|
Post by William Archer de Cross on Feb 5, 2018 19:56:48 GMT
V životě jsem se ještě tak nebál, nikdy. Ty chvíle, kdy jsem ji držel v náručí a mou zbroj barvila její krev, chvíle, kdy jsem hledal pomoc, neboť jsem jí nedokázal ochránit nebo jí pomoct sám. Byly to nejdelší okamžiky mého života, stejně jako před lety, když mi v náručí umírala Marien. A ta hrůza ze mne neopadla ani, když jsem stál nad provizorním lůžkem v polní nemocnici, kde se jí ujmul felčar, co měl magické schopnost... Nehnul jsem se od ní ani na krok, bděl jsem i když mě únava chtěla přemoci, neboť jsem nemohl dovolit, aby mi sešla z očí... musela přeci žít! Svět se se mnou zatočil, když konečně někdo projevil zájem se o ni postarat v tom všem zmatku po bitvě. Zraněných bylo spousta, ale já zůstal jen u ní... Dokonce jsem zapomněl i na stavění mohyly, což bylo mou povinností, jakožto gardisty a čekal jsem, že budu za to i potrestán, ale to jsem byl ochotný skousnout... Políval mě studený pot, i když už bylo po všem a já tam stál, držel ji za ruku... hrozíc se každé vteřiny co měla následovat, byla to noční můra jež mě pronásledovala už několik let, která se stala skutečnou. Felčar pracoval obratně a zkušeně, což byla jedna z mála věcí, které mě uklidňovaly... zřejmě věděl co dělat. Brzy se mu podařilo zastavit vnitřní krvácení a později i to vnější... s tím vnitřním netuším jak to udělal, ale dokázal to a to bylo hlavní... Zbytek prostě zašil a postaral se o to, aby do rány nepronikla žádná infekce. Ulevilo se mi tak, že se mi podlomila kolena a já se musel zachytit lůžka, abych se nesvezl k zemi... Emmeline spala, když se mrtví spalovali a vzdával se jim hold. Pomohl jsem postavit pár hranic a poté je hořícím šípem zapálit spolu s dalšími lučištníky. Bylo jich mnoho... Nebyl to veselý okamžik, celé naše vítězství se neslo ve zvláštně pochmurném duchu, jako by se všichni obávali, že ještě není konec. Pak se vše sbalilo a celé vojsko se vydalo na cestu zpět. Vozy s raněnými byly plné a tak jsem Emmeline vysadil do sedla svého hřebce, který v bitvě naštěstí utržil jen pár šrámů a sám šel podle něj, vedouc ho zpět domů... Zpět do domova, který jsme uchránili,... ale za jakou cenu... Přivítal nás jásot a ulicemi se ozýval zpěv... ale sem tam byl slyšet i pláč, to jak pozůstalí naříkali nad těmi, kteří se jim nevrátili. Ten šťastný výraz matky, které se vrátilo milované dítě, v očím Mary, která se k nám přiřítila z davu, nikdy nezapomenu. Byli jsme mezi posledními a tak se bála, že jsme tam zůstali... z očí jí tekli slzy štěstí. Omluvil jsem se jí za to, že jsem Emme nedokázal ochránit, ale myslím, že mě nevnímala... její pozornost vysela jen na Emmeline. Dovezl jsme ji až k nim domů, kde jsem ji opatrně sundal z koně a v náručí donesl do její postele v jejich domě. Pak jsem Mary řekl co se stalo a znovu se omlouval,... Pak mě Mary vyprovodila s tím, že Emme potřebuje v klidu odpočívat, aby se uzdravila... což mi bylo jasné a tak jsem uposlechl a bez řečí a protestů odešel, jen jsem jí ještě políbil na čelo. S Mary byla v bezpečí, mohl jsem tedy odejít. Už je to pár dní, co jsme se vrátili... a ačkoli každou noc tajně jejich dům hlídám a nahlížím oknem, teprve až dnes jsem se odhodlal ji jít navštívit, neboť mám pocit, že Mary mě zrovna v lásce nemá po tom, co jsme se vrátili... Zastavil jsem se před dveřmi a zabušil na ně, čekajíc, zdali mi někdo otevře.
|
|
|
Post by Emmeline Dove on Feb 5, 2018 20:43:57 GMT
Potácela jsem se mezi bděním a mdlobami. Se mnou se jako věrný stín táhla bolest. A vina. Ta byla tak veliká, že téměř přehlušila fyzickou bolest. Většinu cesty jsem už nevnímala. Jen jsem téměř v mdlobách ležela Archiemu v náruči a nechala ho, aby se o mne postaral. A zbytek nevím. Byla jsem ve tmě, sem tam jsem se probrala a viděla vyděšený pohled muže, který si sobecky vzal mé srdce a nechce ho stále vrátit. A také někoho cizího. Kdo to byl, to jsem nevěděla, ale vypadal jako přítel a mírnil mou bolest. Byla jsem mu za to vděčná, i když bych ho ráda požádala, aby zmírnil i tu duševní, která mi nedopřávala spánek. Pořád jsem viděla ty jejich tváře, tu krev a moje křehké srdíčko to prostě nemohlo unést. Když jsem zabrala, abych nabrala cestu na zpáteční cestu, budila jsem se s pláčem a křikem, čímž jsem nepomáhala ani sobě, ani ostatním raněným. Proto jsem dostala nějaký léčivý odvar, který mi dopřál klidného spaní. Alespoň na pár nocí. Neúčastnila jsem se ničeho, co se konalo na počest padlých. Byla jsem na to moc slabá a myslím, že bych to ani nezvládla a jednoduše se duševně zhroutila, k čemuž jsem už teď neměla daleko. Celou cestu zpátky jsem jen apaticky seděla a přemýšlela. Vlastně si ani nepamatuji, jak jsem se dostala zpátky domů, za Mary. Pamatuji si jen nějaké rytmické pohupování. Ale když jsme přijeli do města a nás zahalil pláč a jásot našich blízkých, které jsme tam nechali, trochu mne to probralo. A především pláč Mary. Vzala si mne pod ochranná křídla, když jsem sem poprvé přijela. Postarala se o mne, dala mi napít a najíst, poskytla mi střechu nad hlavou, až se mezi námi vytvořilo pouto, které bych mohla nazývat téměř jako pouto mezi matkou a dcerou. A její vyděšený pohled, když mne viděla v takovém stavu, v jakém jsem skončila, mne nutil cítit ještě větší výčitky. Nedovedu si představit, jak se o mne musela strachovat. Nikdy jsem jí nechtěla přidělávat starosti. Neměla jsem odjíždět, měla jsem zůstat doma, ale vybrala jsem si Archieho. Vybrala jsem si dávat na něho pozor, aby se mi i on domů vrátil. A musím za to nést následky. Plakala jsem, když mne Archie odnesl do našeho malého domku. Nevím, co se dělo poté. Nevím, co Mary Archiemu řekla, ale odešel. Nechtěla jsem, aby odešel. Potřebovala jsem ho u sebe, jenže... vím to, Mary ho viní z toho, se mi stalo. Viní ho z toho, že se o mne nepostaral lépe. Jenže on za to nemůže, mohu si za to pouze já sama. Od té doby nespím, nejím... když už zaspím, provází mne spánkem jejich obličeje, představy jejich rodin, které pláčou nad jejich prázdnými hroby. Budím se s křikem nebo pláčem, který nedává spát ani Mary a na obou z nás se to nepříjemně podepisuje. Bolí mne oči od pláče a nedostatku spánku. Už se ale bojím zamhouřit oči. Bojím se toho, co mne čeká, když je zavřu, když opět zaspím. A proto tvrdohlavě odmítám zaspat, nemám ani chuť se zvednout z postele, i když bych už mohla, jelikož má zranění se hojí. Nemám chuť dělat vůbec nic. Jen apaticky ležím na nezraněném boku zakrytá přikrývkou a pláču. Občas křičím, občas mi dojdou slzy, a tak jen naprázdno vzlykám. Jak kdy. Ani už neregistruji Maryiny starostlivé pohledy a pokusy do mne nacpat trochu polévky či masa. Ozve se bušení na dveře, avšak ani to mne nedonutí se pohnout. Místo mne se tedy musí zvednout Mary, která otevře dveře. Nevidím, jak se tváří, ale doslova cítím, jak se vzduchem šíří napjatá atmosféra. Normálně by mne zajímalo, kdo tam je, byla bych zvědavá, ale teď nemám zájem. Chci se jen dál obviňovat. "Archere, co potřebujete? Nejsem si jista, zdali je dobrý nápad, abyste šel dál. Emmeline.. na tom není dobře a potřebuje odpočívat a spát. Nechci ji rozrušovat ještě víc," zašeptá jeho směrem Mary.
