tónem průpovídku, kterou často užíval jeho otec. Chtěl tím dát najevo, že až s ní prostě nesouhlasí. Pravda, byla zanedbaná, sem tam nějaká ta šmouha, nicméně pod tím vším se skrývala překrásná žena, jen se musela ukrýt před vším co si na ni v poslední době život připravil. Nahlas by to neřekl, ale věřil že ať už prožívá cokoli, k lepšímu se to obrátí a ona bude všem mužům vyrážet dech už nejen zpěvem. Poté co nechala větu o ostatních dívkách viset ve vzduchu si založil ruce na prsou, s potutelným výrazem čekajíc co z ní vyleze, ačkoli to samozřejmě tušil. Jen co to vyslovila se rozesmál a potřásl hlavou. "Mám to brát tak, že má společnost vám není dost milá a posíláte mě raději za děvkami?" otázal se, dávajíc jasně na odiv, že to je pouhý žert, neboť po chvíli se zasmál znovu.
Sledoval ji se zájmem a rukama za zády, jen co se jala popisovat jeho vzhled, byl zvědavý jak jej vidí. Semknul rty do úzké linky a lehce mu zacukaly koutky, když maličko sklonil hlavu na důkaz vděku za její slova, že se nejeví tak starý. "To je naprostá pravda." povytáhl obočí a přikývl, z jeho zkušeností věděl moc dobře, co ženy chtějí a rád těchto znalostí zneužíval. Významně si odkašlal, když pochopil, že vskutku taktně a obratně naznačovala, že je spíše na letmé známosti. Měla i neměla pravdu, bylo by těžké jí vysvětlit jak se u něj věci mají. Ani o tom nechtěl mluvit.
"Bardkou?" opáčil a poněkud naklonil hlavu. "Inu s vaším hlasem přímo ideální práce..." poznamenal, načež si povšiml, že tohle téma je zdá se pro ni být nanejvýš citlivé. A nejen ohledně předešlého zaměstnání, muselo se stát něco závažného. Nedovolil si do jejích záležitostí strkat nos, znali se sotva pár minut. Až teď zjistil, že po celou dobu co s ní hovořil, a především od té chvíle co prolomil ledy a už od něj nechtěla odejít, se pořád usmíval. Další věc, jakou nezažil již dlouho. Nyní však jeho úsměv povadl, uviděl že pláče a odvážil se k ní přistoupit, jakmile se otočila zády. Pomalu a opatrně jí položil ruku na rameno, svými hrubými prsty ucítil vlákna jejího svršku, a pevně doufal, že jí tím letmým dotekem nevyděsí. "Nechtěl jsem vynést na světlo nepříjemné vzpomínky, odpusťte." řekl tiše.
Ve chvíli, kdy už jej málem zase oslovila 'pane' ji chtěl opravit, nicméně zvládla to sama, a on se nad tím uchechtl. "Gwynn, jak překrásné jméno." úsměv se mu znovu vrátil a nad její otázkou se pozastavil. "Ještě si nejsem jistý. Přijel jsem na tenhle ostrov za jistým účelem, žel nenaplněným, a abych řekl pravdu, chybí mi moře. Nedokážete si ani představit jak rád bych se zase houpal na vlnách, cítil sůl a vítr..." při těch slovech zněl poněkud jinak než doteď, jaksi zasněně, skoro jako kdyby nějaký mladík mluvil o své první lásce. Což je ale velmi trefné přirovnání, neboť přesně takovou lásku cítil Morgan i po těch letech k moři. A dozajista to byla jeho první láska.
|
|
|
Post by Gwynn 'Vrabčák' Maddock on Jul 12, 2019 19:57:36 GMT
Přestřelila. Nevhodně zvolená slova by u jiného muže mohla vyvolat něco jiného než-li upřímnou odpověď v podobě smíchu, spíš pravý opak - chňapnutí po ní v zápalu hněvu a předložení důkazu, že jeho společnost je mnohem lepší a děvky? Ty můžou počkat. Šokovaná přiložila prsty k ústům, vdechujíc skrze ně vzduch pálící v plicích. Neměla za povinnost ho urážet, nic podobného nechtěla a nyní? Cítila se jako zrádce. Malý zrzavý zrádce, který možná umí dobře zpívat, zato některé fráze by neměla z úst vypouštět. "Tak... tak jsem to nemyslela. Ne-nechtěla jsem vás urazit. J-já... j-já jen chtěla říct, že-... že..." Marně hledala slova, po celou dobu se ohlížela přes rameno v náznaku útěku. Sotva by jí kdokoliv označil za silnou, samostatnou ženu plnou nezávislého přesvědčení. Gwynn? Ne, ta se pokaždé na někom stala závislou, potřeba sdílet život a nezůstat sám se v ní kupila každým dnem. Chyběla jí hřejivá náruč stejně jako zvonivý smích, dětský pláč i jiskřičky radosti. Vše zmizelo lusknutím prstů a zdálo se, že samotná rusovláska se ztrácela v nově nastoleném pořádku. "Že... jsou opravdu moc hezké a určitě by se vám líbily... víc než já." Co na tom, že tuhle holku mohl klidně obtáhnout v nejbližší uličce bez peněz, jen s použitím hrubé síly? Hezké dívky mívaly výhody, o jakých se jí nesnilo. Samu sebe nepovažovala za dostatečně krásnou, aby oblbla ostatní, pohrávala si s jejich myšlením nebo srdcem. "Jak jsem řekla, jsem... jen obyčejná... notně ušmudlaná holka. Nemohu nabídnout nic víc než svou společnost a... přiznejme si, že ta není nijak poutavá... svůdná... vlastně spíše devastující," věnuje mu drobný úsměv v náznaku vlastního smýšlení o sobě samé. V Ingwirth holdu se nalezlo na tucty krasavic s mnohem plnějším dekoltem a boky. Jako by snad s nimi mohla soutěžit.
