|
Post by Beatricé on Mar 8, 2018 19:28:30 GMT
Vypadal dost zamteně, jeho tváří se probleskovala nostalgická nálada spolu s jeho povahou, kterou má stále. Je takový trochu pokřivený a pobavený. Musím se usmívat, přeci jen mám skvělou náladu podpořenou troškou vína a přítomností horka a nahého muže u mě v maringotce, není proč mít špatnou náladu. Život je krásný. Pokud si člověk nevzpomene na hrůzy války. "Závidíš? No..vlastně..taky to tu miluju, moje duše je volná, asi bych se necítila dobře někde sevřená mezi čtyřma stěnama. Kde žiješ ty?" Zeptám se ho zatímco věším jeho kousky oblečení na improvizovanou šňůrku. Ušklíbnu se a podám mu umyvadlo s čistou vodou a ručníkem. "Umyj se...obličej a tohle je ..mýdlo, víš to se používá tak.." začnu mu provokativně vysvětlovat jak se mydlit a směji se, je to vtip, jistě ví jak mýdlo funguje ale opravdu myslím, že až se omyje bude tu sedět nový člověk. Vlastně mě ani moc nepřitahuje, nevím, ale pro zábavu by mi nevadilo s ním laškovat. Je jiný, takový, chlapecký a zvláštně pokřivený. Zvednu obočí když se mi zadívá do výstřihu, který provokuje a mrknu. "Mohla bych ti to říct, ale nebyla by to zábava, zkusíme si zahrát hru?" Zeptám se ho a sednu si proti němu s nožkou přes nožku. "Třeba...ty zkusíš uhádnout mé jméno a já tvé, za každý neúspěšný pokus musíme něco splnit co nám řekne, ten druhý, zodpovědět otázku nebo úokl hm? To hraje našinec, obyčejně to končívá zajímavě." Zasměji se zvonivě a pobaveně, hravě, až se mi zaseskne odlesk ohně v černých očích, které jsou jako oči laně.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Mar 10, 2018 9:54:33 GMT
Potvrdil jsem si to, co jsem předpokládal, ale nevěděl jsem zdaleka všechno, tím jsem si byl jistý. Byl jsem vcelku popuzen, že mi nikdo nedal žádné bližší informace. Začal jsem se cítit jako stará babka, která nemá nic lepšího na práci než rozvádět drby po vsi, ale má lidská zvídavost se ještě prohlubovala a já začal mít ještě daleko více otázek. Za tuto vlastnost jsem neměl v lásce svou lidskou stránku, ale tato stránka ve mě vždy byla a nedovedl jsem ji nějak ovlivnit. Dalo by se říci, že to byla část mého povolání. Fascinovali mne a to se nestávalo jen tak pro nic za nic. Po dlouhé době jsem musel zpovídat strážné, aby mi dali alespoň nějaké informace. Nechtěl jsem ještě více stresovat královnu, ta měla svých povinností dost. Od strážních jsem se dozvěděl jen věci, které se děli tam dole, nic jiného. Rozhodl jsem se to prozkoumat a dozvědět se pravdu sám. Nic jiného mi nezbývalo a nechtěl jsem to nechat jen tak plavat. Snaží se ho chránit, velká pravděpodobnost. Žena kryjící muže. Jak originální. Byla to básnička, která se opakovala pořád do kola. Proto jsem přestal číst romány. Překvapilo by mne, kdyby se muž rozhodl krát ženu. To se tak často nestává. Navíc by jí byla škoda. Obou by byla škoda, pokud nic neudělali. Při pohledu na ně, jsem měl pocit nevinnosti z nějakého důvodu. Nevěděl jsem proč, ale ten pocit tam stále byl. Ale i kdybych byli nevinni, pustit jsem je nemohl. Od toho tu byla královna, mohl jsem ji akorát povědět, co mi řekli. Že to on neudělal. Měl jsem obavy, že mě neposlechne. Rádce ne rádce. Byla to královna, nemusela mne poslouchat. Někdy jsem se ptal, jestli má smysl tu být, ale pořád mne tu něco drželo. Zůstal jsem tu z čisté intuice a byl jsem zvědav, co se všechno na mne vybalí. Kdybych neměl zkamenělý obličej, usmál bych se. Ignorovala mou poznámku. Musela velice milovat Odina. Kdyby mi tohle řekla před sto šedesáti lety, řekl bych ji úplně něco jiného. Odin mi nikdy nepomohl. Několikrát jsem ho prosil o pomoc, nikdy mne neslyšel. Vzdal jsem to a od té doby jsem zpochybňoval božstvo. Jediný, kdo mi dával pocit odvahy a dával mi menší sílu, byl Týr. Nemodlil jsem se často, jen když se schylovalo k bitvě. "A co by neměl udělat?" zeptal jsem se jí. Můj hlas se nikdy nezměnil; hluboký a přímočarý. Ptal jsem se z čisté zvědavosti. Jednal jsem ve jménu královny, abych našel informace, a zároveň ve jménu sebe. Zvědavost byla mocná čarodějka a já tomu nemohl odolat. "Oba dva jste museli něco udělat, když jste tu oba." poznamenal jsem ještě nakonec a posléze jsem čekal na její odpověď. Byl jsem zvědav, jestli něco řekne. Jestli vůbec něco řekne.
|
|
D'Arcy
Člověk
podkoní, chodící flirt
|
Post by D'Arcy on Mar 10, 2018 10:30:57 GMT
Ruce se mi třásly, nemohl jsem dýchat. Knedlík v krku nechtěl ustoupit a slzy jsem měl na krajíčku. Udělal jsem pár kroků do předu, stejně jako ona. Nemohl jsem pomalu ani mluvit, hlas se mi ztratil a zbylo jen huhlání, s kterým jsem odmítal komunikovat. Jak zaznělo moje jméno z jejích úst, několikrát jsem křečovitě zakýval hlavou. Ten pocit, který jsem v tu chvíli měl, se nedá pořádně popsat. Mohl jsme jen říct, že to bylo nádherné, ale zároveň to bolelo, jak čert. Svědomí mi říkalo, nebreč to ona by měla brečet. Byla to tvoje vina, že jsi jí opustil. Měl by ses stydět. Já to nedokázal. Na to jsem byl až moc šťastný. Když se mi vrhla kolem krku a mačkala mne k jejímu malému tělu, moje ruce se pomalu omotaly kolem jejího pasu. Stále jsem nebyl schopný slova. Dokázal jsem jí jen objímat. Třásl jsem se a můj hlas by se také určitě třásl. Slzy jsem nedokázal udržet a stékaly z mích očích, jako vodopády. Cítil jsem, jak se mi uvolňují ramena. Konečně jsem nechal jít emoce, které jsem tehdy cítil, když jsem ji opustil a strávil několik let bez ní. "Lauro....Lauro..." dokázal jsem vyslovit jen její jméno. To bylo doposud jediné slovo, které jsem dokázal zformulovat bez toho, aby se mi ještě více třásl hlas. Avšak po sléze jsem hlas nechal, aby se třásl a začal jsem se omlouvat, jak nikdy před tím. "O-Omlouvám s-se...O-Omlou-vám se, ž-že jsem tě t-tam nechal!" vyhrkl jsem ze sebe. Nedokázal jsem ji nic jiného říci. Bál jsem cokoliv jiné říct. Chtěl jsem říci, jak ji mám rád, že spolu strávíme více času, že ji nenechám už samotnou, ale z úst mi vycházeli jen omluvy. Žádné sliby, žádné prosby, jen omluvy.