|
|
|
Post by William Archer de Cross on Feb 5, 2018 22:23:43 GMT
Bylo mi jasné, že pokud mi někdo otevře, bude to Mary... Věděl jsem, že je to dobrá žena a Emmeline má ráda jako vlastní dceru, ale nyní jsem se toho setkání obával. Netušil jsem jaká bude její reakce, až mě uvidí, ačkoli mi bylo jasné, že nadšená nebude. Vinila mě. Vinila mě z toho co se stalo Emme a já jí to neměl za zlé, neboť jsem měl stejný názor. To mi ovšem nemohlo zabránit v tom, abych se tvrdohlavě za ní přišel podívat. Musel jsem vědět jak se jí daří, neboť by mi to jinak nedalo spát. Spánek jsem měl lehký... a noční můry mě v něm stále pronásledovaly, tak jak tomu bylo již po několik desetiletí, ale co jsem Emme neměl na blízku to bylo jen horší... Nevědomost totiž byla pro mě něčím hrozným i přes to, že jsem Mary důvěřoval. Mé noční můry, ale nebyly nic v porovnání s tím, jaké provázely Emme po bitvě, měla je stále? I já jsem trpěl podobnými jako mladý kluk, když jsem odjel do války... jenže jsem byl stále kluk, ne dívka, která má ještě křehčí duši. Neměl jsem ustoupit, ale stát si za svým a donutit jí zůstat, i kdyby to znamenalo ji přivázat k posteli. Byl jsem hlupák... i po těch několika desítkách let, co jsem vlkodlak, jsem stále stejný hlupák jako tenkrát v Anglii. Ozvaly se kroky a za okamžik se dveře otevřely, mezi nimi se objevila Mary s přísným pohledem, kterým by mě nejraději proklála, troufám si tvrdit. Zdvořile jsem se jí uklonil, čelíc jejímu pohledu. "Přeji dobrý den, Mary." Pozdravil jsem ji a nechal ji mluvit. Její slova mě však neuklidnila, spíše naopak. Celé tělo se mi ještě více napjalo a já se nadechl. "Přišel jsem ji navštívit, ale to Vám jistě došlo... a chápu, že o ni máte starost, ale to já taky... Stejně tak jsem si vědom své viny, o to nemějte obavy." Řekl jsem pevným hlasem, aniž bych uhnul před jejím teď už zřejmě naštvaným pohledem. "Obzvláště tehdy, pokud na tom není dobře." Vykročil jsem vpřed a šetrně Mary odstrčil stranou, nedávajíc ji šanci mě zastavit. Musel jsem ji vidět, přesvědčit se na vlastní oči jak na tom je a co potřebuje. Slyšet její hlas a cítit její vůni... Zajistit jí vše co potřebuje a Mary jí to nemůže dát. Prošel jsem domem, kam jsem ji před několika dny přinesl až k posteli, do které jsem ji uložil. Mé oči se zastavily na drobném tělíčku zakrytém přikrývkou a nespokojeně jsem svraštil čelo... Přišlo mi jako by se ztrácela před očima. Sevřel jsem ruku v pěst a pohlédl na stůl, kde stála prázdná váza, hrnek a džbán s vodou. Pak jsem tiše nalil vodu ze džbánu do vázy a do té postavil malou kytičku vřesu, kterou jsem jí přinesl. Posadil jsem se k ní na okraj postele a lehce položil dlaň na její rameno zakryté dekou. "Emmeline..." Zašeptal jsem k ní, upírajíc na ni starostlivý pohled, ale na rtech jsem měl jemný úsměv. Pokud za mnou Mary s protesty běžela až sem, jsem stejně ignoroval... neboť pro mě v tuto chvíli důležitá byla jen Emme.
|
|
|
Podhradí
Feb 6, 2018 7:30:20 GMT
via mobile
Post by Emmeline Dove on Feb 6, 2018 7:30:20 GMT
Kdo ví. Možná kdybych zůstala s ním, byl by můj spánek lepší, klidnější. Nejlepší řešení by bylo pochopitelně zůstat zde a nejezdit do války. Nikdy jsem neměla ráda násilí, i když jsem se vymykala z tradičních norem mladých dívek, které v mém věku už počaly druhé miminko. Ale násilí jsem nikdy neuznávala a neuznávám. Jen jsem netušila, že následky mých činů budou tak rozsáhlé. Vždyť to byli nepřátelé. Bylo to buď já, nebo oni, avšak to mi na vině neubírá. Protože pořád měli určitě rodiny, děti, které už nikdy neobejmou jejich otce. Kvůli mně. Tyto myšlenky mne sužují už dlouho, díky čemuž nevnímám, co se děje kolem mne, nevnímám, že za dveřmi stojí někdo, kdo nosí kus mého srdce. "Vám také," pronese Mary zdvořile k Archiemu, ale jinak nevypadá, že by ho chtěla pustit dovnitř domu. Právě naopak. Pokouší se ho poslat pryč, ale šeptá, takže neslyším, co říká. Zaslechnu až Archieho hlas, ale nevím, co říká. Nerozumím mu, jako by mluvil cizím jazykem. "Archere!" uslyším Maryino vyjeknutí, když ji nezdvořile, ale přesto jemně odstrčí stranou. Zabouchne dveře a okamžitě se rozejde za ním. "Vím, že pro ni chcete to nejlepší, a proto ji musíte nechat odpočívat!" stojí si Mary tvrdohlavě za svým, jelikož neví, že stačí objetí od muže, kterého miluji a hned mi bude líp. Ne moc, to vůbec ne, ale rozhodně dost na to, abych do sebe vpravila trochu potravy, abych nepošla hlady jako nějaké zvíře. Tu malou hlavní místnost, kde nejen spím, ale i zde jíme a koupeme se, naplní jeho typická vůně. Voní jako... les, déšť a trochu koření. Dokázala bych ho poznat všude jenom podle toho, jak voní. Jako příroda. I tak se ale na něj nepodívám, jen mi jeho přítomnost dodá novou sílu na tvorbu slaných kapiček, které mi opět začnou stékat po tvářích. Vidím, jak dává menší kytičku vřesu do vázy a ze rtů mi vyplyne první vzlyk. Nezasloužím si ho, doopravdy ne, jsem větší zrůda než on, a to přitom on je vlkodlak! Nezasloužím si ten jeho starostlivý pohled, kterým se na mě dívá. Nezasloužím si jeho polibky, jeho ochotu, lásku, nic! Mary už jen stojí stranou a starostlivě nás pozoruje. Vím, že čeká na chvíli, kdy bude moct zasáhnout a vyhnat ho odsud. Chápu, že mne má ráda a bere mne jako vlastní dítě, jelikož sama vlastní neměla. Ale Archie je pro mě důležitý a on doopravdy nemůže za to, co se stalo. Můžu si za to sama. Jakmile se mne dotkne, vyděšeně vypísknu naprosto nepřirozeným hláskem, jelikož ho už dlouho nepoužívám. Vystřelím do sedu, i když mnou projede bolest od rány v boku. Mohu se normálně hýbat, ale nesmím moc prudce, aby se mi zbývající stehy nepřetrhly. Odsunu se z dosahu jeho prstů a tisknu si deku na tělo, které mám zakryté jen jemnou noční košilí. Vlasy mám rozcuchané, oči krvavé a pod nimi tmavé kruhy, které značí, že jsem toho moc nenaspala. Tváře mám propadlé, jako bych týdny a týdny nejedla. A přitom je to jenom stres a pár dní bez chuti k jídlu. "Ne, ne, ne, ne, ne," začnu drmolit a z očí mi opět kanou slzy. Chvěji se, pláču, vzlykám a nemohu se uklidnit. "Jsem zrůda, jsem... jsem zrůda. Měli děti a..a rodiny. Nedotýkej... se mě," vypadne ze mě zděšeně, když na něj kulím modré, slzami skleněné kukadla. "Zrůda, zrůda, zrůda, zrůda,..." šeptám jako kolovrátek pořád dokola. Nemohu dýchat, svírá se mi hrdlo, do plic mi nedochází vzduch. Vím, že je to jenom mou panikou, avšak nedokážu se uklidnit. Nemám se čeho chytit, nemám žádné záchranné lano. Dotknu se prsty sevřeného hrdla a pootevřu popraskané, suché rty. "Nemůžu... Nemůžu dýchat," zašeptám.