Smutný úsměv počastoval její tvář lehkým, téměř neznatelným dotekem, kdy se slzy objevovaly v jejích očích. "Už ne. Poté... co..." Zmlkla dostatečně včas, aby se nerozplakala nanovo, dýchajíc zrychleně a mělce. Někdy mívala pocit, že jí v hrudi pálí natolik intenzivně, že se už možná znovu nenadechne. Naštěstí i tento pocit brzy ustal a Gwynn mohla s polknutím pokračovat v odpovědi. "... Změny... nás připravily o některé blízké. Ale taktéž o to, co jsme milovali. Já ztratila syna... přítele... a také i vůli žít. Přežívám ze dne na den... Kamkoliv jdu, tam vidím svého Andrease. Prožívám... muka... opakovaně. Nebere to konce. Královny mne nechaly umístit do prádelny, kde se starám o prádlo obyvatel hradu. Přestala jsem zpívat, protože... jsem přestala mít důvod." Krátce zavrtěla hlavou po zdlouhavém monologu vysvětlujícím, co všechno napáchala krutovláda dvou žen sedících na trůně. Dříve si odnášela ze zpěvu radost, nyní? Připomínal vše, co nemohla mít. O co přišla, co jí bylo vyrváno z náručí. "Je to už dlouhá doba, co jsem zpívala. Bolí to... fyzicky i... na duši." Prsty naznačila dotek mířený na srdce, kde se dle ní skrývala bolestí rozechvělá duše.
Jeho pomoc se minula s účinkem - dívka překvapeně trhla ramenem, uskakujíc z dosahu mozolnaté dlaně, sama jej skrývaje pod drobnými, štíhlými prsty. "T-to... to nic. To já se omlouvám, nemohl jste tušit." Viditelně rozpačitá se snažila udržovat dostatečně velkou vzdálenost mezi nimi, očividně podobné úmysly měly na svědomí špatné vzpomínky. Nebývalo žádnou raritou, že ji tu a tam nějaký voják bolestivě popadl za rameno a silou natiskl na zeď, div ji nezranil ještě víc. Poté obvykle facka mířila k tváři a její tělo klesalo k zemi. Pouze přikývla, když začal hovořit o moři a nenaplněném cíli. "Znamená to, že dlouho nepobudete, že? Ostatně... nemyslím si, že by vás zde čekalo něco... dobrého, abych pravdu řekla. Poslední dobou... od smrti královny... se nad našimi hlavami vznáší strach a smutek. Nikoho zde nic dobrého nečeká, Morgane..."
|
|
|
Post by Morgan Ashcroft on Jul 12, 2019 20:58:18 GMT
"Jen jsem žertoval," uklidnil ji hned zkraje a zavrtěl hlavou, vůbec to nemyslel tak, jak to řekl. Možná by se od něj, jakožto piráta, čekalo že bude vyhledávat společnost lehkých holek, které jej za pár zlatek budou opečovávat jako krále a on by se díky tomu cítil více mužem; tedy, nikdy to tak neměl, takoví byli spíše ostatní hrdlořezové a zloději, kterými byl nucen se obklopovat. Morgan mezi ně nikdy pořádně nezapadl. Už jen protože stejně jako k moři zahořel láskou i ke knihám a vědění obecně, a ačkoli každému vypráví příběh o tom, že se k pirátství uchýlil kvůli chamtivosti a touze po svobodě, vše nebylo takové jak se zdá. Tedy, svoboda s tím měla co dočinění, chamtivost jakbysmet, jen ne ta jeho. To je však příběh, o který se zatím s nikým nepodělil a ani ještě dlouhou dobu nehodlal. Nicméně nemělo cenu utápět se ve vzpomínkách, v mžiku se vrátil do reality. "Já vaší společnost shledávám více než uspokojivou. Tělesné požitky jsou jedna věc, ale ty co povznášejí ducha mi jsou mnohem bližší. A nevím jestli bych něčeho takového dosáhl s dívkami z nevěstince." odvětil jí, zcela bez obalu.
Mlčky a pozorně ji vyslechl, snad ani nevěděl co říct. Takový vodopád slov a upřímnosti nečekal, nenamítal však nic. Sklopil zrak, párkrát se nadechl, hodlaje něco povědět, jen nenacházel slov. "Dost možná pro vás má lítost nic neznamená, ale mrzí mě to. Vím jaké je to ztratit dítě..." hovořil o své dceři, kterou mu Gwynn tolik připomínala. A nejen vzhledem, za tu krátkou chvíli nalezl podobnost i v jiných aspektech, možná proto se k ní cítil tak přitahován. Jenomže nemohl si to nechat stoupnout do hlavy, dívka před ním je samostatná osobnost, a dceru mu nemůže nahradit. Ty myšlenky raději vyhnal z hlavy a věnoval se dále jí.
