|
Post by James Murray on Oct 17, 2017 22:53:35 GMT
Po tom všem byla trochu hloupost, že odešel. Moc dobře si to uvědomoval, na druhou stranu žil tuláckým životem už tak nějak ze setrvačnosti a cesta jej k sobě vábila z toho starého zvyku, co si za těch několik let, které strávil sháněním různých námezdních prací, vytvořil. Ale ani zvyk, ani setrvačnost neměnila nic na tom, že učinil hloupost, když odešel a opustil tak dívku, s níž se cítil… nu, minimálně jinak než s kýmkoliv jiným předtím. Jinak by se nedostali do takové situace, v níž byli, jinak by nestrávili noc tak, jak ji strávili. A Jamie, ač si to přiznával jen velice pomalu a také horko těžko, na ni častokrát myslíval – ač se její rysy již trochu rozpily ve vzpomínkách, nakonec to nebyla tak krátká chvíle, kdy opustil brány Ingwirthu a vydal se vstříc všemu neznámému, další práci a dalšímu váhání, zdali má odvahu vracet se do Skotska – a nyní přibyla další otázka, zdali má tu kuráž navrátit se do Ingwirth Holdu. Zdálo se to stejně těžké, ale ten hloupý sentiment přeci jen vyhrál, kdy jeho kroky znova zamířili ke království, v němž se o něm tak přátelsky postarali… zrovna jako ho stejně mile zřídili, ale to už nikoho nezajímalo. On hodlal hledat svou ošetřovatelku, nikoho jiného. Ani za těch pár dní, které strávil na cestě, si plán nerozmyslel. Dalo mu dost práce dojít nakonec i k jejímu domku a zabušit na dveře… aby vzápětí zjistil, že to všechno přišlo vniveč, protože je očividně pryč vzhledem k tomu, že se nikdo neozýval a ani nikdo neotvíral a fakt, že by se před ním schovávala mu přišel poněkud nepravděpodobný vzhledem k tomu, že při jejich prvním setkání byla dost kurážná. Měl štěstí, že byla natolik výraznou osobností, aby si mnozí stačili vzpomenout, že ji někde viděli – případně dokonce i na to, kam mířila. A tak se stalo, že se i Jamie ocitne na hradbách a že po takové době spatří tu, jež mu učarovala. Nedivil se proč – ba naopak, ještě lépe pochopil. „Claire… Neruším vás?“ Netušil, jak začít, už jen protože se cítil poněkud… nu, trapně. Ale pozdrav, ten by nebyl špatný. Až na to, že jej vynechá, což si vzápětí uvědomí. Nervózně si odkašle. „Hezký den…“ Zněl škrobeně a vůbec ne jako on, ale mohl se mu někdo divit? Celá tahle situace byla špatně. A vznikla jen na základě toho, že byl jednoho rána prostě příliš hloupý.
|
|
|
Post by Claire Quinsey on Oct 18, 2017 20:48:23 GMT
Povídala jsem si zatím s malým něco přes tři měsíce starým bříškem, nikdy za celou dobu mne nenapadlo ani v nejmenším, že by se Jamie měl vrátit, byla jsem v klidu díky tomu, že jsme věděla že odešel, jeho toulavé nohy jej vedly od města a já tak alespoň mohla skrýt hanbu co jsme v sobě měla, ne protože jsem s ním spala, ale protože jsem mu vzala jeho poprvé. Na to jsem neměla právo. Sedím a sleduji hrající se škvrňata než mne vyrušil hlas. Polknu lehce, ten přízvuk, laškovný ton, mladistvý zvuk. Zavrtím hlavou zda se mi to nezdálo. Jenže pak zazní Hezký den a já již vím, že se mi to nezdá, musím asi vypadat jako bych vypadala ducha když se k němu otočím, mé oči jsou dokořán zorničky jako bych právě nakapala belladony a Nakloněná hlava se zkoumavě těkajícím pohledem chvíli setrvá než se vzmůžu na nějakou reakci. "Co co tu děláš? Tedy dobrý den...Jamesi..." Jamie sedí víc ani nevím proč jsem zvolila tak strohé oslovení, vstanu a urovnám si nervozně sukni s pohledem , který těká a nevydrží v jeho zorném poli. Ale i on zněl stejně stroze strojeně. Oběma je jasné proč, mě k tomu přibyl další důvod.