|
|
|
Post by William Archer de Cross on Feb 6, 2018 18:00:51 GMT
"To už jsem udělal a zatím to ničemu nepomohlo." Odsekl jsem tiše, vcházejíc do jejího pokoje. Kytku, kterou jsem Emme přinesl jsem vložil do vázy a pak se posadil vedle ní na postel. Opatrně jsem jí položil ruku na rameno, ale její reakce mě překvapila více, nežli její zubožený stav... Tváře měla propadlé, kůži sinalou a oteklé oči, pod kterými byly tmavé kruhy. Ale jak jsem řekl, to nebylo to, co mě tak moc znepokojilo. Na můj dotyk zareagovala vyděšeně... posadila se a odtáhla o ode mě tak, aby se dostala z dosahu mých rukou. Zmateně jsem na ni upřel oči, neboť takto nereagovala, když jsem ji přivezl... ano, měla noční můry, ale tohle bylo úplně něco jiného. "To jsem já Emme, neboj..." Vzpamatoval jsem se ovšem rychle a okamžitě se k ní znovu natáhl, abych stiskl její ruku. Sotva jsem se jí, ale dotkl začala drmolit odmítavá a sebeobviňující slova... Píchlo mě u srdce, bolelo mě ji takhle vidět, neboť to byla má vinna,... měla tak nevinnou duši. Poklesla mi ramena, jen na okamžik, nežli jsem zahnal svou vlastní vinu a svědomí a místo toho opět našel sílu, abych tu pro ni mohl být, pomohl jí od její bolesti a vzal alespoň část její tíhy na svá ramena. Už jsem byl otlučený, věděl jsem, že to snesu, pokud nebude trpět ona. Věděl jsem co prožívá, znal jsem ten pocit... Přesto jsem od ní své ruce odtáhl, když mi zděšeným hlasem řekla ať se jí nedotýkám. Tohle nebyla ta Emme, kterou jsem znal a přesto jsem věděl, že tam někde hluboko je... musel jsem něco udělat. Nemohl jsem tu jen sedět... A tak jsem se ohlédl po Mary, abych vzápětí udělal něco proti Emmelininé vůli... Natáhl jsem se po ní a nekompromisně si ji přitáhl do náručí, ve kterém jsem ji pevně sevřel, když začala lapat po dechu. "Ššš, to je v pořádku, už je to dobré... jsem tady, Emme." Šeptal jsem jí do vlasů... "Uklidni se a v klidu se nadechni, nic ti v dýchání nebrání." Pokračoval jsem, neznalý těchto vod. "Nejsi žádná zrůda, to bychom jimi museli být všichni... Oni sem přišli, aby tu plenili a zabíjeli... braly životy ženám a dětem, kdyby... kdybychom jsme se jim nepostavili, přišli by až sem a nebrali by ohledy na nikoho. Bránila jsi životy těch, kteří by to nedokázali... a navíc si to vyčítáš, ...to je svědomí a kdyby jsi byla zrůda, žádné by jsi neměla." Na chvíli jsem se odmlčel... netušíc, zdali jí vůbec alespoň trochu utiším. "Kvůli tomu, že oni přitáhli do naší země, aby si tu brali vše... jen kvůli tomu, umírali nejen jejich vojáci, ale i naši lidé.. bez ohledu na to, zdali byli vojáky či ne... Plenili vesnice na hranicích... To oni jsou zrůdy, ne ty! Nemůžeš za to, Emmeline!" Držel jsem ji dál, pevně, ale opatrně... a pokud se bránila, ani tehdy jsem ji nepustil. A pokud to bylo proti srsti Mary, nevšímal jsem si jí, ne snad proto, že bych chtěl být nezdvořilý, ale nemohl jsem to takhle dál nechat... vždyť na tom byla hůře, nežli před několika dny... tedy alespoň psychicky... tu ránu jsem neměl možnost ještě vidět... ani mi nikdo neřekl zdali se hojí.
|
|
|
Post by Emmeline Dove on Feb 6, 2018 18:55:42 GMT
"Tohle ale taky nepomůže!" stojí si za svým moje náhradní matka tvrdohlavě. Jako bych doopravdy byla její dcera. Jsme si vlastně docela podobné. Když opomeneme fakt, že by mi mohla v podstatě dělat i babičku zároveň. Ale je úžasná. Nevím, co bych si bez ní počala. A proto mne mrzí, že jí přidělávám takové starosti. A Archiemu taktéž. Jenže já se doopravdy snažím, avšak... nejde to. Nezvládám to. Ano, předtím to bylo něco jiného, protože jsem byla ještě víceméně v šoku. Jenže teď se dostavila do pozoru vinna a já nevím, co s ní mám dělat. Nikdy jsem nic takového necítila, ani po odchodu z domu a ten Archieho pohled, když jsem se pokoušela dostat od něj. Nechci ho ranit, doopravdy ne, avšak nesnesu to, nesnesu to, že mě má rád i přes to, že jsem zabíjela. Nezasloužím si to. Jsem špatná, tak moc! Ucítím opět jeho dotek, a tak se opět trochu odtáhnu, ale ne moc, jenom abych mu dala najevo, že nechci, aby se mne dotýkal. Vůbec nejde o něj, jde o mne. Nejde to unést, nevím, jak se s tím mám poprat. Nestihnu ani zareagovat, jak rychle se pohne. Můj zděšený výkřik zanikne v tom Maryiném. Lekly jsme se, obě dvě. Já, protože jsem k němu nechtěla a Mary instinktivně předpokládala, že mi chce ublížit, i když vím, že by to nikdy neudělal. Snažím se od něj dostat, avšak oba víme, že je to předem prohraný boj. Ani v plné síle bych proti němu neměla sílu, natož teď. Proto se nakonec zhroutím na jeho hruď, do které několikrát zabuším pěstičkami, i když silně pochybuji, že to vůbec cítil. A nakonec zbude jen pláč, když se mi svírá hrdlo a já nemohu dýchat, nejde to. Najednou uslyším jeho slova, která mne donutí se sípavě nadechnout, ale je to alespoň minimální vzduch. Dech se mi nakonec zklidní, ale pláč neodchází. Zoufale mezi prsty svírám jeho košili, nebo co má za svršek. Držím se jako tonoucí stébla. Jeho vůně, tělo a přítomnost mne uklidňuje. Ne moc, ale dodává mi pocit, že to třeba někdy zvládnu. Vím, že to nikdy nezmizí úplně. Vím, že i on má své noční chmury a pere se s nimi delší dobu nežli já, což mi dává naději, že to nějak zvládnu. Oči mám zavřené, ale najednou na sobě ucítím dotek Mary, která se snaží zjistit, jak na tom jsem. Ucukne před ní a schoulím se u Archieho více. "Ne...Nech... nás. Prosím," vykoktám ze sebe a doufám, že bude respektovat moji prosbu, což se zřejmě nakonec stane, jelikož uslyším tiché zavření dveří. "Neu...Neumíš uklidňovat. Víš.. o tom?" vydechnu nakonec vzlykavě a ze rtů mi vyjde kloktavý tichý smích. Poté se ale opět rozpláču, i když se snažím přestat. Ale nejde to. "Jsem vrah. Jak se... Jak se na mne vůbec můžeš podívat?" žbleptnu nakonec a ignoruji fakt, že má ode mne celou mokrou košili. S tím si budu lámat hlavu později. "Zmizí.. Zmizí to někdy?" zachraptím nakonec. Nechci ty noční můry. Chci, aby zmizely, odešly a nechaly mne v klidu se prospat.