Sám udělal krok zpět, jen co před ním ucukla a odtáhla se, tušil že se něco takového stane. Úsměv se mu z obličeje zcela vytratil a nepatrně se zamračil, snažíc se nespočinout na ní pohledem moc dlouho. "Já ani nic dobrého nepřijel hledat, chci jen někoho najít, srovnat s ním účty a zmizet. Taky si myslím, že mě tu nic nečeká." rozhlédl se kolem, věda že v těchto končinách jej štěstí zřejmě nečeká. Od doby co stanul na Irské půdě prožíval jen hoře, na druhou stranu předtím to nebyl taky žádný med. Lidé se mu vyhýbali jako čert kříži, a v podstatě se musel pořád strachovat, aby jej nevyhmátli Černí.
|
|
|
Post by Dorothea 'Ruby' Read on Oct 12, 2019 14:53:25 GMT
Nesouměrný krok dláždil uličky državy, skrze níž si razila cestu majitelka vysokých kožených holínek bez toho, aby se zajímala, jaký hluk může osamělý člověk nadělat v ztichlém místě, jindy přeplněném životem, ruchem, smíchem a vším, co dokázalo projasnit den. Jenže nastala jiná doba, jak jí již několikrát bylo řečeno cestou sem – královna padla a na její místo cpaly zadnici dvě ženské v očividné touze ukázat každému, kdo by o to měl zájem, že jsou hodny takové slávy. Doře to bylo popravdě putna, nezajímala se. Proč by také ano? Dokud jí nešlo o kejhák, ať si na trůnu sedí třeba prašivý čokl, beztak to bylo prašť jako uhoď. Dlaň položená na jílci šavle naznačovala každému z vojáků, že nepatří k neozbrojeným lidem, spíš se bude rvát a kosit dle toho, zda bude mít zájem prohlédnout si barvu jejich vnitřností – a to pouze v případě, že má dobrý den. Měla ho? Těžko říct, dle výrazu ve tváři převládalo znudění, ohrnovala spodní ret a zpoza přimhouřených očí sledovala pár lidiček rychle se trousících uličkami podhradí, jako by jim za patama hořelo. Nedivila by se, zdejší lid praktikoval nesoudružnost, každý si hleděl svého jako by se jim nad hlavou houpala katova sekera. Houpavou chůzí spíš praktikovala představu o totálním ožralovi, neboť tu a tam se zdálo, že na rovnoměrné cestě, snad jen tu a tam krkolomné díky senu a několika kamenům, nezvládá udržet rovný krok a stočila se na levou či pravou stranu, dokud nenabrala rovnováhu natolik, aby si to zamířila přímo. Širák stažený do čela zakrýval ostré rysy, o dvě čísla větší kabát zase štíhlou, téměř chlapeckou postavu, které nepřidávaly ani na zadku a stehnech volnější kalhoty podle poslední sicilské módy, kde ještě pár let nazpátek přebývala. Ten ostrůvek ji změnil hodně, na druhou stranu jí ponechal trpkost zrady kolující žilami podobně jako rudé víno a pouto se zemí, z níž odplula na dřevěných prknech lodi plné bláznů a sprosťáků. Litovala někdy svého rozhodnutí? Tu a tam. Co ji však čekalo? Život plný nešťastných dnů, týdnů a měsíců, kdy by s největším štěstím zemřela při porodu prvního dítěte, pokud ne na zákeřnější nemoc. Snad i to byl pokyn k tomu, aby si prsty přejela po břiše, ke svému štěstí prázdném, nevyplněném zárodkem dítěte. Sebe si jako matku nedovedla představit a ani by podobné riziko nepodstupovala.
Krok se zastavil až před jedním ze stánků pomalu sklízících to, co se nestihlo přes den prodat – tvrdé, okoralé koláče, drobné šperky, pentle do vlasů a nebo zrcadla s okrasným motivem květin. Nic pro ni, to však neznamenalo, že by neobhlédla zboží a případně něco nestihla strčit do kapsy. Odplivnutí směrem k zemi jen potvrdilo, že tahle holka se rozhodně nehodlá chovat jako dáma. Nemínila za nic z toho utrácet, ostatně v měšci se nacházelo jen pár cinkajících mincí, které ochraňovala jako žárlivá matka své ratolesti, ačkoliv je byla schopná utratit za teplé jídlo v krčmě a nějakou tvrdou pryčnu, kde se vyspí. Alkohol? Ten si dokázala změnit sama, za ten prachy utrácet nemusela, a to samé platilo o holkách. Jeden ze stánků zaujal její pohled natolik, aby se k němu přimotala, očividně oslabená kouzlem cetek, které se daly označovat za náušnice a jiné menší šperky zkrášlující místní děvčata. Sama žádné nenosila, bezpochyby by skončily prodané při první příležitosti. Ale to neznamenalo, že právě nějaký z nich by nemohla čmajznout a někde jinde prodat. Každý stříbrňák dobrý, ne že ne. Prsty chvíli brousila kolem, než mezi ukazováček a prostředníček stáhla přívěsek s červeným kamenem, skrývaje ho v dlani.