|
|
|
Post by Ragna Oldervik on Mar 10, 2018 10:45:03 GMT
Šlo vidět, jak se seveřanka nenávistně prohnula v očích zasvítila čirý hněv, utlumený pouze vzteklým rozkousnutím spodního rtu, přičemž ji po obličeji začala stékat teplá krev. Nebýt uvězněná v cele, ke všemu zmrzačená, už na něm dávno visí a snaží se mu hlavu rozrazit o nejbližší hranu. Zatnula pěst pravé ruky, jen obtížně kontrolovala ústa, aby prostory neprolnul příval osobně motivovaných nadávek. Myslíš si snad, že máš moc, jen protože stojíš v bezpečí? To se ti tak libí naparovat se jako páv za skutky, které jsi neudělal? Silácké řeči a přišlo ti zbytečné ukázat se v poli. Přechytralý tupec stojící přede mnou co svojí titěrnou hlavičkou využívá situace. Pustila slinu, uplivla si dalece před sebe, k jeho nohám ovšem změť slin nedopadla, postrádala řádný cvik v tomto odvětví. „Táhni do prdele.“ neudržela upřímnost zavřenou, zasloužil si slyšet, jak nízce o něm smýšlí, jak jí štve ta hraná nadřazenost. Takhle mluvila, takhle jednala, celý život. Žádná uhlazená mluva, uvážlivé volení slov, rozmýšlení nad rozhovory, pokud cítila touhu, konala. „Nevíš, co který z nás udělal, proto jsi tady. Protože máš pochyby ohledně toho, co se stalo na místě, kde jsi nebyl. Utekl jsi jak zbabělá slepice místo toho, aby jsi stanul na straně království, kam jsi zdrhnul.“ Zaznělo útočně, skoro výsměšně. Jen slabý zdravý muž nenásleduje volání války. Jen zbabělec neslyší divoké bubny krvavého střetu, není lákán tou melodií. Nebyl jsi tam, cítím to. To už zmrzačené tělo propadlo pohybu. Ragna obtížně přenesla váhu na pravou stranu, skoro si lehla na zem, aby se dokázala řádně zapřít zdravou rukou, čímž pozvolna, značně trhaně, pokračovala ve zvedání. Levá ruka zůstala nevyužitá, směšně plandala, neschopná jakékoliv akce, neboť v ní měla přetržené šlachy, dárek z bratrových výlevů. Stejně tak pořádně nedokázala došlápnout na nohu též strany, jen druhá polovina těla plnila svoji funkci a to ještě mizerně. Připomínala oživlou mrtvolu, nejen stylem chůze, kdy nepokrytě pajdala, pohybující se značnými obtížemi naprosto směšnou rychlostí, ale i domláceným zjevem. Málokdy za život zřejmě viděl někoho takto sešitého, zničeného, obvázaného, posetého vážnými zraněními, přesto dýchajícího. Jakmile dostala příležitost, využila blízké mříže, jakožto opory, zápasila, avšak nemohla nechat toho troufalce odejít, aniž by ho donutila jí pohlédnou do očí a zopakovat ta příkrá slova. Svýma mandlovýma očima ho doslovně probodla, když dostala příležitost zahledět se do jeho tváře. Bodavý pohled plný nevyřčených přání blízké smrti, ale i výsměchu. V obličeji jí hrál samolibý úsměv smíšený ze zběsilým pocukáváním koutků, když uvažovala, jak nejefektivněji by mu zakroutila krkem, dostat tu možnost. Olízla rty, načež až teď zaregistrovala tekoucí rudý pramínek, podle nasládlé chuti v ústech. „Jak chceš zvíře zbavené vůle moralisticky soudit.“ Vyprskla ta slova, zatímco zesílila sevření kolem kovové tyče, ventilovala tím agresi, když neměla příležitost uhodit původce tohoto rozmrzení, jestliže sklouzl pohledem k oné ruce, mohl si všimnout chybějících nehtů. „Někdo ti vezme svobodu, uvrhne tě k tomu být zvířetem, které v tobě přebývá, zbaví tě lidskosti, zatímco ostatní chodí kolem se zavřenýma očima. Jsi jen lhostejný kus masa sloužící jako živá zbraň, tvoje osobnost je jen směska zvířecích pudů, které nejsi schopný ovládnout. To je spravedlivé?“ Významně k němu hledí, chrlící slova ze sebe, naštvaná. Nechápající, jak dokáží být lidé slepí k utrpení ostatních, jak jim nezáleží na příběhu, pozadí, vidí jen následky, jen tohle podělané vězení, symbol provinění. „Spravedlnost podle někoho, kdo si tím nemusel projít. Potřebuješ obětního beránka? Vem si mě. Nenechám ho platit za něco, co nemůže. Už nedovolím nikomu, aby mu ublížil, přestože on už několik let neví, kdo jsem.“ S posledními slovy proletí i náznak bolesti tváří. Trpěla tím, že pravděpodobně již nikdy neuslyší své jméno z Runarových úst, nedostane objetí ani svižné pokárání. Bylo to nesnesitelné pomyšlení, jenž ji stravovalo zevnitř.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Mar 10, 2018 12:11:06 GMT
Co by dělala, kdybych se jí vysmál do obličeje? Netušil jsem, ale byl jsem čím dál více zvědaví. Poslání do prdele mi vykouzlilo úšklebek na tváři. Rozhodilo mne to? Ani v nejmenším. Severské ženy se takto normálně vyjadřují, možná i daleko hůř. Nekomentoval jsem nic. Měla pravdu do té doby, co mne nazvala slepicí. Neutekl jsem, měl jsem nařízené zůstat. Nebyl jsem tam a tady se nedalo před ničím utíkat. Svoje chytré poznámky jsem si nechal pro sebe. Moje vlčí stránka chtěla nic více, než ji a jejího bratra roztrhat na cucky. Byl jsem toho schopen, ale abych za to měl následně sedět a ztratit tak důvěru královny, to jsem se raději plácl přes prsty. Cítil jsem, jak se moje oči ji vysmívají a já je nechal. Alespoň jsem nemusel bát sešitý jako někdo. Vlk se snažil dostat na povrch. Jeho pařáty mne trhaly zevnitř. Chtěl ji ukázat, že ona tady není jediná, kdo chce někomu zakroutit krkem. Jak jsem to věděl? Bylo to na ni vidět. Jak se soukala a následně opírala o mříže, aby neupadla, dávajíc mi pohled, že mne chce mrtvého mi dávalo zabrat, aby to zvíře po ni nevyskočilo. Slova, která mi věnovalo, mne přestala zajímat. Ona zřejmě nechápala, proč jsem sem přišel. I když to bylo samozřejmé, nebyla jasnovidec. Byl bych blázen, kdybych nechal zabít svého druha jen tak pro nic za nic. Vždy se dalo ze situace nějak vykroutit, jenže ta žena mi nedala příležitost. Celou dobu jsem mlčel, aby se mohla vypovídat. To ji jediné zbývalo, a abych řekl popravdě mluvit se mi nechtělo. Výřečný člověk jsem nebyl a nechystal jsem jim být ani v tu chvíli. Na to by mi ta žena musela dát velice pádný důvod. Stejně jsem věděl, že na ni promluvím tak jako tak. Moralisticky soudit zvíře? To byl oříšek. Ten muž si musel projít muky. Z obyčejného vlkodlaka se stalo zvíře. Jenže to zvíře se mohlo zkrotit. Dalo se zlomit, aby dovedlo poslechnout. Ti lidé ho dovedli očividně k šílenství. Ale stále to byl uvnitř člověk, který je kontrolován. A jako vlkodlak a seveřan jsem měl takovou menší potřebu ukázat královně, že oba dva se dají soudit mírněji. Vlkodlak, který nemůže najít lidskost, a žena, která se jen snaží zachránit bratra. Můj vnitřní vlk, kterého jsem tak trochu ignoroval, napřáhl mou rukou, aby ji vzal po krkem. Stisk ji neměl nějak sebrat vzduch. Měl ji dát najevo, že není jediná, kdo chce toho druhého zabít. "Aby jsme si ujasnili pár věcí. Máš sice pravdu, že nechápu, co se tam stalo. Ano nebyl jsem tam, ale rozhodně jsem nebyl slepice. Myslíš, že královna nechá království jen tak na holičkách?" V tu chvíli jsem se cítil, jak její bratr. Tyto věty jí vtloukal do hlavy vlk, kterého jsem jen dokázal držet před tím, aby ji nezabil. "A aby bylo jasno, nenechám popravit svého druha, který se nedokáže ovládat. Ty mne klidně proklínej, ale postarám se, aby tvůj bratříček nemusel přijít o hlavu a aby nemusel po zbytek jeho života strávit v kleci, jako zvíře." Každý se z toho může dostat. I on, který chce zabít svou sestru. Ani jsem si nevšiml, že jsem se koukal na ženu s vlčíma očima.