|
|
|
Post by William Archer de Cross on Feb 6, 2018 22:51:59 GMT
"To je možné, ale zkusit to musím." Namítl jsem, nežli jsem se usadil k Emme na postel a začal se jí věnovat. Jakmile jsem Emme sevřel ve své náruči zděšeně vykřikla a s ní i Mary, která se lekla, že jí chci ublížit. Pohlédl jsem ke starší ženě s pohledem, kterým jsem jí dal jasně najevo, že to doopravdy nechci. Více pozornosti jsem jí, ale nevěnoval, neboť Emme se mi snažila vykroutit... ne neměla šanci, ale kdyby bojovala déle... a doopravdy by nechtěla, abych se jí dotýkal... nejspíš bych ji pustil. Ale ona ten marný boj nakonec vzdala a zhroutila se mi na hruď, do které okamžik bušila pěstmi. Nechal jsem ji, aby si do mě bouchla, protože jsem věděl, že to ze sebe potřebuje dostat... všechen ten žal a bolest, které v sobě hluboko jistě ukrývali i vztek. Pak mi v náručí ochabla, nepřestávajíc plakat... Když začala lapat po dechu, tišil jsem ji svými slovy, doufajíc, že se dokáže alespoň trochu uklidnit a při tom ji hladil po vlasech. Nakonec se mi to přece jen podařilo a Emme začala opět pravidelně a klidně dýchat, ale pláč stále ne. Cítil jsem jak v dlaních drží mou košili a prostě jen seděl, držel ji v náruči a hladil po zkrácených zlatavých vlasech. Náhle k nám přistoupila Mary, vzhlédl jsem k ní, když se dotkla Emme a čekal co bude dál. První, kdo však zareagoval byla Emme, která před jejím dotekem ucuknula stranou, jako před chvílí před tím mým a ještě více se mi schoulila v náručí. Poté starší ženu poprosila, aby nás nechala o samotě. Ta bez dalších slov odešla a zavřela za sebou dveře... Bylo mi jí líto, neboť jsem si připadal jako sobec, který si Emme uzurpátoruje pro sebe... Dlouho jsem se tím však nezaobíral, neboť jsem svou pozornost stočil zpět k Emmeline. Celou dobu jsem se jí pak snažil vysvětit, že za nic z toho, z čeho se obviňuje nemůže... snažil jsem se ji uklidnit a zbavit té tíhy, která dusila její duši. Když jsem jí řekl vše, co mě napadlo... a nyní jsem už nenacházel další argumenty a vhodná slova, které jsme však myslel vážně a nic z toho si jen tak nevymýšlel, konečně promluvila... Vlastně, ...vlastně se mi vysmála, abych pravdu řekl. "Jo,... vím. Myslím, že v tom nemám dostatečnou praxi..." Také jsem se tiše zasmál, jen krátce... neboť se Emme vzápětí znovu rozplakala. Pomalu jsem se nadechl, snažíc se přijít na cokoli, co by jí uklidnilo... Alespoň na několik minut. Jenže její otázka mě naprosto vykolejí... Otevřel jsem pusu, abych jí odpověděl, ale nic se neozvalo... úplně jsem ztratil řeč. Zamračil jsem se, ujišťujíc se, že jsem dobře slyšel... "A jak se ty, můžeš vůbec podívat na mne, Emme?" Zeptal jsem se jí místo odpovědi na to samé. "Zabíjel jsem tam úplně stejně jako ty, zabíjel jsem už i dříve a někdy dokonce bez výčitek... z potěšení." Šeptal jsem... "Zabil jsem tolik lidí, že by jsi to na prstech nespočítala a moc dobře to víš, přesto jsi mi dokázala pohlédnout do tváře... Tak mi řekni jaký je rozdíl mezi mnou a tebou?" Ne, nejspíše jsem byl opravdu špatný v utěšování druhých, lépe mi šlo vše polopaticky vysvětlovat... mohl bych psát naučné knihy. Nakonec mi položila ještě jednu otázku, která ač nebyla zcela jasně položená, moc dobře jsem věděl co má na mysli. Povzdechl jsem si, neboť jsem neměl v úmyslu jí lhát. "Ne,... nikdy to nezmizí úplně." Řekl jsem jí krutou pravdu, která mě pronásledovala už od křížové výpravy. "Časem to bude lepší, každý den bude znát a přesto jsou ty pokroky celkem malé... Nejdřív odezní bolest a vinna, kterou vnímáš i v bdělém stavu... Přestaneš na to myslet a jen málokdy se k těm vzpomínkám sama vrátíš, protože mysl ráda vytěsňuje špatné vzpomínky..." Začal jsem tiše vysvětlovat, dle vlastních zkušeností, měkkým hlubokým hlasem, který jsem používal, když jsem něco vyprávěl. "Ale ty se pak vybavují ve spánku,... je to jako špatný vtip." Mračil jsem se, když jsem jí tohle říkal, ničilo mě, že to musí zažívat také. "Časem nebudou tak časté a vyspíš se lépe... nebudeš se bát usínat." Ujistil jsem jí, doufajíc, že alespoň to je trochu uklidňující. Pak jsem ji políbil do vlasů a chvíli tiše jen kolíbal v náručí. "Měla by jsi se najíst." Řekl jsem po chvíli... "Alespoň trochu, takhle to dál nejde..." Dodal jsem starostlivě a přísně zároveň.
|
|
D'Arcy
Člověk
podkoní, chodící flirt
|
Post by D'Arcy on Feb 7, 2018 9:35:34 GMT
Velké uvítání, které jsem se z hloubi duše přál, se nakonec nekonalo. Ale bylo to asi lepší. Ještě bych šlechtičnu, která seděla za mnou na Lordovi, vystrašil. Bylo dobojováno a mohli jsme se radovat, vyhráli jsme. Nedivil jsem se, když jsem slyšel lidi ve městě se radovat. Bylo to pochopitelné. Také jsem se chtěl radovat, ale vnitřního uspokojení jsem se nedočkal. Jak bych mohl. Stál jsem proti lidem, kteří byli ještě nedávno mí krajané a já jim nemohl ukázat skoro vůbec žádnou milost. Vzpomínal jsem na rodiče a sourozence (nejvíce na Lauru) a modlil jsem se za jejich odpuštění. Byl jsem zrádce, vlasti i rodiny. Proto žádný klid na mě doma nečekal a trochu jsem zamýšlel, jestli jsem ho vůbec hledal. Jakmile jsem byl propuštěn z bitevního pole, vzal jsem Lorda a šlechtičnu a jel jsem hned domů. Velení nebylo dvakrát nadšené, že jsem přivedl ženu, natož z nepřátelské strany, ale po pár minutách vysvětlování a větou "Ale jestli se něco stane, půjdeš vyset." jsem mohl odejít. Potichu jsem děkoval, že to takto dopadlo. Už jsem tam nemohl být už ani hodinu. Promiň Laylo, asi ze mě rytíř nebude, pomyslel jsem si. Strach z bitvy, který jsem ještě před několika lety měl, už dočista vyprchal. Avšak to neznamenalo, že vidět na každém metru mrtvolu, mi bylo nějak příjemné. Proto se už moje hlava rozhodla, že zůstane u koní a sokolů. To bohatě postačí. Hned co jsme dorazili do panství, dal jsem Lorda do stáje, kde se sluha o něj postaral, a vzal jsem šlechtičnu dovnitř, do tepla. "Doufám, že vás nebude obtěžovat tu chvilku pobýt, než se rozhodnete, co budete dělat dál. Protože nevím, kde jinde by jste mohla přebít. Navíc tu zde pomalu nikdo neumí francouzsky, zvlášť v tuhle dobu nikdo nechce." vysvětlil jsem jí trochu nervózně, s mojí lámavou francouzštinou. Byl jsem nervózní, což bylo u mě neobvyklé, obzvlášť před ženou. Protože byla z nepřátelské strany? Protože byla krásná? Protože mi dávala pocit někoho, koho jsem dlouho neviděl a nevím, koho? Nebo protože moje francouzština byla velice lámavá a byl jsem rád, že jsem dokázal ze sebe vyhrabat těch pár vět? Nebo že by úplně vše dohromady. Byl jsem jeden velký uzlíček nervů, který potřeboval rozmotat. "Můžu vám něco nabídnout?" vyhrkl jsem ze sebe, když mi došlo, že jsem se teď stal hostitelem.