|
|
|
Post by Alcielle Raven on Oct 12, 2019 21:15:17 GMT
Alci si moc nestěžovala, všichni to věděli, byla věčně usměvavá jako sluníčko. Teď ale běžela se zamračeným čelem v rukou hromadu špinavého prádla, se kterým běžím do prádelny. Z ní pak do města nakoupit potřebné pro dětskou školku. Mám ráda děti, opravdu jo...ale.. tohle bylo moc, od rána do večera, všechny brečely, některé zemřely na spalničky, nebylo dost jídla ani čistoty, nutili mě učit je hrozným věcem a mě to ničilo. Ve volných chvílích jsem se snažila být oporou pro Richarda a vypomáhala v odboji. Z toho jsem měla odřené nožky a ruce samý mozol. Nevím kde mi hlavinka stojí a tak seběhnu schody od brány hradu do podhradí a zamířím na tržiště. Vydechnu když ucítím čerstvý vzduch. Nerada tam nechávám Seana samotného...ale co mi zbývá, to malé zrzavé dítě je nemocné, pořád nechce jíst, čí asi je, chybí mu matka a já už mléko nemám. Prohrábnula jsem si vlasy, umolousané od mlíka a dětských slin. "Do háje..." zakleju neslušně a praštila bych se za to ale už jsem příliš vyčerpaná, Richard je nuceně ve službě taky mele z posledního, normané nás chtějí zlomit ale to se jim nepodaří! Zarputila semknu rtíky a vzpřímím se, což je roztomilé při mojí výšce. "Alci...no tak...vzchop se." řeknu si polohlasem a jdu k tržišti. Zastavím se u prodejce kamenů a šperků. "Potřebovala bych jadeit..." povím mu. Vytáhnu zlatku, kterou jsem dostala na materiál, ten kámen by mohl zastavit žal a průjem u toho malého, zkusila jsem všechno, bylinky, kolébat, ale nejde ho utišit. Všimnu si zrzky, má valsy jako já, uculím se na ni, vypadá jinak, nebezpečněji, musím si ávat pozot, možná je normanka. "DObrý den...pěkné věci má Thomas že?" mrknu na přívěšek, co si děvče prohlíží.
|
|
|
Post by Dorothea 'Ruby' Read on Oct 12, 2019 21:37:21 GMT
Plán ukrást přívěsek a pak ho někde prodat za pár mincí byl překažen drobnou zrzkou, o pár čísel menší než byla samotná Dorothea, které k výšce přidávaly i podpatky kožených holínek, které jen tak nepustila z dohledu. Modré oči plné vzteku po ní šlehly pohledem slibujícím stažení z kůže, načež prsty zlehka pustila přívěsek zase zpátky na stolek, jako by si ho před chvílí akorát prohlížela, nic víc. Ještě aby se nechovala rozčarovaně, to mladé děvče se jí rozhodlo zakročit do přivýdělku nevybraným chováním, nad kterým by si znovu odplivla – což se vzápětí stalo. Téměř děvčeti poflusala nohy, rukávem většího kabátce si otíraje slinu na ústech skrývala část tváře, zatímco oči? Ty byly jasně viditelné stejně jako dlouhé rudé vlasy temnějšího odstínu než jakým bývala sympatická zrz zdejších farmářek a dojiček krav.
„Tsch… jako by se snad někdo zajímal,“ ucedí skrze zuby, přičemž nezvládla utajit narůstající hněv. Peníze se sháněly těžko a Dora potřebovala každou minci, ať už zlatku nebo stříbrňák, díky nimž by přežila další den. Pravda, mohla zkrátka a dobře někoho okrást, vždyť to pro ni byla hračka, jenže… Ano, pokaždé existovalo to zasrané ‚jenže‘, jímž obhajovala tajná rozhodnutí v mysli. Už tak na sebe přitahovala pozornost, kolik žen se tu promenádovalo v mužském oblečení? A ještě k tomu tak nepadnoucím? Ať se rozhlédla kterýmkoliv směrem, absence jí podobných ji nutila mít se o to víc na pozoru. „Jseš snad ňáká čarodějnice?“ Chraplavý, níže posazený tón hlasu naznačoval, že asi není moc zvyklá hovořit jako pravá dáma. Ostatně bylo ze zabarvení cítit, že jí není pohodlné mluvit, natož začínat konverzaci, která neobsahovala vulgarismy. Očima zbarvenými do azurově modré krátce těkla k prodavači a jeho poslušně natažené tlapě s malým zelenkavým kamínkem, který připomínal, že podobný odstín mívaly i oči jejího kapitána. Jak ten čas letí? Zdálo se, že ono označení ‚čarodějnice‘ se jí ani za mák nelíbilo – jaká ironie, sama byla čarodějkou, aniž by to tak brala. Nemíchala lektvary, netančila nahá při měsíci a už vůbec se nepouštěla do nějakých zaklínadel. „Zkusíš si na mě něco a podříznu tě jako prase,“ zavrčí v její blízkosti dívence rovnou do ucha, aby bylo mezi nimi jasné, kdo z tohoto ‚souboje‘ odejde jako vítěz.