|
|
|
Post by Ragna Oldervik on Mar 10, 2018 17:02:35 GMT
Nečekala, že využije mizivou vzdálenost k osobnímu kontaktu. Doufala v dostatečně odpudivý vzhled, či respektování osobního prostoru z jeho strany, než aby probudil její největší strach. Podvědomá reakce těla, které ucuklo a když necítilo znatelnější odpor, svalilo se zemi uprostřed cely. Nešikovně. S jediným úmyslem, vzdálit se od muže. Ten okamžik vepsal zděšení do vzpupné tváře, naprosto přepsal výraz obličeje, vzhlédla k němu překvapené zvíře, jímž lomcoval nepopsatelný strach vepsaný v každém gestu i roztřeseném hlasu, kterým k němu dolehla příkrá slova. „Nedotýkej se mě.“ Jed obsažený uvnitř byl takřka hmatatelný, stejně jako vnitřní válka mluvčí, když si Ragna přitáhla ruce blíž k tělu a seděla jako hromádka neštěstí, hledící vstříc studené kamenné dlažbě. Chvilkové uzavření do sebe, kdy zdravou rukou objala třesoucí se tělo. Ztratila pozici, znemožnila se. Ale říkal, že Runara vezme sebou. Vezme ho sebou... Víčka chvilkově skryla slzící hnědá očka.Chabá útěcha, jíž tišila rostoucí neklid. „Ublížíš mi.“ Vypadlo zní vyděšeně víc, než si kdy hodlala připustit. Hranice slyšitelnosti, skoro nepostřehnutelné mumlání vycházející ze zmateného nitra, momentálně se obracejícího samo do sebe. Prazvláštní reakce, jenž musela dotyčného více než zarazit, jelikož naprosto nekorespondovala s předchozím jednáním a snad i narušovala utvořené povědomí o zajatkyni vystupující nadmíru drze a sebevědomě. Nemuset trhnout hlavou, řešit situaci, snad by zůstala zticha, už více nekomunikovala. Ovšem naštvané zvuky přicházející z vedlejší cely donutily dívku stočit pozornost z vlastních neveselých vzpomínek a zážitků k šelmě. Runar jednal podvědomě, jakoby vycítil záchvěv minulosti, vrhl se střemhlav proti mřížím v nepokrytém rozhořčením plném agrese. Narážel mohutným tělem do dělících kovových tyčí, tím vytvářel tupý zvuk, kdy se mu pomalu, pomocí vlastní váhy, dařilo některé komponenty prohnout. Vzpomínka na sestru v záchvatu slz, jak je donutili společně ulehnout, ten výraz, vyděšenost, slabost, stejně reagovala, když jí neznámý sevřel hrdlo. Zbytek lidskosti bil na poplach, zběsile, bezhlavě. Jednal v souladu s divokou přirozeností, výhružně vrčel, opakoval konání nehledě na utržené poškození, znovu a znovu se rozbíhal vstříc naději, že zábrany povolí a jemu se podaří vrátit opovážlivci jeho počínání. Divoké zvíře přijalo výzvu poměřit síly. Způsobený rámus musil přilákat opodál stojící stráže, neboť vlkodlak dával jasně najevo svoje vlastnímu druhovi, že hodlá poměřit převahu. Zaslepený zlostí vytrvával, i když po něm sestra zoufale křičela. Ignoroval ten hlas, touha po krvi vítězila. „Runare! Runare!“ Avšak zvíře na zvolání nereagovalo. Stále vytrvávalo ve snaze prorazit si cestu k cizinci, rozdrásat troufalému příchozímu hrdlo. První záchvěv možného zůstatku lidské stránky. Ty, ty si to pamatuješ. Pamatuješ si, že jsi mě takhle už viděl. Tu noc, když nás to donutili udělat. Pamatuješ si to. Na jednu stranu neuvěřitelná úleva a radost způsobená nečekaným prozřením, na druhé straně starost ohledně zběsilé snahy osvobodit se ze zajetí. Vstávala, s námahou, nutící fungující části k zástupu těch zmrzačených. Po krátkodobém souboji opět vstala. Pádem přitížila levé noze, platila za mnohem chabější oporu, nežli předtím, snad předtím zůstával naražená a nyní se konečně zlomila. „Dej mi dýku, než si ublíží.“ štěkla rozohněně, původní kuráž se navrátila. Starost o bratra donutila démony minulosti vrátit se zpět do nejhlubších propastí paměti, propadnout chtěnému zapomnění. Tomu, v podstatě příkazu, přikládala nejvyšší možnou váhu. Nárazy pokračovaly. Příkře na muže pohlédla, přirozeně musel otálet a nechtít uposlechnout. „Nevíš jako ho zkrotit.“ Natáhla ruku, očekávající příslib zbraně, nervózně pokukujíc bratrovým směrem. Neodpustí si žádné vážné zranění, které utrží jen kvůli její slabosti neumět přijmout dění toho osudného večera.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Mar 11, 2018 15:31:36 GMT
Nebyl jsem necita, ženě bych neublížil pokud by mi nedala důvod. Tato dala důvod mému vlkovi, který by nejraději sourozence roztrhal na cucky a oba jsme moc dobře věděli, že toho byl schopen. Moje vnitřní zvíře povolilo, když jsem koukal na ženu, která nebyla duchem přítomna. Vzpomínky na ní musely dolehnout, zřejmě kvůli mě. To by jinak neříkal to, že ji ublížím. Jako před tím, jsem ji nechal. Nepotřeboval jsem nic říkat. Neublížil bych ji, to pro mne haslo. Nebyl jsem jako on. Jen vzpomínka na to, jak jsem našel mladou královnu v slzách, tělo plné modřin, tento pohled jsem nikdy nechtěl způsobit. Tato měla pomalu slzy na krajíčku a to jsem ani nestiskl. Vzpomínky na ženy, které jsem měl ve svém životě, bylo málo. Matka, která se o mne starala do té doby, než jsem ulehnout do jedné lože se svojí ženou, která mne nenáviděla do morku kostí. Nestáhl jsem na ni ruku, nikdy. Ani by mne to nenapadlo. Neudělal bych, co by nechtěla. Alwa mne dostala ze spárů vesnice, která se mne vzdala jako oběti. Ty jejich tváře, když mne ta vlčice tahala pryč. Od té doby jsem neměl důvěru pomalu k nikomu. Duchem jsem byl vlk samotář, ale lidská strana ještě musela zůstat u lidí, kteří ho ještě potřebovali. Měl jsem na vybranou? Měl, ale nikdy jsem nad tím neuvažoval. Královna mi dala na výběr a rozhodl jsem se u ní zůstat. Jí jsem věřil nejvíce. Nebylo