|
|
|
Podhradí
Feb 7, 2018 13:30:14 GMT
via mobile
Post by Emmeline Dove on Feb 7, 2018 13:30:14 GMT
Jeho doteky jsou uklidňující. Obecně jeho osoba. Už jenom to, že tu je, drží mne a je tu pro mne, je uklidňující a dovoluje mi to myslet alespoň minimálně. A za to jsem ráda. Nechávám ho, aby mne držel a hladil po vlasech. Ty mé dlouhé mi chybí, ale vím, že za pár úplňků budu mít opět dlouhé. Rostou mi rychle. Nikdy nevím, co přesně to ovlivňuje, ale je to tak. Taky si všímáte, jak se snažím nemyslet na to, co se děje? Že od sebe všechny odháním? První jsem ublížila Archiemu a teď Mary. Musím se jí poté omluvit. Takové chování si nezaslouží. Vím, že se snaží, ale je to už dlouho, co s někým byla, od té doby co její manžel zesnul. A neví už, jaké to je. Že ho tady potřebuji, abych se úplně nezbláznila, protože on mi rozumí. Sám si tím prošel a prochází stále. "To... To se naučíš," vydechnu tiše, i když je to trochu vtipnější situace, avšak já nemám čas na smích. Jsem ráda, že to vůbec udýchávám. Ten pláč a to všechno. Zajímalo by mne, zdali takto někdy utěšoval tu jeho Marien. Žárlím snad? Možná trochu ano, ale to už je minulost, chuděru ji potkal nehezký osud a já jsem ta, co mu to pomáhá zvládnout. A tak to je. Samotnou mne ta otázka trochu překvapila. Ani jsem se nestačila zarazit. Prostě mne to napadlo, jak to vůbec snesl, když jsem se stala tím, čím jsem vždy opovrhovala. Vrazi. Odporná spodina společnosti. Neříkám ale, že si zaslouží smrt, jen... mi nejsou zrovna moc příjemní. A teď jsem se tím stala také. A on mne i tak drží, hladí mne. Jak je to možné? "To-To je ale něco jiného. Ty jsi... tím, čím jsi. To tě omlouvá, jelikož... se ne vždy ovládáš," snažím se mu to vysvětlit tak, jak to vidím já. Tak se do toho ponořím, že téměř přestanu plakát. Jen mi sem tam sklouzne nějaká osamocená slzička a stále se mi špatně dýchá, avšak pomalu se uklidňuji. A to jen díky němu. Jenže poté mne napadne další otázka, která mi vrtá hlavou už od té doby, co jsem raněna skončila v jeho náručí. Zdali to vůbec někdy zmizí, zdali někdy budu mít klid a nebudu k sobě samé cítit ten odpor. Poslouchám jeho odpověď a unaveně zavřu víčka. Na jednu stranu neumí uklidňovat, zřejmě s tím nemá tolik zkušeností, avšak na druhou stranu jsem ráda, že mi nemaže med kolem pusy. Jsem ráda, že je ke mě upřímný, nelže mi a raději mne připraví na krutou realitu, kterou také vnímal. Vím, že tu pro mne bude, a proto, i když mne to děsí, není ten strach tak veliký. Nebo v to alespoň doufám. "Budeš tu pro mne? Když... to bude moc špatné? Neopustíš mne, že ne?" Vyděšeně sebou cuknu, když mne napadne, že by mohl odejít. A nechat mne napospas svému osudu. To bych nezvládla. Bez něj to nezvládnu. Je můj zachránce a ochránce. Stará se o mne, když to já sama nezvládám. Jakmile od něj dostanu odpověď, doufejme že kladnou, tak se uvolním a nechávám se jím kolébat. Už ale nepláču, naopak na mne padne únava. Avšak já se jí zoufale bráním, nechci spát, nechci opět vidět jejich tváře. Nesmím na to myslet. Musím myslet jenom na to, že jsem konečně s Archiem, a že mne drží a mohu si s ním konečně popovídat beze strachu z přicházející války. "Měla by zde být někde polévka. Sice studená, ale myslím, že nic jiného do sebe nenacpu. Mohla bych to pak vyvrátit," zašeptám a trochu se mi na sekundu zvednou koutky rtů, když uslyším ten jeho přísný hlas.
|
|
|
Post by William Archer de Cross on Feb 7, 2018 19:00:58 GMT
Pousmál jsem se, když mě ujistila, že se naučím utěšovat. "Snad..." Zašeptal jsem a snažil se tomu věřit, protože bych to doopravdy potřeboval. Právě teď bych ji chtěl umět utišit tak, aby se zase bezstarostně smála jako před bitvou. Jenže... to byla moc naivní představa a my nežijeme v pohádce. Ta její otázka byla nesmyslná, stejně jako odpověď, ačkoli to ona zřejmě tak viděla. Zavřel jsem oči, abych si vybavil události, které byly příliš dávno na to, abych si je snadno vybavil, ale přesto ne až tak dávno, abych na ně dokázal zapomenout."Opravdu?... Víš,... když jsem odešel do Svaté země na Křížovou výpravu byl jsem ještě člověk,.. naivní mladíček s příliš velkým míněním o své osobě... myslel jsem si, že jdu spasit svět před těmi bezvěrci, ale pravda byla taková, že jsem přišel do jejich a zabíjel jejich lidi. Do té doby jsem neměl tušení, co je to někomu prohnat meč břichem,... jaký je to pocit dívat se muži, kterého jsem zastřelit svým šípem do očí." Věděl jsem, že ji tím neutiším... už jsem se o to ani moc nesnažil, ale chtěl jsem jí ukázat, že v tom není sama,.. že vím co cítí. Vlastně jsem se nikdy nikomu takto neotevřel... teprve jí jsem byl schopný svěřovat své nejtemnější vzpomínky a tajemství. "Všechny jejich tváře vídávám ještě dnes ve svých snech... Vidím řeky mrtvých, při obléhání saracénských měst... zvěrstva, která jsme páchali jménem víry a církve.... Nikdy jsem se neúčastnil plenění a znásilňování, ale i tak jsem byl toho součástí... přátelil se s těmi, kteří toho byli schopni... A pak..jsem poznal bolest, kterou jsem si nikdy nedokázal představit, byl jsem několikrát zajmut saracény, kteří byli mistry v mučení a tenkrát jsem prozřel,... alespoň myslím. Přehodnotil na pár let své priority a vrátil se domů." Dokončil jsem své vyprávění, které se zdálo být úplně mimo původní téma, jenže já moc dobře věděl, kde je pointa. "Chci tím říci pouze to, že tehdy jsem byl člověkem stejně jako ty a moc dobře jsem si uvědomoval co dělám... Bral jsem životy z vlastní vůle... možná jsem si myslel, že to dělám z božího přání a z povinnosti ke svému králi,... pro svou čest, ale... pravda je taková, že jsem toužil po slávě... Byl jsem hlupák." A Marien to věděla už tehdy, když jsem odcházel. Zavrtěl jsem se a konečně otevřel oči. "Ty jsi jen bránila svůj domov..." Dodal jsem ještě. "Takže ne, nejsi vrah Emme..." Stál jsem si pevně za svým, protože pro mě vrahem byl ten, kdo zabíjel bezdůvodně... jen z potěšení a vlastní touhy, ten kdo zaútočil na bezbranného nebo někomu vrazil nůž do zad. Mezi tím a čestným soubojem byl rozdíl... Na druhou otázku jsem jí odpověděl stejně pravdivě, bez zbytečných lží, které by ji jen slepě uklidňovaly, ale nepomohly vlastně ničemu. Nevím, zdali to byl jen můj pocit, ale přišlo mi, že se pomalu uklidňuje... neviděl jsem jí totiž do tváře, měla ji zkovanou v mé náruči. Překvapeně nadzvednu obočí nad další nečekanou otázkou a jemně se usměji. "Samozřejmě, že budu... každý den. Jak bych tě mohl opustit? Jsi to nejlepší co mě potkalo... jsi světlo, které září skrze můj stín. Už se mě nezbavíš." Ujistil jsem ji, aby neměla takové hloupé obavy... a pak ji vtiskl polibek do vlasů. Nepřestávám ji kolíbat ve své náruči, při čemž jsem si málem nevšiml, že už nepláče. Nakonec jsem, ale usoudil, že se musí najíst a tak jsem přísným hlasem nadhodil, že by měla něco sníst. Čekal jsem odpor a tak jsem byl mile překvapen její reakcí. "Dobře, podívám se po ní." Jemně jsem ji pustil a zvedl se z postele, abych se podíval po té polévce, kterou jsem po chvíli našel na kamenných kamnech. Nabral jsem prozatím jednu sběračku, kterou jsem nalil do misky a i se lžící jí jídlo donesl. "Tady..." Usmál jsem se na ni, když jsem jí to podával a sedl si zpět na postel vedle ní.