|
|
|
Post by Alcielle Raven on Oct 12, 2019 21:49:40 GMT
Koukla se na mě dost nepříjemně, na tohle jsem neměla čas, doba kd yjsem se snažila všem zavděčit a plakala jsem když byl na mě někdo ošklivý je dávno za mnou. Přeci jen mateřství a vztah a normani..vše na mě zanechalo nějakou tu stopu. Přesto mě vrozenej optimismus neopouští. Nesmí jinak bych vyhasla jako svíčka a kdo by se o všechny postaral? No? Nikdo já vám to povím. Uhnu s botkami aby mi na ně neplivla a zavrtím hlavinkou. "Někdy není špatný se zajímat, zvláš´t když jsi ženská a máš ráda šperky..." ucculím se k ní. Zasměju se a zavrtím hlavou. "To ne, jen apatykářka...Alciellë a ty? Vypadáš jako voják...nechtěla bych se s tebou pustit do křížku." zavtipkuju a podám peníze Thomasovi, mám v ruce jeden jadeit a jeden přívěšek s červeným kamenem, pověsím si ho na prstík a zaklinkám s ním jako s kyvadýlkem. ´"Není třeba být hrubá... náhodou něco vyvěštím, třeba to, že tenhle kamínek by se ti hodil na krk." mrknu na ni a podám jí ho s uculením, mám kruhy pod očima očividně jsem vyčerpaná, ale úsměv mi z tváře nezmizel. "libil se ti...tak ber..." povím dívce, přijde mi sympatická, svým způsobem, jako pes co vrčí ale nekouše. Vypadá, že se s ní život nemazlil, kdyby byla zločinec a měla zlé úmysly, nehrozila by. Nemám z ní strach , ale to bude tím, že už mám strach z máločeho. Snad jen z toho že se jednou Richard nevrátí domů. "já se prát neumím..." zvednu ručky a úsměv mi z tváře nemizí, ona má modrá kukadla jako já, jsme možná podobně staré.
|
|
|
Post by Dorothea 'Ruby' Read on Oct 13, 2019 9:25:59 GMT
Nechápala, jak se ta dívka vedle ní může neustále usmívat, sršet dobrou náladou na každém kroku i ve chvílích, kdy se jí Dorothea pokoušela propálit duši chladným pohledem ženy, jež si nenechá nic líbit – zvláště ne od mužů. Kolik z nich už poznalo ostří její šavle? Jejích dýk zabodnutých v břiše, než je znovu vytáhla, aby opakovaně bodala do toho měkkého místa, dokud z nich nevyprchal život? Tahle zrzka by mohla být další, kdo se jí v nešťastnou chvíli připletl do cesty. Obvykle takové nezabíjela, ale vzteku holt někdy poručit nelze, ovládne celé tělo a jako loutka jednala zataháním za provázek vlastních pocitů. „Nemám je ráda,“ zabrblá protivným tónem hlasu, dávaje tak najevo, co si o těchto cetkách a ženách, které se v nich prakticky koupou, myslí. Šperky jí skutečně tolik neříkali – kradla je pro pocit moci, pro bohatství, ne z vlastní marnivosti, aby se jimi ověšovala jako nějaká výstavní panička z horní dolní. „Vypadám snad jako ty nafrněný coury, kerý si je můžou dovolit?“ Tmavé obočí se v lehce arogantním postoji nadzvedlo, aby ho vzápětí nechala klesnout zpět. Ne, do takové holky měla vážně kus daleko, nehodlala nic z toho, čím byla… kým byla měnit. Zdálo se to tak dávno, kdy ji rodiče nutili učit se jak správně sedět, držet ruce složené v klíně a usmívat se na každého ve své přítomnosti. Tenhle svět se jí hnusil, nepatřila do něj, nebyla jeho součástí.
O to zhnusenějším pohledem ji sjela při zmínce o ‚vojákovi‘ a tom, že tak sama vypadá. Další uplivnutí, tentokrát znechucenější, jak dokazovalo i následné zaskřípání zuby. „Nejsem žádnej zasranej voják, holčičko. Za takový urážky bych ti měla useknout jazyk.“ Ruka položená na jílci šavle pomalu sjede za ní, kde se nacházela jedna z dýk, kterými se obvykle oháněla. Z nějakého neznámého důvodu jí kratší zbraně na blízko byly příjemnější než meče. K usmíření došlo až po druhé části poznámky, kdy se zastavila v postoji naznačujícím, že stačilo málo, aby dovytasila zbytek dýky, napůl vytažené z pochvy připoutané na boku, zrzavé děvčátko se mohlo chlubit nesympatickou jizvou v obličeji. „To fakt nechceš,“ zamručí souhlasně. Možná vypadala jako pes, který pouze umí štěkat, ale ke kousnutí má daleko. Jenže Dora? Ta trhala. Rvala maso z těla bez ohledu na to, zda se dotyčný hodlal omluvit či nikoliv. Lekce je lekce. „Co je to apatykář?“ To slovo jí bylo neznámé, nerozuměla mu, a to ji tak trochu štvalo, jak dokazovala mírně zatnutá čelist. Tahle dívka ji nemohla víc překvapit – alespoň to si myslela do chvíle, než k ní natáhla ruku s poznámkou, že právě přívěsek, který hodlala ukrást pro vlastní obživu, by se jí mohl dostat do vlastnictví jen trochu jinačím způsobem. Krátce hledala nějaký zádrhel, ten háček, který znamenal smlouvání, nějakou nabídku protislužby, co se jí nebude líbit, než jí ho prakticky vytrhla z ruky rychlostí blesku, aby si to náhodou nerozmyslela. „Proč to děláš?“ Žádné díky, jen další otázka, s níž si přívěsek strčila do bezpečí kapes. „Co za to chceš?“ Ne, nemohlo to být tak snadné, jak naznačoval i její pohled neustále zkoumající dívčinu tvář. Nemohla toho pro ni udělat moc, sama vlastně ani neměla v úmyslu se kamarádíčkovat. „Je tu ňáká putyka?“ Obezřetně si ji poměřovala, hodnotila, zda by nepřitahovala moc pozornosti, kdyby někam s ní šla. Tyhle milé holky mají obvykle přátel na každém prstu deset, ne jako Dora.