to sto procentní, ale důvěru jsem k ní choval nejsilnější. Jak se žena obrátila na zvíře, můj pohled se upřel do jeho očí, které vybízely mého vlka. Doslova ho lákaly, aby poměřili síly. To monstrum ve mne se snažilo dostat ven. Chtělo ochutnat tu krev seveřana, který se stal doslova divokým zvířetem. I kdybych to chtěl sebevíc, nemohl jsem a můj vlk to velice dobře věděl. Ale ten pohled...Jaké by to bylo mu ochutnat medicínu, kterou by už nikdy nechtěl pozřít. Poměřovat síly říkáš? Vybral jsi na to špatného vlkodlaka, příteli. Alfa, který se snaží mít všechny pod kontrolou, je tvrdý oříšek. Začal jsem trochu litovat toho, že jsem nepočkal na Její Výsost. Nedostal bych se do této situace. Ale zvědavost a touha zachránit druha byla silnější. Vlk ho sice chtěl na co nejmenší kousíčky, ale já jsem mu chtěl pomoci. A ta žena, která se snažila uklidnit jejího bratra, si to moc dobře uvědomovala. Zvíře říkala? Reagoval jako zvíře. To se musí nechat. Vycítil strach a obavy z jeho sestry a snažil se poměřit síly s jiným vlkem, který po něm chtěl ze začátku jen poslušnost. Teď ho chtěl naučit poslušnosti. To zvíře, které se nedovedlo ani pořádně ovládnout, si myslelo, že si může poměřovat síly s ním? Kdyby se dovedli vlci smát, můj by byl v kaluži slz. Byl sebestředný, to přiznávám, ale hloupý nebyl. Mohl jsem cítit, jak se kontroluje, protože ví, jaké by byly důsledky. Zklamat královnu jsem nechtěl udělat ani já, ani on. Nenápadně jsem se ušklíbl. Zkrotit, hm? Pár způsobů by se našlo, zavrčel ve mne vlk, kterému zbývalo jen slintat. Stráže, které do té chvíli jen pozorovali, se na mne koukali, jestli něco udělám nebo ne. Mysleli, že tam budu jen stát? Hlupáci. "Koukáte jako vyorané myši. Dejte mi dýku." řekl/ zavrčel jsem na ně a jeden mi hodil dýku, která nebyla ani pořádně ostrá. Nechtěl jsem ani vědět, co s ní do té doby dělal. Podkopl jsem "ostrý" předmět ženě a řekl jsem "Posluž si." Neochotně jsem jí tu dýku kopl, ale zasahovat jsem do toho nesměl. Nezbývalo mi nic jiného. Zvíře, které všechno pozorovalo čekalo, až ti dva udělají krok špatným směrem. Už si brousil drápy a nemohl se dočkat, jestli něco zkusí. Byl připraven prolít pár "kapiček" krve.
|
|
|
Post by Ragna Oldervik on Mar 11, 2018 18:45:49 GMT
Očima ulpívala v marné snaze bratra dostat se z klece, stanout na přímo vůči sokovi. Marně k němu volala lidské jméno, snažíc se ho přimět vrátit podstatu k smyslům, nežli propadat krvežíznivému běsnění. Záblesk vzpomínek rychle vyprchal, jakoby představoval jen krátkodobé pomatení. Rytmus nárazů neustával, činnost získala odlišný význam, od bránění vyděšené sestry, přešel k myšlenkám nesených na křídlech příslibu nezvladatelného násilí. Roztrhat oběť, prokousnout krkavici, rozdrásat hrdlo, poddat se sladkému mámení. Oči vlkodlaka planuly nezkrotnou touhou, zřetelným násilím vedoucím do urputného střetu. Přestože nedokázal mříže již více prohnout, stále nutil tělo k zesilujícímu tlaku, ignoroval způsobenou bolest, jen slepě opakoval konání. Mechanické sebepoškozování pro ukojení násilné touhy. Ovládaný pudy nedokázal nakázat zastavení, promyslet akt, být rozumnou, uvažující bytostí. Ragna jen zoufale hleděla před sebe, moc nedokázala uplatnit, když nesvírala zraň, cokoliv. Nůž, šíp, snad i násada od kopí by stačila k podvolení. Jediné škrábnutí. „Runare“ opakovala marnou snahu. Uvnitř plná strachu, čekající na kritický moment, kdy mohutné zvíře dojde vážné újmě. Děsila se toho okamžiku, kdy on zůstane svalen v kaluži krve, neschopen sám sobě pomoci. Urputně svírala oddělující kovové tyče, doufající v dar čehokoliv uzpůsobeného k boji, což nakonec i nastalo. Skoro vděčně přijala ten polotupý krám vyznačující se opravdu laxní údržbou. Jaká to pohana pro jinak kvalitní dýku, když ji opatrovalo nemehlo neschopné bránit ji před vnějšími vlivy, provádět nutné broušení. Zabralo to chvíli, rytmický zvuk neustával. Neznala předmět, prve budovala pouto, až poté narušovala podstatu, složitější úkon. Cítila nepříjemný vzdor, vytrvale válčila, nežli vůle opadla. Teď jen zaujmout tvou pozornost. Pajdavě se dokulhala k dělící stěně. Nakopla mříž zmrzačenou nohou, ozvalo se praskání kostí, jak prudkým švihem přerazila tu lýtkovou. Nesykla bolestí, nereagovala, každý normální člověk by dávno klekl proklínající hloupost počínání, ona ještě využívala zmrzačené končetiny k stání, přičemž kůže pod kalhotami okamžitě nabírala tmavých odstínů. Kýžený efek, upoutala Runarův zrak, načež si hlasitě přisadila. „Loki ty zrádná svině, pohlédni do očí toho, kdo bude tvou záhubou bídný šašku. Ty i tvé pokolení lehnete v prach, všivé zaprodané bestie.