|
|
|
Post by Emmeline Dove on Feb 7, 2018 19:35:29 GMT
Však já ho to nakonec naučím. Bude to potřebovat, jelikož jsem si jistá, že toto není moje poslední zhroucení. První možná ano, ale poslední zajisté ne. Bojím se, že už se nikdy nebudu moct smát tak jako předtím. Že to už nikdy nebude ono. Že mě ta válka tak moc změnila. Už teď mi chybí ta má bezstarostnost a nevinnost, nedotknutelnost světem. Všechno to zmizelo, jakmile jsem se rozhodla, že do války odejdu s ním. Abych ho měla na očích, abych se ujistila, že se mi vrátí. Jakmile opět začne mluvit, dojde mi, že půjde o něco, co se mi nejen nebude líbit, ale také půjde o něco z té jeho tajuplné minulosti, o které v podstatě nic nevím. Jen kdo byl, že jeho rodiče byli úžasní, miloval dívku jménem Marien a odnesl si odněkud spoustu jizev. Každou z nich provázel nějaký příběh a já bych je chtěla všechny znát, i když se mi to nebude líbit. Jenže to k tomu patří. Musím to vědět, abych ho mohla milovat i s těmi chybami, které udělal. "Pokud o tom nechceš-" zaseknu se v půlce věty a ztichnu. Chtěla jsem mu povědět, že by o tom mluvit nemusel, pokud by doopravdy nechtěl. Jenže on se nezastaví a dále povídá. Já mám tvář schovanou v jeho trupu, oči zavřené, ale bedlivě poslouchám. Je to uchvacující. Strašidelné a krvavé, ale uchvacující. Vždy jsem se o něm a o minulosti obecně chtěla něco dovědět a konečně se k tomu dostáváme. S každým zdolaným slovem pevněji tisknu mezi prsty jeho košili, až mám strach, abych ji nenatrhla. Dělá se mi špatně. Ale ne z něj nebo jeho vzpomínek, ale toho všeho obecně. Že někdo něčeho takového byl schopen. Ve jménu víry. Jsem tak napůl křesťanka, to sice ano, ale nikdy bych nic takového za církev nedělala. Každý má právo si vyznávat, co chce. "To mě tak mrzí, Archie," zašeptám zděšeně a chvíli mi trvá, než to strávím, což se ale nakonec povede. "Jednou mi moje chůva řekla, že se nemám obávat budoucnosti, ať už bude sebestrašnější, ať už to bude bolest sebevíc, protože to jsou jenom zkoušky, které mají zjistit, jak velká poté bude moje odměna. A mojí odměnou jsi ty, Archie, stejně jako jsem já tou tvojí. Za ty noční můry to stojí," dodám tiše, ale nadále poslouchám, jak mi vysvětluje pointu celého toho příběhu. "Nebyl jsi hlupák. Byl jsi jen mladý, věrný a muž. Všichni jste takoví," namítnu tvrdohlavě. Možná se choval trochu hloupě, ale myslel si, že to bylo správné, že mu sláva přinese to, po čem tak touží. Ale teď už ví, že to tak není. Že sláva není vše. Překvapeně otevřu očka, když uslyším jeho slova, odpověď na moji další hloupoučkou otázku a modř zaplaví slaná voda. "Už ti konečně můžu říct, že tě miluji?" zeptám se ho zvědavě. Předtím na tom bojišti mi to dovolil. Prý jsem měla počkat, až se úplně vrátíme domů. A my konečně doma jsme. Trochu se pousměji, když dostanu ten polibek do vlasů, ale poté už po mě chce, abych se najedla, a proto si mě i sesadí z klína. Já se opět přesunu ke stěně, o kterou se opřu a zakryji si dekou, kterou si vytáhnu až ke krku. Pozorně ho sleduji, jak mi chystá jídlo, i když by to mělo být naopak. To já bych se měla starat o něj. Ne on o mne. "Děkuji," zašeptám, když si převezmu polévku a lžíci. Okamžitě se mi roztřesou ruce. Pevně nehty zaryji do dřeva a snažím se uklidnit, abych s mohla trochu najíst. "Dobrý, je to dobrý," hluboký nádech a hluboký výdech, až třes trochu povolí a já si mohu do pusy strčit první sousto, po kterém prudce zezelenám, jak ho žaludek nechce přijmout. Chvíli jen strnule sedím, ale nakonec moje tváře naberou trošinku zdravější barvu a já do sebe pomalu cpu další a další lžíce. "Přemýšlela jsem... že bych odjela za rodiči," hlesnu opatrně jen tak mimo téma a po očku Archeho sleduji.