|
|
|
Post by Alcielle Raven on Oct 14, 2019 10:04:19 GMT
Nechápal to popravdě skoro nikdo a proto jsem byla známá i když jsem jen obyčejná pradlenka...teda byla, ted už mě znají i jako apatykářku. A Normané? Nevím co ti...nejspíš nedovedu být zlá na nikoho takže se stejně chovám k vojákům občas jim přinesu nějakou levanduli nebo mýdlo a oni jsou docela příjemní. není to pro ně taky snadné. Někteří jsou normální lidé, krutá garda panovnic je jiná sorta, to tedy ano. Její odmítání šperků mi přijde spíš z principu. "Jsi si jistá? Tenhle se ti líbil.." zakývám přívěškem a uculím se na ni. Každej tvrďák má svou slabou stránku a právě proto ji zakrývá tvrďáctvím. Tahle dívka není zlá z principu, to snad nikdo...věřím že ani Delilah a Morgana nejsou zlé jen tak, něco se jim stalo a proto jsou takové. "Taky si je nemůžu dovolit...tohle je z Normanský kasy..." uculím se tajnůstkářsky. Protočím se v těch umolousaných šatech od děcek. "Já jsem hotová princezna no..." dám najevo že taky nejsem jedna z těch co by se ověšovaly drahými šperky.
"Jsem trochu ukecaná to nejsi první kdo mi to říká." pokrčím ramínky. Její zlost pramení někde zevnitř, nevím proč ale nebojím se jí, a možná se pletu, jako tehdy se Sirem...Brandonem? Ach jak se jmenoval, je to tak dávno. Naštěstí pochopila, že prát se nechci tak toho nechala. "pracuju s bylinkama, dělám směsi na neduhy, dělám mýdla, šumivky do koupelí, hojivé i voňavé..." vysvětlím jí co vlastně jsem. Vzala si trochu překotně ten přívěšek a já se zasmála. "Dala bych ti ho i tak..." zavrtím hlavou. "Nic...ne všehcno si musíš vybojovat...prostě jsem ti chtěla udělat radost..." povím jí upřímně a ukážu kousek zpět za roh ulice. "Skvělá putyka u Draka...mířím za hostinskou...můžeš se mnou...pojď povedu tě...Přeslechla jsem tvoje jméno." povím jí když energickým krokem vyrazím do hospody.
|
|
|
Post by Dorothea 'Ruby' Read on Oct 14, 2019 15:33:00 GMT
Už to bylo dávno, kdy s někým bojovala o území, pře o hranice, dobývání a podobné psí kusy se jí absolutně netýkaly. Pro Doru bylo přednější zlato, kořist jí ze všeho nejmilejší a výhodné zpeněžení každého kousku, který se objevil v jejím vlastnictví. Do sporů o to, jaké kdo má mít právo na zemi? Ne, na to ji neužilo, raději se podobným záležitostem vyhýbala sakra velkým obloukem. „Potrestaj tě. Ale co je mi po tom,“ prohodí hned na to v doplnění, že jí může být ukradený, jak tahle holka skončí. Nebyla s ní příbuzná a počítala, že se už znovu neuviděj, tak proč řešit, zda se dožije zítřku či nikoliv? Krátce ji sjede pohledem, hodnotíc to, zda pro ni představuje hrozbu nebo si z jejího vzhledu může utahovat do aleluja. Nakonec vyhodnotila, že druhá verze se stala přesvědčivější ve vícero ohledech. „Jo, taková, co brzo chcípne, protože strká čumák, kam nemá,“ utrousí pro sebe potichu, Alci odpoví pouhým sarkastickým úšklebkem. Někdy jako by její mimické svaly neuměly nic jiného, jen se šklebit na ostatní a dávat jim tak najevo, co si o nich ve skutečnosti myslí. „Jestli tu budeš takhle jančit, tak akorát skončíš v blátě,“ poukáže na mazlavé možné zakončení dívčina veselí, které by nevypadalo dvakrát sympaticky – ostatně sama by potvrdila, že by si vedle ní nikdo nesedl. Tedy nikdo se špetkou zdravého rozumu.