“ To už vlčí štěkot směřoval k seveřance svírající urputně dýku. Z prazvláštních důvodů vždy vyslyšel urážky mířené k uctívanému božstvu, jeho patroni pravděpodobně zanechali hlubokou stopu v podvědomí, zatímco každou nespravedlnost pronesenou jejich směrem, trestal agresí. Odine,stůj při mě. pronesla úslužně, sepnula ruce, vydechla. Další riskantní akce, ale tentokrát ve stížených podmínkách, věřila schopnostem, musela. Přišla blíž chňapající šelmě, která prostrkovala rozlícenou mordu až do sousední cely. Vše proběhlo rychle, prostrčila ruku opatřenou zbraní mezi dvěma tyčkami, zasáhla. Drobný škrábanec, skoro nepostřehnutelný v huňatém kožichu, kdežto on jí přeťal žílu pravé ruky hned na třech místech současně, jak se po ní ohnal drápy. Runar okamžitě lehl, skolený kouzelným spánkem, vyprodukovaným kontaktem s očarovanou ocelí, jenž způsobovala okamžitou paralýzu a ztrátu vědomí. Jen takhle se opět probudí, aniž vy zběsile pokračoval v předchozích činech. Ragna klesla k zemi, ne kvůli bolesti, ta ji obcházela velkým obloukem ani ztrátě krve, tu si uvědomovala pomálu, ale protože zlomená noha nadobro vypověděla službu, už ji neunesla. Praštila se přitom hlavou o mříže. Zrychleně oddechovala, snažící se zastavit krvácení o zbytky šatů, avšak šlo to mizerně. Nakonec přehodila dýku do druhé ruky, opět zafungoval vrozený talent, ostří jemně žhnulo, produkovalo sálavé teplo. I když levá zůstávala nepohyblivá, posloužila dobře jako opora, kdy druhou opatrně manipulovala nad špičkou, čímž vypalovala rány, zastavovala krvácení, předcházející tím infekci. Opět, bez sebemenšího zasyknutí, záškubu v tváři, jakémukoliv náznaku slabosti. Jakmile činnost dokončila, vrátila předmět majiteli, již neschopný provádět divy, jaké svedla čarodějka. „Díky“ zamumlala směrem k muži. Nebyla tak hloupá, aby zaútočila, nesmyslně ukončila život. Pokývla hlavou, snad první smířlivé, částečně přátelské gesto z její strany.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Mar 11, 2018 19:37:56 GMT
Jako vždy jsem mohl jen stát se složenýma rukama a zírat. Nebylo by to poprvé, dělal jsem to většinu času. Zatímco jsem obdivoval zvíře, které mělo vytrvalost, dřímajíc zvíře se mohlo jen vysmívat. Jak zajímavé. Touha a chtíč po krvi byla silnější než on sám. Zpočátku jsem si myslel, že to dělá kvůli sestře. To jsem dal za hlavu, jakmile jsem uviděl ty oči. Stejné, jako jsem měl před tím já. Chtíč byla stejná na obou stranách. Ta, která dřímala hluboko v mé mysli, se dala ještě z části ovládat. Monstrum se jen egoisticky koukalo, jako by ho chtělo vyprovokovat. No tak, chceš se utkat a neumíš ani prolomit mříže? vrčel si pro sebe. Byl mu k smíchu. Já ho však nebral tak na lehkou váhu. Toto zvíře, které chtělo za každou cenu krev na v jeho tlamě, by nám udělalo problémy. Nepodceňoval jsem ho. Nikdy bych nikoho nepodceňoval. Člověk musí být připraven na všechny nepřátele, i na ty slabé. Můžou překvapit, stát se může vše. Bral jsem všechny možnosti, zatímco vlk egoisticky vždy myslel na vítěství. Jen pomyšlení, že toto jsem já, mi dávali pocity studu. Nenáviděl jsem ho, ale zároveň jsem nemohl nenávidět sám sebe. Ta žena si u mně vybudovala respekt. Sice trochu nestabilní, ale nějaká tam byl. Jen si představit, že tento rituál musela dělat pořád, aby ho dokázala uklidnit, zatleskal bych jí. Já bych s ním takovou trpělivost bohužel neměl. A to, že je čarodějka, to mě až tak moc netrápilo. Na druhou stranu jsem to trochu čekal. Normální člověk by se nedovedl ubránit takovému monstru. Nechtěl jsem ho tak nazývat, ale jiná možnost mi až tak moc nezbývala. Vlci byli bestie, zvířata, monstra. To, co na mne civělo a snažilo se dostat z cely, bylo monstrum. A mé monstrum by ho nejraději vidělo v kaluži krve. Jak jsem uslyšel jméno toho šmejda, odplivl jsem si. I když jsem přestal věřit v bohy a jejich moc, nepočítajíc Týra, Lokiho jsem nenáviděl z celého srdce. Když mi matka říkala o jeho činech, trochu jsem litoval Thóra. Další bůh, u kterého jsem měl alespoň menší respekt. Možná kvůli tomu, že mi matka říkala, že vypadám jako on. Koutkem oka jsem pozoroval, jak zvíře přestalo bojovat s mřížemi. Dobře odvedená práce, řekl by Alwa. Já jsem jen přikývl. Dobře odvedená vskutku byla, to se jí muselo nechat. Trochu jsem měl vnitřní boj, jestli nemám zavolat léčitele. Nohu měla zlomenou, krvácela a pěkně se praštila o mříže. Šikovná byla, jen důsledky nepromyslela. Snad příště. To se dalo ještě doladit. Dýku, kterou mi podala, jsem hodil zpět strážnému, který se ostatními třásli u vchodu. Povzdechl jsem si, co je to ksakru učí. Nad jejím smířlivým gestem jsem kývl hlavou. Její gesto jsem ji oplatil. "Mám zavolat pro medika?" zeptal jsem se, s mírnějším hlasem. Krvácení bylo sice zastaveno, zato se mi nelíbila ta noha. V tu chvíli jsem sebral té menší společenské stránky a zeptal se "Jak se vůbec jmenuješ?" Abych ji nazýval pořád ženou se mi doopravdy nechtělo. Jméno jejího bratra už jsem znal, z doslechu. Nebylo by od věci neznat její jméno.
|
|
|
Post by Ragna Oldervik on Mar 11, 2018 21:19:28 GMT
Svalená hromádka chvíli nehybně civěla před sebe, srovnávající si uplynulé zážitky do jedno srozumitelné linky. Pravou ruku prostrčila skrz mříže, zajíždějící vlkodlakovi do kožichu, něžně ho hladíc, jakoby se snad ani před pár vteřinami nepodařil ukončit i její život několika zběsilými výpady. Čechrala zašpiněný kožich, láskyplně ulpívala pohledem na bratra, odpouštěla mu každé učiněné zranění, neměla nikoho jiného. Jestli najít cestu zpět do Norska, tak jedině společně po boku, neupustí zvíře lapené v pavučině nezvladatelné bestiality, nevydá zbývajícího člena rodina napospas divokosti pudů. Zůstávala na blízku, projevovala starost, ochraňovala zdraví mohutného tvora nedbajíce případných následků, ochotná položit život. „Bude to dobré.“ zašeptala konejšivě. Tvář zbrázděnou úlevou a vepsanými starostmi. „Odpočiň si.