|
|
|
Post by William Archer de Cross on Feb 8, 2018 18:53:03 GMT
Nechtěl jsem ji zatěžovat příběhy z mého životě, svými problémy a podobně... nechtěl jsem, aby mě litovala... jediný důvod toho, proč jsem jí o tom všem řekl právě teď, byl pomoci jí pochopit, že není vrahem, když bránila svůj domov a životy náš všech tím, že brala jejich. Jinak to ani nešlo,... na bitevním poli je to zkrátka kdo z koho. Ty nebo on. Chtěl jsem, aby pochopila, že pro mě se nestala někým špatným, neboť rozhodně není horší nežli já... Zavrtěl jsem hlavou. "Ne,.. neříkám to, aby jsi mě litovala... Chci, aby jsi pochopila, že jsi neudělala nic, co by z tebe dělalo vraha... V očích nikoho nebudeš vrah nebo zrůda, rozumíš?" Přejel jsem jí rukou po zádech, svírajíc jí tak pevně, že by se mohla najednou rozplynout. Přesto ji, ale poslouchám... musel jsem se nad jejími slovy bezděčně usmát. Něco na jejích slovech bylo,... možná jejich pravdivost...Přikývl jsem. "Za ty noční můry to stojí." Zopakoval jsem po ní s úsměvem na rtech a myslel to upřímně, protože ona mi stála za cokoli... za jakoukoli bolest či hřích. Dořekl jsem to, co jsem jí chtěl říci, důvod toho, proč jsem to říkal... a musel se uchechtnout. "To zní, jako by jsi měla už nějakou zkušenost." Zachechtal jsem se a připravil se na to, že mi od ní přiletí rána... "Takže jsem byl čestný hlupák, to zní ještě hůř." Dodal jsem ještě, tišíc svůj smích, který se do téhle chvíle vůbec nehodil. Jakmile jsem jí odpověděl na otázku, zdálo se, že je s ní spokojená... alespoň něco jsem dokázal říct správně. "Ano, můžeš." Usmál jsem se a ještě jednou ji políbil, tentokrát na čelo, nežli jsem ji pustil z náruče a zvedl se, abych jí donesl něco k jídlu. Mezi tím, co jsem jí jídlo nandaval se opřela o stěnu. Podal jsem jí jídlo a sám se posadil zpět k ní. "Není za co." Odvětil jsem s jemným úsměvem, ale starostlivostí v očích... Roztřásli se jí ruce, nakrčil jsem čelo a pozoroval ji. "Nechceš pomoct?" Optal jsem se jí, v úmyslu jí misku podržet, pokud by bylo třeba. Do pusy si dala první lžíci, po které se barva jejího obličeje nezdravě změnila... Zdálo se, že nebude schopná dalších soust, jen nehybně seděla a čekala... Nakonec se jí, ale do tváří vrátilo trochu barvy a ona pokeračovala v jídle, za což jsem byl vděčný a dost se mi ulevilo. Ovšem při jejích dalších slovech jsem měl pocit, že se mi srdce na okamžik zastavilo... a já na ni nechápavě pohlédl jako by mi nedocházelo co řekla, načež mi srdce udělalo kotrmelec, při kterém se naopak zběsile rozeběhlo... "Co?" Zamrkal jsem, zatímco jsem přemýšlel nejen o tom, zdali jsem jí dobře rozuměl, ale také zdali právě nemám infarkt, protože mi krev hučela v uších a já neslyšel krom ní a svého srdce vlastně téměř nic....
|
|
|
Post by Emmeline Dove on Feb 8, 2018 19:27:54 GMT
Nezatěžuje mne tím, rozhodně ne. Jsem ráda, že mám možnost konečně vyslechnout nějakou část jeho života, i když ne takovou, která by se mi zrovna líbila. Mám ráda šťastné příběhy se šťastným koncem. Pohádky a podobné příběhy. Vím, že se to v reálném životě takto nikdy nestane, avšak mohu mít nějaký sen, ne? Nenazývala bych to ani tak litováním. Jen se mi nelíbí, co mu provedli. Ano, udělal hrozné činy, ale mučení si nezaslouží nikdo. A proto je mi to líto, mrzí mne, že si tímto musel projít, i když vím, že je to jedna z věcí, která ho pomohla vyformovat do takové podoby, v jaké je teď. Do takového, do které jsem se bezhlavě zamilovala. "Ale-" začnu opět odporovat, ale poté si jen rezignovaně povzdechnu a trošku přikývnu. "Rozumím," vydechnu nakonec. Neříkám, že to přijímám. Pořád si myslím, že jsem vrah, sužují mne špatné myšlenky, které mi stejně nebudou dopřávat spánek. Avšak vím, že s ním je to lepší. Dokáže mne povzbudit, zařídit, abych na to špatné nemyslela. Miluje mne, stará se o mne, konejší mne, když to potřebuji. A vím, že když mi bude nejhůře, když se budu propadat do té propasti, bude tady pro mne, aby mne zachytil a vytáhl opět nahoru, do slunečního svitu. A to mi dává sílu se s tím prát. Tisknu se k němu, když jeho sevření je takové, že se mi téměř nedostává dechu do plic. Nestěžuji si však, jelikož mne to uklidňuje. Cítím, že je tady se mnou a to je to nejdůležitější. Nikdy jsem nechápala, co mi tím má chůva chtěla sdělit. Dodnes jsem to nechápala, ale teď... teď už to chápu. Pousměji se, když s mými slovy souhlasí a moje srdce zaplesalo štěstím, když jsem viděla jeho úsměv, který se mi stal celým světem. Nikdy jsem nic tak silného a krásného necítila. Až s ním. Možná mne to trochu děsí. Děsím se toho, že mne opustí a já už se z temnoty nedostanu. Dokud je však zde, bude to dobré. Jakmile uslyším jeho další slova, šokovaně vykulím modrá očka a pootevřu rty, načež.. se začnu smát. Téměř stejným bezstarostným smíchem, načež ho menší pěstí udeřím do ramene, i když je to jako bouchat do skály. Ani to s ním nehne. "Archie!" vyjeknu pobouřeně, ale očka mi hrají smíchem a stejně tak i rty. "Proboha živého, musíš si stěžovat na všechno, co řeknu?!" zeptám se ho nevěřícně, kroutíc nad ním nechápavě hlavou. Můj smích také pomalu opadá, ale stejně mám mírně pozvednuté koutky. Jak jsem se zmiňovala před chvíli, když jsem s ním, moje duše se léčí. "Miluji tě," zašeptám, když mi dá svolení a na moment přivřu očka, když dostanu další polibek, ale stále jen na čelo. A co moje rty? Ty také touží po polibku! Nevychovanec! Poté se mi však do rukou dostane polévka, na moment se mi zachvějí ruce, a proto mi chvíli trvá, než si dám první sousto. "V pořádku... zvládnu to," odmítnu jemně jeho nabídku pomoci a nadále se snažím vypořádat s tím chvěním. To se mi nakonec povede. Sice mne bolí ruce, jak se je snažím udržeti v klidu, avšak už se tolik nechvějí a to je to důležité. Jakmile zahlédnu ten jeho z míry vyvedený pohled, zastavím se v jídle a trochu se narovnám, oplácejíc mu pohled s nejistě nakrčeným obočím a nosem. "No... že bych ráda jela za rodiči," zopakuji trpělivě, i když nechápu jeho reakce. Trochu se toho bojím. Snad mi to nebude rozmlouvat. "Samozřejmě... nemyslím hned, první se mu musí naprosto zahojit rána, jelikož to není nejkratší cesta, ale... Když jsem se teď postavila smrti a vyhrála, uvědomila jsem si, že mé chování k rodičům nebylo vhodné. Chtěli pro mne hezkou a zajištěnou budoucnost, i když to uchopili ze špatné strany. Zajisté si musí myslet, že jsem již mrtva, což mi nepřijde fér. Ráda bych to s nimi napravila, především s otcem. Chci jim vysvětlit, jak jsem to viděla, proč jsem utekla a... ráda bych jim představila muže, kterému jsem odevzdala své srdce, protože vím, že se o něj dobře postará," začnu potichu a pomalu vysvětlovat a bedlivě sleduji jeho další reakce. Zdali s tím bude souhlasit. Moc ráda bych to s rodiči dala do pořádku. A byla bych ráda, kdyby jen se mnou. Pochopitelně tam s nimi nezůstanu, vrátím se zpět sem, kam patřím.