Jen pokrčí rameny nad poznámkou o ukecanosti. „Někde se za to trestá. Vyříznou ti jazyk a rackové se z něj nakrměj. Je sranda se na to dívat,“ uculí se nad nechutnou představou uříznutého jazyka přišpendleného na lodi, zatímco si z něj rackové pokouší urvat aspoň nějaký ten kus. Jak se zdálo, tahle rusovlasá ženština měla ráda strašidelné příběhy a představy plné krve – pokud nešlo o tu její vlastní. „Takže jsi čarodějnice. A šarlatánka,“ odtuší s přimhouřenýma očima. Tohle všechno znělo jako čáry, na to byla naučená. „Znala jsem jednu jako jseš ty. Chtěla mě otrávit. Vydloubla jsem jí za to oči,“ prohodí jako by se nic nestalo a žena neskončila poněkud potrestaná za své skutky. To, že jí zabila po pár dnech trápení, to nechá vyšumět. „Zkusíš si to samý, a potká tě podobnej osud.“ Nic víc, nic míň – jen tichá výhrůžka toho, čeho se může Alci dočkat, kdyby se rozhodla jí zničit život.
Podmračeně si prohlížela přívěsek v ruce, než ho uklidila do kapsy. „Takhle to nechodí. Všechno má svou cenu. Obvykle něčí život,“ zkonstatuje suše, tohle bývalo na denním pořádku a Dora se s tím stačila nějak srovnat. Zlato stálo životy, peníze stálo životy a prostý dárek? I ten se jí vymstí. Ještě krátce po ní hodí očkem, než se připojí ke své ukecané společnici. „Neřekla jsem ho,“ opraví ji při mínění, že přeci jen na sebe něco tak osobního prozradila. „Dorothea,“ odpoví tiše, jako by se jednalo o velké tajemství. Jen jeden muž jí dal přezdívku. Červenka patřila Morganu Ashcroftovi, nikomu jinému. „Co je vůbec tohle za místo?“ Dívčině kroku stačila snadno, ostatně se mohla chlubit o něco delšíma nohama a líným, typicky námořnickým krokem.
|
|
|
Post by Alcielle Raven on Oct 27, 2019 11:48:03 GMT
Ušklíbnu se a šeptnu. "Nemáš zač..." zavrtím hlavinkou al nechám to být, jsem dost stará ...nebo mladá na to abych se s tímhle zaobírala, moc dobře vím, že když je někdo takhle zasekanej slovama ho nepřesvědčím. "Tady to lidem přijde milé, pečující a roztomilé." uculím se nevinně když poví o ukecanosti. Holka...potřebuješ kámošku, potřebuješ lásku a to hodně a v silných dávkách. Pomyslím si o ní. Je vidět, že ta milá gesta přijímá s radostí, ale navenek nechce dát nic znát. nebo se pletu a za rohem mi vyrve střeva...to by se mi ...myslím...nelíbilo, mám svá střeva ráda, tam kde jsou..pěkně tam kde jsou. I Richie je tam má rád. Zabil by mě radši sám, kdyby věděl, že se zase zakecávám s někým cizím a ještě prozrazuju že nakupuju z normanských peněz...oy nejsou ormanský! Jsou naše! A oni je ukradli. Zamračím se lehca zkrabatí se mi čelo ři t vzpomínce. Alci neumí nenávidět ale normani k tomu jsou hodně hodně blízko. A ne všichni sou špatní..nový podkoní například, nebo kuchařka, jsou to jen lidi, kteří táhnou za svými pány. Temní jezdci to je trochu něco jinýho. Ti jou zlí a zvrácení a zkorumpovaní. Brrr...hnusná cházka. Ani mi nedojde jak jsem mimo a musímse tvářit dost nepřístojně k situaci. Zavrtím hlavinkou znovu abych to setřásla. "Prosímtě...proč bych to dělala, jsem snad blázen a vrah? Ne opravdu tě otravovat nehodlám." Ujistím ji nechápavě, proč bych trávila cizí osobu, proč bych trávila jakoukloliv osobu..i když...napadla mě strašná věc až mi zatrnulo, kdybych do jídla v kuchyni dala jed a Delilah a Morgana ho...ale ne ony jistě mají nějaká kouzla a vpátraly by m a Sean ya ichie..ne ne musím být chytrá a ne zbrklá.
Když dorazíme Ke Drakovi představí se a já se uculím. "Fajn fajn to je moc krásný jméno Doro...těší mě." povím i přes její pohled snažící se mi říct, že je jí naprosto fuk jeslti mě těší nebo jak se jmenuju. "Tohle je hostinec...nejlepší pivo a pálenka v okolí a vaří taky skvěle...ale ty ses hádám ptala na město?" zeptám se jí a vejdeme dovnitř. Závan horkého vzduchu páry z hrnců a vůně pečeně a dušené zeleniny nás udeí do nosu, nebo spíš..pohladí. Zaculím se když uvidím Hedviku a ona se k nám rázným krokem vydá. "Alci...vítejte! Máš to mýdlo? Báječně! a kdo je tady tvoje přítelkyně... No jo Krutinoha, už jdu!" Zasměje se Hedvika když mě políbí na obě tváře a doslova mě dostrká k jednomu ze stolů, který rychle přejede zástěrou aby ho očištila a už odtančí ke stolu ze kterého na ni volali štamgasti. "není báječná?" zasměju se a schovám do kapsičky v zástěře měšeček s měďáky co mi dala Hedvika za mýdlo. Není to snadný, celý den hlídám a po večerch tvořím abych pokryla alespon základní zásobu apatykářkých potřeb pro okolí a odboj.