“ pokračoval smířlivě, v tónu nezazníval jediný náznak viny, výčitek, jen mírné, upřímné pohlazení. Pohled naplněný obětavostí, ignorovala okolí, setrvávala pouze pro něj, mít možnost, ulehne ve dle něj, aby naslouchala zvířecímu oddychování. Tebe nenechám odejít. Tíhla k němu od doby, kdy zjistila, že zůstal živ, poslední památka, relikvie i proto nevzdávala úpornou snahu přimět ho opět nalézt lidskou stránku, apelovat, naléhat, vytrvat. Až potom směřovala pozornost k muži, který jí poskytl nástroj ke zkrocení. Upírala k němu šedavé oči, jejich fialový nádech zůstával skryt v přítmí nehostinnosti cel. Váhala, nechtěla příliš navazovat kontakty, spíš zůstat stranou, využít příležitost, zmize. Avšak cítila jisté zavázání, když vyhověl prosbě, snad proto také polkla, nešikovně poodhrnula chuchvalec černých vlasů spadající do čela. Medika? To slovo znělo směšně, tak nějak zbytečně. Dotyční k ní hleděli jako čemusi zvláštnímu, nechápali tu absenci citu, pokoušeli možné hranice. „To nic není. Necítím to.“ odpověděla pravdivě. Nebýt neschopná bolesti, dávno by ječela stočená v klubíčko, řvala o vysvobození z nesnesitelných muk, zběsile dovolávala kohokoliv schopného utlumit přívaly utrpení. Takhle? Jen seděla, smířená, neznepokojená. Zvláštně smířená s osudem, naprosto ignorující natékající nohu, zůstávající v lehce nepřirozeném úhlu. „Oni stejně většinou jen divně čumí. Není to příjemné, ke všemu, nemám ráda, když se mě někdo dotýká zbytečně.“ řekla, pohled stočení k němu. Mluvila pomalu, dodávala důraz slovům. Potřebovala odstup mezi sebou a kýmkoliv opačného pohlaví, aby nedopadla jako v předchozím případě, plačící troska zaplavená vzpomínkami, které toužebně vytěsňovala. Zapomnění nepřicházelo ani když uběhlo 18 let, ironické. „Přejde to.“ Pokusila se ho uklidnit a zároveň odradit od případných pokusí vzít ji do náruče, odnést na ošetřovnu. Momentálně neměla moc síly, zcela jednoduchý terč na zpacifikováni, jelikož polovina těla naprosto nesloužila. Prohlížela ho, přemýšlela, nakonec odpověděla. „Ragna“ pronesla, načež okamžitě opáčila „ty?“ Něco uvnitř toužilo po socializaci, přeci jen zůstávala tu potichu dlouho. Nerozuměla řeči, vlastně, i v něm spatřovala střípek domova. „Co tady vůbec děláš?“ Neostýchala se ptát, otevřeně, bez skrupulí. Výhoda výchovy bez jakéhokoliv ostychu.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Mar 11, 2018 22:04:20 GMT
Vztah mezi sourozenci musel být pevný, nebo alespoň ze strany sestry. Runar očividně zapomněl na to, že ubližuje své vlastní sestře. On to už od pohledu nebyl Runar. Bylo to zvíře, které potřebovalo najít cestu k lidskosti. Avšak ta pro něj musela být lhostejná, plná překážek. Dostat se přes ní bylo prakticky nemožné, pokud ho ovládá jeho vlastní vlk, který ještě měl sílu Fenrira. Nezastavitelná, krví poháněná, vraždící zbraň. Tohle monstrum neposlouchá nikoho, jen sebe. Potřeboval někoho sebe rovného, který by mi zapnul tipec. Mé vnitřní zvíře vylo, hlásajíc, že to udělá s největší radostí. Teď ne, není na to vhodná doba. Navíc teď spí, jak štěně. A aby se neopakovala předešlá situace, nebudu se dotýkat jeho sestry. Kdyby se to stalo znova, už bych tu vnitřní bestii neudržel. Zvedl jsem obočí. Že jsem se ještě něčemu vůbec divil. Seveřanka a čarodějka. Připomínala mi mou matku, alespoň v té severské stránce. Tmavě hnědé vlasy, modré oči, skoro by se dalo říci mužská postava. Když jsem byl ještě byl v dospívajícím věku, připadal jsem si vedle ní jako tintítko. Neznala bolest. Několikrát jsem ji viděl od krve, se zlomenou rukou a ona bez žádných komplikacích vařila večeři. Když už jsem jí řekl, jestli nemám pro někoho zavolat, zamračila se na mne a šla si vzít dlahu, která se už pomalu začala rozpadat. Zato moje žena byl pravý opak. Drobounká, vlasy až po pás. Vzato měla jazyk jako správný seveřan, stejně jako ta žena v cele. Mohla být vychována jak chtěla, ale její slova a pohledy, které by mne zabily několikrát denně, mluvily za vše. A na to, že Alwa byla seveřanka a bylo to na ni poznat, nebyla ani jedno. Její hlas měl nádech severu, postava byla vypracovaná, udělaná z ledu a ostří. Jediné, co bych jí vytkl byla její flirtující povaha, která mne dostala do roští pokaždé, když byla v náladě. Nevěděl jsem, jestli tato žena toho byla schopna, ale nechtěl jsem to dozvědět. Tedy alespoň ne v tu chvíli. Pobaveně jsem si uchechtl nad jejími slovy. Čumí, protože musí. Jinak by ti život nezachránili, ale nechal jsem si to pro sebe. Nemusela vědět vše. "Jak myslíš." řekl jsem. Byla to její volba. Ať jedná jak chce. Ona sama věděla, co potřebuje a pokud nepotřebovala medika, tak ho nepotřebovala a to pro mne haslo. Chvilku jsem vstřebával její jméno a po chvilce mlčení jsem jí dal to svoje, společně s důvodem, proč jsem jim tady narušil ten klid, který tu doposud byl. "Einar. Ze začátku jsem chtěl zjistit, proč jste skončili tady dole." řekl jsem, hledíc na jejího bratra, který momentálně spal jak zabitý. "Ale jak jsem před chvílí řekl, teď se snažím najít něco, co by přimělo královnu, aby vás nechala oba dva naživu." doplnil jsem s náznakem úsměvu na tváři. "Protože nenechám jen tak svého druha zabít." Chtěl jsem ho nechat naživu. I on by si nezasloužil zůstat tady dole po zbytek jeho dlouhého života. Zatímco můj vlk bych ho naživu jen proto, aby si to s ním rozdal. Chtěl zjistit, kolik toho vydrží. Nebral vůbec ohled na mne, neuvědomoval si, že následně budu muset řešit ty jeho rány já. Sebestředná bestie. Jak já ho nenáviděl. "Nebudu tu dělat dusno příliš dlouho, tím tě můžu ujistit." ujistil jsem jí a opřel jsem se zády ke stěně. Ještě pře námi byla chvilka povídání.