|
|
|
Post by William Archer de Cross on Feb 9, 2018 13:27:08 GMT
Nakonec se mi zřejmě přeci jen podařilo jí to vysvětlit. Možná to nepřijala úplně, ale bylo to na dobré cestě... věděla co jsem se jí snažil celou dobu říci. A to bylo hlavní, teď už bylo na ní, aby si to v hlavě srovnala... A já věřil, že jednoho dne to přijme alespoň do takové míry jako já své chyby. Dával jsem si je za vinu, to ano, ale naučil jsem se s nimi žít a zase se smát... a to jen díky ní. Vstoupila mi do života nečekaně, bez varování, ale popletla mi hlavu a já si pak sobecky ukradl její srdce. Vdechoval jsem její vůni, která mi připomínala jarní vánek a louku plnou lučního kvítí. Když jsem ji měl u sebe, nemusel jsem se bát... Její reakce byla přesně taková jak jsem čekal. Chechtal jsem se jako malý kluk, když pobouřeně vyjekla mé jméno a spolu s tím mi od ní přistála rána pěstí do ramene... nebolelo to, to ne, ale musím podotknout, že jsem to doopravdy cítil. "Samozřejmě, že ano... Jinak by to nebyla taková legrace." Rozchechtal jsem se ještě víc, ale pak se pomalu začal uklidňovat. Bylo hezké to slyšet z jejích úst,.. konečně jsme byli doma, a moci si být jistý, že mé srdce patří jí a to její naopak mě. Moci si ji nárokovat,... celou. Přivřel jsem oči, snažíc se vstřebat každé písmenko a navždy si zapamatovat ten opojný pocit. "A já tebe." Zašeptal jsem nazpět do jejích vlasů, nežli jsem ji políbil na čelo... Snažil jsme se být jemný a nerozrušovat jí více, nežli bylo nutné... Proto jsem jí věnoval polibky kamkoli, jen na ústa ne. Snažil jsem se být,... rozumný. Pak jsem jí došel pro polévku, kterou pomalu a opatrně začala jíst, při čemž odmítla mou pomoc. Respektoval jsem to a nechal ji, aby si s tím poradila sama. Její následná slova mě naprosto vykolejila a já na ni nechápavě zíral. Jediné co jsem ze sebe dostal, byla hloupá otázka, jako bych si snad nebyl jistý, zdali jsem jí správně rozuměl. Oplácela mi pohled s nejistotou, ale trpělivě mi svá slova zopakovala. Do srdce, které se začalo uklidňovat, což jsem pokládal za štěstí, neboť bych jinak zcela jistě dostal infarkt, se mi začal vkrádat strach. Bál jsem se, že bude chtít odjet napořád... Že o ni přijdu. Nechal jsem ji, ale mluvit a teď už ji pozorně poslouchal... Po čemž se mi ulevilo, neboť mi vysvětlila svůj úmysl a já musel uznat, že to zní rozumně... přímo dospěle. Musel jsem s ní v tom souhlasit, bylo moudré chtít napravit vztahy se svými rodiči... Čestný člověk si své chyby uvědomuje a snaží se je napravit... a to ona právě dělá. Už naprosto klidný jsem se usmál a chytil ji za ruku. "Myslím, že je to správné rozhodnutí." Řekl jsem jí svůj názor a pak pohlédl k zemi. "Jen si nejsem jistý, že ze mě budou nadšení... Jsem jen obyčejný voják, svého hraběcího titulu jsem se vzdal a... a navíc jsem o dost starší nežli ty, nehledě na to, že jsem vlkodlak." Drmolil jsem, neboť jsem byl z té představy lehce nejistý, ačkoli bych to samozřejmě nikdy nepřiznal. "Dostal jsem sice od královny nějakou půdu s usedlostí, malý statek, to ano, ale jistě... jistě by si pro tebe přáli někoho vhodnějšího." Pokračoval jsem jako nějaký nezkušený mladíček,... "Ani nevím jak bych se jim představit, jistě znají anglickou historii a staré šlechtické rody.... Jak bych se tedy mohl představit svým jménem, když rod de Crossů, už pomalu sto let neexistuje... aniž by mě nezačali podezřívat z podvodnictví... Nebo hůř, že se snad dovtípili, že nejsem člověk." Zakabonil jsem se nad tou představou,... možná to bylo i ze strachu vrátit se do rodné země... Do země, ve které jsem ztratil úplně vše. Nehledě na to, že takhle brzy po válce mě královna nebude muset chtít pustit na tak dlouho ze služby... ačkoli samotnou bych Emme nikdy nepustil... A zakazovat jí jet také rozhodně nechci. Takže mi nezbývá nic jiného, nežli to zařídit tak, aby mě královna pustila... Minimálně ji budu alespoň doprovázet.
|
|
|
Post by Emmeline Dove on Feb 11, 2018 11:44:18 GMT
Bojím se, že už to nikdy nebude takové jako dřív. Že už nikdy nebudu moct udělat ani krok bez výčitek. Vím, že on se s tím naučil žít, nakonec, ale za jakou cenu? Za jak dlouho? Já se tím nechci trápit celý život a chvíli před smrtí to přijmout. Co když mne ale přesně toto čeká? Chtěla bych, aby mi také někdo vešel do života. On už v něm ale je. Kvůli němu to však zvládnu. Musím. Chci mít normální spořádaný život. Bez problémů a třeba někdy doopravdy s dětmi, manželem. Jenže to se nestane, když si budu vše stále vyčítat. Chránila jsem Mary, naši zemi a Archieho. Musela jsem to udělat. Nevěřícně na něj dále kulím oči, když slyším ta slova, ale nemohu se přestat smát. Když to neřešíme, jako by mé srdce plesalo, protože si mohu užívat jeho přítomnosti. Toho že je zde se mnou a že mne přivádí na jiné myšlenky. "Bože!" vyjeknu a trochu rozhodím hubenýma ručkama. "Chováš se jako malý," obviním ho, ale nepřestávám se smát, až mi růžolí tváře. Poté se ale uklidním, abych byla schopna klidně mluvit. Nadšeně se pousměji, když má slova oplatím a tiše vydechnu, když se mi sevře bříško a celé tělo mi začne mravenčit. To je láska. Ten příjemný pocit, když vám někdo řekne, že vás miluje a myslí to upřímně. Právě teď by mi ale trocha toho nerozumu prospěla, ráda bych se nějak uvolnila, přestala na to myslet a co si budeme povídat, chybí mi jeho polibky, avšak nemohu ho do ničeho nutit. Navíc by mne v tomto stavu mohl zlomit vejpůl. Nechtěla bych tam zůstat, jelikož vím, že by se mi rodiče opět pokoušeli řídit život. A to bych nemohla dopustit. Už jsem si zvykla na tu svobodu rozhodování, kterou mi útěk přinesl. Svým způsobem mi domov ale chybí, i když bych to nikdy nepřiznala nahlas. Chybí mi ta bezstarostnost. Žádná práce, vždy jídlo na stole, to prohánění se po lese na koních s mým otcem. Jou to maličkosti, které mi chybí, ale vcelku... bych tam už zůstat nechtěla. Odložím polévku bokem, abych se ujistila, že ji nerozliji a ruku mu nazpátek stisknu, poslouchajíc jeho slova. "Děkuji," trochu si oddechnu, že se mnou souhlasí a nepokouší se mi to rozmlouvat. Stejně by se mu to nepovedlo. Poté ale překvapeně pozvednu obočí nad těmi jeho obavami, se kterými se mi svěří. Posunu se k němu blíže a uchopím i jeho druhou ruku, kterou si na moment přitisknu na rty, ale poté začnu mluvit. "A já jsem dívka, která utekla od možnosti být zajištěná na celý život. A to jen kvůli pohádkám o lásce a zděšení z představy, že bych nějakému muži měla rodit děti jako kočka koťata. Myslím, že budou vůbec šťastní, že mám někoho, kdo se o mne postará," trochu se uchechtnu. "S tvým jménem si starosti nedělej, nějak se to vysvětlí. Navíc myslím, že otec bude rád, že já jsem šťastná. Matce to možná bude trvat delší chvíli, ale otec byl také zamlada výtržník, takže bych řekla, že i jí se budeš líbit," dodám konejšivě. "Miluji tě, Archie, a ráda bych, abys tam jel se mnou. Pochopitelně tě ale do toho nutit nebudu," pronesu tiše a lehce se nahnu k němu, abych mu mohla vtisknout nevinný polibek na rtech, načež se hned odtáhnu. "Je v tom však něco více, že?" pozvednu mírně obočí. Možná se neznáme nijak dlouho a nevíme o sobě všechno, ale už jsem se v něm naučila docela dobře číst, a proto vím, že nejde o toto. O tyto hloupé obavy z toho, že by se mým rodičům nelíbil. Navíc.. klidně ať se jím nelíbí. Nepřijela bych je prosit o povolení, prostě bych jim to oznámila. Nemohou s tím nic dělat. Srdci člověk neporučí.
|
|