|
|
|
Post by María Florencia Lorcáin on Oct 30, 2019 17:48:38 GMT
Krev... Zase... Zuby rostoucí paniky se zahryzávaly jako dravá zvěř do jejího srdce, zatímco velká hnědá kukadla, v tuto chvíli zastřená sílícím zoufalstvím, se upírala na kapičky krve lesknoucích se na bříškách dlouhých prstů. Železitá, na dotek slaná chuť hořkla v ústech, špička jazyka opatrně přejížděla po stoličkách až ke špičáku, jak se snažila zkontrolovat stav ústní dutiny. Dnes to nebylo poprvé, kdy podlehla zničujícího záchvatu kašle, při němž se její tělo, tak křehké a poslední dobou slabší, podvyživené, otřásalo tak mocně, až se tu a tam začínala bát, že jí kolena neunesou a jako hadrová panenka padne k zemi. Většinou se jí dostalo té možnosti zachytit se opěradla židle, křesílka nebo stolu, než se stočila do kouta tiše doufaje, že se vše uklidní a nemoc, která ji patrně zasáhla, si našla pouze provizorní útočiště uvnitř jejího těla, než přesedlá na někoho jiného. Kéž by. Tuberkulóza, která se tmavovlasé poloviční Španělky držela zuby nehty, se v v ní usídlila, budujíc si z jejích plic svůj vlastní chrám. První náznaky v podobě zvýšené teploty a malátnosti přecházela, sebe samu ujišťovala, že pouze podléhá vyčerpání, přece by stačilo pár hodin spánku a působila by jako čerstvě rozvinuté poupě usmívající se na svět. Toho však neexistovalo dostatek, v noci se naopak budila s nočními můrami narušujícími už tak horečnaté spaní, zborcená potem, div že z ní netekl po litrech. Do toho nepřestávala plnit úkoly zadané svou paní, lady Angelique, a navrch se byla nucena věnovat a obsluhovat i dočasné hosty (alespoň doufala v jejich dočasnost) v podobě Černých jezdců, kterým její paní z části propůjčila prostory svého domova. Postupně začala ztrácet na hmotnosti, cítila se unavenější, že i mnohdy usnula, když nalezla vyšetřeného času. Ostatní služebné ji tu a tam byly nucené budit, některé vyčerpanou dívku obhajovaly, jiné si jejím směrem poukazovaly prsty se škodolibým úsměvem.
Poslední stádium, vykašlávání krve, na sebe nenechalo dlouho čekat, a María v naději, že na to její paní nepřijde, se jakýkoliv náznak snažila ze všech sil utajit. I nyní si raději otřela krev do kapesníčku skrytého v umně vytvořené kapse pod zástěrou, otíraje si hřbetem packy poslední důkazy ze rtů. Ještě si v rychlosti stihla vypláchnout ústa čerstvou vodou, načež zbytek vylila z okna jen pro jistotu. Už tak se jí štítili, prakticky se dožadovali u lady Angelique, aby zde přestala pracovat, když je očividně chorá a umírající, což byly oblíbené přívlastky, kterými se v posledních dnech mohla honosit. Umírající... To slovo žluklo na jazyku, kyselost stahovala žaludek v touze vyvrátit chatrný obsah na podlahu. Nesměla umřít, nemohla... Vždyť na světě pobývala tak krátkou dobu, ještě se nestihla zamilovat, prožít svůj život naplno. "Nesmím zemřít," šeptne pro sebe se zavrcením hlavy, až se dlouhé, čokoládově zbarvené kudrny rozvíří. Několik pramínků si dokonce dovolilo vklouznout do tváře, přičemž je snadným, téměř nacvičeným pohybem stáhla za ouško. Myšlenku na příliš rychlý konec naštěstí přehlušil lomoz u dveří. Obočí se zlehka nakrčilo v gestu vyjadřujícím silné zmatení. Očekávala snad její paní někoho? Nic jí nebylo řečeno. "Už... už jdu," houknutí vyprovodil další ze záchvatů kašle doplněným o předklon, ohnutí se v pase, aby popadla dech, než se cupitavými krůčky rozeběhla směrem ke dveřím. Typická služebná - bílá halena s umolousanými rukávy, šněrovačka stahující pas a dlouhá sukně v podobně tmavě modrém, ač trochu vybledlém odstínu, jakým se honosil korzet. Poslední kontrola rtů, které si ještě pro jistotu přejela hřbetem ruky, než otevřela mohutné dveře. "Dobrý večer pane..." Tmavá kukadla se na chvíli zarazila v místech, kde tušila hlavu - ta se však nacházela o dobrých několik čísel výš, což ji nutilo zamrkat leda na cizincův hrudník. Jen na okamžik pohlédla výš, aby vzápětí pohled sklopila směrem k zemi, žmoulaje si současně mezi prsty látku sukně. Na její vkus pohledný, příliš pohledný na to, aby se na něj směla dívat. "Jak vám... můžu... můžeme," opraví se rychle, uvědomujíc si, že tento dům patří Angelique a její slovo je poslední a rozhodné. "... Pomoci?" S posledním slůvkem plaše pohlédne jeho směrem, nechávaje ho stále stát na prahu dveří. Jaká to nevychovanost. "Och, omlouvám se," zašeptá s tvářemi zrudlými rozpaky, ustupujíc mu z cesty s náznakem, aby vešel dovnitř a nepostával v nich jako nechtěná návštěva, kterou je lepší vykopnout do míst, odkud přišel.
|
|