|
|
|
Post by Ragna Oldervik on Mar 12, 2018 16:33:02 GMT
„Nemyslím tady dole.“ Očividně se ve v pochopení vyznění otázky vzájemně minuli, takže se rozhodla mu dát další pokus odpovědět, z čiré zvědavosti. „Je mi jasné, že jsi se sem došel přiblble ptát. Vyrostla jsem na bojišti, vím jak se jedná se zajatci. Jde mi o to, proč jsi tak daleko mimo domov.“ Zkoumavě na něho pohlédla, nevěda, proč by někdo osobitý ráz skandinávské krajiny měnil za bezvýznamný ostrov uprostřed moře. Chlad přidrzlý tak, že své oběti zalezl až do morku kostí, mráz bezostyšně likvidující slabší jedince a když přišlo střídání ročních období, dostali na kratičký okamžik uzřít slunce. Tvrdě vykoupená zima je nutila si užívat každý teplejší paprsek, děkovat. Tedy nepocítila nemilosrdnou náruč chladu, i když hnila v zatuchlé kopce. Dokázala si živě představit vánici řádící v troskách vesnice, čirá síla přírody nedbající ohledů k nikomu. „Doma je líp.“ pronesla upřímným, tvrdým hlasem s nepatrným náznakem stesku po všech poznaných příkořích. Zdravou rukou stále čechrala vlkodlakovu srst, udržovala spojení, zároveň hlídala tep, aby měla přehled o stavu, zdali omylem neučinila kouzlo závažnějších rozměrů, ale vše působilo v pořádku. Očima ho vyhledávala, opřeného o stěnu. Nechápala absenci stesku po širých planinách, nehostinném způsobu života. I přesto co se tam stalo, vím, že tam patřím. Co se ti stalo? Jiné vysvětlení neviděla, nějaký hluboký šrám v duši. Něco ho zklamalo? Přišel o rodinu? Čisté spekulace a přitom, nakonec tu otázku spolkla. Sama by nechtěla být zpovídána náhodnou osobou z nejhlubších nočních můr. „Proč se rouháš?“ nadhodila nakonec při vzpomínce na jeho příchod do cely. „Věříš snad také v nepravé bohy? Rozhodl jsi se zahodit svou minulost pro mizerný úplatek?“ Už do malička byla vychovávána k víře, takže naprosto nechápala, jak někomu, ke všemu krajanovi, může připadat Odinova moc zanedbatelná, snad ji i záměrně zmenšovat. Znamení učiněná nešetrným vyrýváním a zaschlou krví se stále skvělo na stěně cely. Mazlavá, špinavá práce, ale plná odhodlání. Občas jediná přívětivá náruč. Neměla nikoho, komu by svěřovala trápení, žádného přítele nebo partnera, proto doufala, že alespoň bohové poslouchají občasné trápení a provádějí jí bezpečně po cestě osudu. Nespouštěla ze seveřana oči, hlavu nakloněnou na stranu, udržující si ho v zorném poli. Nakonec přeci jen přešla k jinému tématu, ať už byl ochoten se vyjádřit, třebas přiznat odlišné náboženské smýšlení, čímž by klesl do hlubin nenávisti, či jen nad vyptáváním mávl znuděně rukou. „Mám informace, které by se ti mohly hodit.“ hlesla jen tak mimoděk, prstem kreslící starověké runy do nánosu prachu, jež nestačila rozvířit vlastním zadkem. Zvídavě vyhlížela reakci, projevení zájmu nad řečeným. „Ale ty mi zaručíš, že najdeš někoho, kdo se o bratra postará.“ Nevěřila v přehnané samaritánství, tenhle chlap možná cítil shovívavost k Runarovi, jehož nazýval druhem, ale pro ni v tom výčtu nezbývalo místo. Přijímala tu skutečnost, nikterak pohoršena vyhlídkou blízkého konce, odhodlaná zemřít s vědomím, že vykonala vše dle nejlepšího uvážení. „Řeknu ti jak velké je ležení, kolik mužů čítají jednotlivé pluky, které rámcové strategie jsou nejpoužívanější.“ Neznala nic jiného jak boj, jeho surovost a způsoby vedení, nedokázala by si obstarat živobytí mezi obyčejnými lidmi, když srdce naplňovala nezkrotná vášeň živelně planoucí v každém střetu. Odin mi dal dar, dar vést válku, dar ovládat zbraně, dar moci nad polem. „Možná i jak moc jednotlivých jednotek mají, jezdců, obrněnců, lučištníků, válečných strojů.“ Říkala to pozvolna, tohle to drobné království potřebovalo, aby dokázalo vyvinout lepší obranný plán, než tu nesmyslnou řež, kdy se nechali zahnat do kouta. „A bezpodmínečně mu pomůže z toho prokletí.“ zakončila podmínky.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Mar 12, 2018 17:57:53 GMT
Normálně bych ignoroval její způsob mluvení i její samotnou otázku. Jenže tentokrát jsem se chtěl dokopat, abych ji odpověděl. Tušil jsem, že se ještě několikrát uvidíme. Čekal ji a bratra soud a jakožto rádce jsem musel stát po boku Jeho Veličenstva. Před tím, než jsem ji odpověděl, mlčel jsem a přemýšlel. Co mne se zavedlo? Alwa a čistá zvědavost. Nic víc, nic míň. "Já nemám domov." řekl jsem. Byla to pravda. Rodná vesnice mne prodala, jako nějaký dobytek. Sever mne mohl vychovat, ale nikdy jsem necítil stesk po mé rodné krajině. Ano, měl jsem to tam rád, ale domov bych tomu neříkal. A ani toto království nebylo mým domovem. Avšak to bylo to nejbližší, čemuž bych mohl říkat domov. "Věc, kterou nazývají rodina, mne zavrhla. Nehodlám to místo nazývat domov." Kdybych se tam měl vrátit, raději bych žil v lesích. Tam mi bylo nejlépe. Ještě kdybych našel tu ženu, která mi ukázala mou egoistickou vlčí stránku, a moje putování mohlo pokračovat. Rád bych říkal, že doma je nejlépe, jenže jsem nemohl. Pocit tepla, které přiváděl domov, mne opustil za hranicí vesnice. Víru v bohy jsem ztratil v ten samý den. Nikdy mi nepomohli, když jsem je o to žádal. Týr mi dával alespoň odvahu. Odin mi nedal nic. Jako malý jsem ho měl uctívat, plazit se jen po zaznění jeho jména. A udělal pro mne něco? Ne. Mé ženě, také nepomohl, když si musela vzít mne. A to mi matka říkala, že se k němu modlila den před tím, než jsme měli být svoji. Nikdy nás neslyšel a já byl unaven z toho se před ním plazit, jako otrok. Nehodlal jsem se plazit před někým, kdo mi nedal důvod, abych ho respektoval. Tento "bůh" mi přinesl jeden velký žal, díru ho mého zmrzlého srdce. Jak se říkalo, že čas zahojí každé rány, tak to byla pravda. Bylo mi to jedno a na druhou stranu jsem chápal, proč mne nechali. Jen tu byla má sebestředná stránka, která jim nechtěla zcela odpustit. Nu což, měl jsem ještě před sebou pěkných pár let. Času bylo myslím dost. "Jediný, ke komu se modlím a dovede mne alespoň vyslyšet, je Týr. Ostatní mi nepřinesli jen samé problémy." řekl jsem zamračeně. Odpověď byla smiřovaná na čarodějku, pohled na bohy, na které jsem přestal věřit. Ušklíbl jsem se. Uměla obchodovat, to se jí muselo nechat. Mohl jsem být jen rád, že jsem ji mohl rozumět jen já. Toto však nebyla důležitá informace pro mne, ale pro královnu. Musel jsem to s ní prodiskutovat. Musel jsem se za ně zaručit. Ani bych se nedivil, kdyby mi ta dva dala na krk. Byl jsem jediný, kdo jim rozumí a nenechám se jen tak vytočit. Jak znám lidi z hradu, moc trpělivosti s cizinci, kteří navíc využívají mluvy jako Ragna, nemají. Jak dopověděla, přikývl jsem. "Zprávy vyřídím nahoru. Pokud tě Odin doopravdy poslouchá, vyřídím ti jen dobré zprávy." řekl jsem s mým charakteristickým úšklebkem. "Avšak ti nic nemůžu zaručit. Budu dělat, co je v mích silách." dodal jsem. Mohlo se stát cokoliv. Hlavní slovo bylo na královně a já akorát mohl škemrat na kolenou. Bylo by to poprvé a doufal jsem, že i naposledy. I když jsem královně důvěřoval, kalhoty jsem si ušpinit nechtěl.
|
|
|
Post by Ragna Oldervik on Mar 12, 2018 18:46:43 GMT
„Bohové nedbají smrtelníků, seč bychom si to přáli.“ očima ho zvídavě měřila, působilo to zvláštně, povídat si přes mříže s někým, koho stěží znala a ještě se k ní choval až s přehnanou otevřeností. Netlačila na pilu, promluvil dobrovolně. Posune zmožené tělo, jde to ztěžka, avšak ta zmínka o rodině ji jaksi donutí. Trpí vlastními zkušenostmi, nepříjemnými zážitky, nikdy však nepociťovala nutkání nadobro ji vymazat ze života, proto tvrdla tady, krotila lítou šelmu, bojovala z posledních sil do udržení. On to vzdal. Proč? Neuvěřitelně podněcoval její zvědavost, ale možná i srdce, jenž mírně soucítilo. Runar měl ji, měl ji přestože tropil nejrůznější alotria, útočil, zraňoval, nebyl při smyslech. „Někomu dozajista chybíš.“ pronesla konečně ženským hlasem, víc podbízivým než útočným. Ohledně těchto záležitostí chovala smířlivější stanovisko, odmítala skutečnost, že by někdo zůstal ponechán naprosto sám, neboť osobně to vnímala jako největší možný strach, jímž netoužila procházet. „Někdy to ani nemusíš vědět.“ podvědomě upřela zrak k podřimující šelmě ani jí nedocházelo, jak důležitá je pro jednu černovlasou čarodějku držící stráž v těsné blízkosti. Zůstanu tu pro tebe, jak budu moci. Přísahala, přestože konec se nacházel blízko. Ve tváři vytanul mírný úsměv, tolik nekorespondující se zatuchlým prostředím, jak nedokázala ignorovat absurditu jeho poznámky, poprvé dokonce zazněl tlumený smích. Opravdu nemáš víru. Založila ruce do klína, pohled ostrý, trochu rýpavý. „Tvoje představy jsou v tomhle ohledu neuvěřitelně naivní.“ zazníval mírně dotčený, ale i kárající podtón. Pro ni, hrdou ochránkyni starobylých tradic, v očích křesťanů příkladného pohana, zůstávala představa milujících, ochraňujících božstev, jako cosi nadmíru smyšleného těmi venku, nevidícími vně komplikovanou strukturu. „Jsem to já, kdo ovlivňuje svůj život a jsou to oni, kteří mi dávají naději s ním chtít něco udělat. Nemůžeš čekat smilování shůry, můžeš doufat ve vlastní nadělený rozum. Matka či otec také nebudou tvými průvodci do konce dnů, ale nechají tě vyletět z hnízda, pozorující všechny vzestupy a pády. To, co je na víře důležité, je tvoje ochota jí darovat úsilí, rozvíjet ji. Je to tvůj prostředek vůči světu, když ztrácíš půdu pod nohama. To jejím přičiněním se dostaneš zpátky, aniž bys chcípnul jako zapomenutý kus masa.“ olízla vyschlé rty, nechávající ticho pomalu rozbít okamžik. Nechtěla propadnout přílišnému rozohnění, začít ho kárat či mu vyčítat, jak lehkovážně si počíná. Vlastně příliš otevírala vlastní pohnutky tomu druhému, samota zapůsobila jakožto nevyhledávaný spouštěč větší otevřenosti. Slyšet zvuky povědomých slov představovalo balzám na duši, po třech letech, někdo znající jejich drsný jazyk. Zakroutila hlavou, žvanila. „Řekni své královně to, co chceš, protože to bude ona co rozhodne a ty, kdo ovlivní její rozhodnutí.“ zvláštně rozumná slova na nevychovanou ženu původem ze zapadlé vísky. Už chápala, jak funguje aparát moci, kdo za co nese odpovědnost, která autorita platí a které náleží právo ji ovlivňovat. Mluvil o královně, on je muž. Žena vládnoucí mužům, spíš loutka v jejich spárech nebo oni v jejích? Kdo zůstával tím slepcem vedeným pomocí provazu kupředu? „Postarej se mi o bratra, mě by sis mohl leda tak vzít.“ spíš bodavá poznámka, aby zahnal ty plané sliby do kouta a neotravoval s jejich existencí. Naslouchat neuskutečnitelným možnostem ji vytáčelo. Prohrábla rukou neobratně kadeře. „Klidně můžeš jít.“ nabídla mu.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Mar 12, 2018 19:41:15 GMT
Znělo to zajímavě. Já a někomu chybět. Alwě, možná. Matka a žena už jsou dávno mrtvé. Byl jsem sám, dočista sám. Pořádně jsme si ani neuvědomil, jak ten čas rychle utekl. Tak neskutečně rychle. Rozplakal bych se, nebýt té mé tvrdohlavosti. Neměl jsem už nikoho. Stál jsem uprostřed pouště, kde jsem stál jen já a v mém stínu se plazil vlk, který mi nedovolil, aby mi toto nějak zasáhlo city. Místo toho, aby mne hřál kožichem, nechal mě v mrazu. "Možná, že ano. Ale tak před sto lety." poznamenal jsem. Jak dlouho jsem na této zemi procházel. Už přes hezkých sto sedmdesát let. Roky kolem mne létali jako světlušky, které nepřestaly svítit. I kdybych je dal do sklenic, stále by svítily a létaly i v té sklenici. Proč ale nebyly roky krásné, jako ty světlušky? Kdyby tomu tak bylo, užíval bych si života trochu více. Smutně jsem se pousmál na zem, když jsem prohlásil "On už ani nezbyl nikdo, kdo by na mě vzpomínal." Jak jsem znal Alwu, musela si najít jinou oběť, u které se opakovala ta samá pohádka. Přál jsem ji, aby alespoň ona našla ten domov, který já tak neúspěšně nenacházel. Poprvé bych mohl s klidem říci, že jsem ji dával svou sto procentní pozornost. Měla pravdu, alespoň v pár věcech. Týr mi dával nějakou tu oporu, tu půdu po nohama. Ale když jsem měl konat, věřil jsem si jen sám v sobě. A to pro mne znamenalo vše. Věřit sám sobě. I přesto, že jsem si v sobě nesl divokého dravce, důvěřovat jsem mu musel též. A mohl jsem pociťovat, že to bylo záměrné. Byl jsem alespoň rád, že jsem se mohl spolehnout sám na sebe. Že dokud se nezměním a můj vlk se nezmění, bude všechno v pořádku. Dokud jsem si věřil, dovedl jsem si představit lepší zítřky. Někdy jsem si přál, aby měl znovu důvěru v lidi. Nikdy jsem ji neměl celou, ale jednou bych chtěl. Možná jednou se to povede. Možná že ne teď, možná že ne zítra, ale jednou snad ano. Zpozoroval jsem, že se oba začínáme otevírat, někdy až moc. Musel jsem si dávat pozor na jazyk. Ještě řekneš něco, co bude využito proti tobě. pomyslel jsme si. Proto jsem její věty nějak moc neopětoval. Jen jsem přikývl na znamení, že s ní v něčem souhlasím. Alespoň v něčem. "Vyřídím vše. Do posledního detailu." řekl jsem, když jsem se odvrátil od kamenné stěny. Detaily byly důležité, zvlášť při rozhodování, kde šlo o život druhého. Naše královna jednala spravedlivě, musel jsem jí proto říci úplně vše, aby dokázala lépe pochopit situaci. Chvilku jsem si spřádal všechny informace, co mi čarodějka řekla, abych na nic nezapomněl. Zvedl jsem hlavu, nad její další větou a musel jsem se zasmát. Můj hluboký smích se rozléhal kolem, ale trval jen pár vteřin. Nechtěl jsem probudit Runara. To už bych nevydržel ani já. "Hodlám udělat vše proto, aby nezůstal v kleci do konce života." řekl jsem s úšklebkem a začal jsem se prodírat k východu. Stráže už čekali u východu, aby mohli zamknout, ale před tím, než jsem odešel, řekl jsem "Pokud by jsi na tom trvala i nadále, budu nad tím přemýšlet." S touto poslední poznámkou jsem odešel, na tváři mi hrál pobavený úsměv. Že jsem se ještě divil.
|
|