|
|
|
Post by James Murray on Oct 23, 2017 21:58:17 GMT
V první chvíli měl dost zoufalou obavu, že udělal zatraceně velkou chybu, když se jen tak znova vrátil. Proč? Protože její rozšířené oči, takřka vyděšený pohled na něj nepůsobil zrovna pozitivně a on by se v tu chvíli hanbou propadl do země. Proč? Nu, to je poměrně snadné. Sic on věděl, že to tak úplně není, tušil, že si klidně může myslet, že ji využil a pak jednoduše zmizel, když poprvé dostal to, co chtěl, jakkoliv to nedávalo smysl. Oplácí jí pohled, nejistý, nevěda ani trochu, jak pokračovat, naopak čeká tak trochu jako na slibování, aby nějak zareagovala – ideálně jinak než odchodem s poznámkou, že pro ni nic neznamenal. V tom horším případě, že ano. Naštěstí místo toho přijde otázka. Nebo snad naneštěstí? Těžko říci vzhledem k tomu, že jen složitě hledá uspokojivou normální odpověď. Nakonec… nakonec se ale odhlodlá k tomu, aby byl jednoduše sám sebou. A pokud měl nějakou vlastnost, pak to byla bezesporu upřímnost. „Myslím… že jsem nedokázal jen tak odejít a zapomenout na tebe, Claire. Takže tak úplně nevím, co tu vlastně dělám…“ podrbe se na zátylku, na krátko uhne pohledem, než se na ni opět modrýma očima zadívá se svým drobným úsměvem, který byl pro něj tolik typická. „Ale tak nějak tuším, že jsem tady dobře… Ale… hm… Pokud chceš, abych šel, hádám, že…“ Nakrčí čelo, když se krátce zapřemýšlí. „Asi bych se ti nemoh divit, že? Neudělal jsem zrovna správnou věc…“
|
|
|
Post by Claire Quinsey on Oct 24, 2017 18:12:07 GMT
Nu normálně bych nebyla tak vyděšená ale v této situaci jsme pochopitelně poměrně..vykolejená, překvapená a těžce přemýšlím jak se toto stalo. Vždyť se tu už neměl ukázat, vše mohlo být tolik jednoduché, nezdá se mi to? Nebo se mi vše prostě musí zamíchat v mém životě. Nikdy by mne nenapadlo, že by mě zneužil, vždyť byl panic, jediný kdo si připadá jako zneužívatel..jeslti je to vůbec slovo, tak jsem to já. Zatnu prsty do podezdívky abych si nepoložila dlaň na břicho. Usměji se aby si nemyslel, že jej snad nevidím ráda, to není pravda, jen...: "Nemyslela jsem, že ještě někdy zamíříš do Ingwirth Holdu Jamie..." Přiznám a seskočím ze zídky upravujíc si sklady na sukni. Nervozní gesto. Probohy mluv Jamesi nebo se zde propadnu. Pomyslím si. Pootevřu oči a rozšíří se mi zornice. Sklopím oči a usměji se, nakloním hlavu na stranu a přejdu k němu, lehce se dotknu jeho ruky. "Vidím tě ráda, ani já na tebe nezapomněla...to snad ani nejde.." Uculím se lehce a promnu si rty nervozně. Konečně on byl tak sladký tak nevinný tak žádostivý, ještě nyní cítím jeho ruce na mém těle. Pátravé a zkoumavé, přesto něžné a podporující. Zavrtím hlavou nevěřícně. "Proč , tedy myslím, co jsi udělal zlého?" Popravdě nenapalo mne, že by se on stavěl do tvůrce té naší situace, já jej svedla, konečně vím to já i on. Nějak se to ..stalo. "Já tě vidím ráda, jen..jsem trochu překvapená...to je všechno..." Přitakám a nevím co dělat, popravdě nevím proč tu je. "Proč ...myslím, za jakým účelem jsi přišel...jsem důvod, myslím..e důvod...já?" Nechci znít egoisticky jistě tu našel práci nebo snad jinou ženu, ale nemohu se ubránit pocitu že mě to k němu stále táhne..nás k sobě...Jsme blízko u sebe, stále svírám jeho ruku a tak zvednu zrak do jeho modrých očí, v tu chvíli se musím usmát, je tak kouzelný, vážně tak..mladý nevinný. Chlapecký. (jen ilustrační nevím jeslti to jamie udělá )
|
|
|
Post by Diana Hawkins on Oct 26, 2017 17:01:32 GMT
Jaký krásný den. Sice jsem ho trávila v obchodě, ale i z okna byl pěkný pohled na azurovou oblohu, kde se sem tam proběhl bílý mráček. Proč jsem jeden den nemohla zavřít obchod a jít se někam projít nebo lehnout a koukat na mraky? Protože tu bylo požehnaně lidí. Každou chvíli někdo přišel a chtěl spravit nějaký kousek šatů. Jedna stará kněžna si sem šla stěžovat, ale moje Ladynka se o ní postarala. Jen na ní pohlédla, urozená žena vzala nohy na ramena. Špatné bylo na tom, že když už zde nikdo nebyl a mohla jsem jít něco upéct, hned musel někdo přijít. Člověk se nemohl ani najíst. Naštěstí, přišla za mnou stařenka, která spravovala tento obchod přede mnou a uvařila mi polévku. Nemohla jsem si stěžovat. Seděla jsem v rohu obchodu a spravovala jsem šaty, které zde nechala žena kováře. Nemohla počkat, ale říkala, že to nespěchalo, čímž mi dala práci do nudy. Protože jsem se nemohla hnout z místnosti, požádala jsem stařenku, aby mi dala těsto na koláčky, které jsem si připravila před tím než jsem otevřela, do trouby. Lady mi ležela u nohou a koukala na mě, jak zašívám. Usmála jsem se na ní a potom, co jsem položila jehlu, podrbala jsem jí za ušima. "Neboj, až bude sluníčko zapadat, půjdu s tebou ven." Jako by mi rozuměla, frkla na mě a olízla mi prst. Normální pes by byl někde v pohodlí, na kožce nebo v posteli, ale ona ne. Musela jsem ji mít pořád u nohou. Mí stálí zákazníci už byli zvyklí, jen ti nový tak myslí, že mi leží u nohou posel ďáblův. Koukla jsem na šaty, které jsem měla v klíně. Byly skoro doopravené, ještě jen pár stehů zbývalo do dokončení. Najednou jsem se musela plácnout přes čelo. Zapomněla jsem na figurínu. Hned jsem pro ní běžela do zadní místnosti. Navlékla jsem na ni šaty a trochu jsem jí poupravila, aby seděla. Šaty vypadaly krásně, jen jsem jí potřebovala trochu sešít v pase. Byly zde trošku volné. Hledala jsem po kapsách špendlíky, ale místo toho jsem našla mokrý čumák. Lady mi přinesla polštářek s špendlíky, který jsem jí opatrně sebrala a pohladila. "Co bych bez tebe dělala." řekla jsem jí s úsměvem a šla zpět do práce.
|
|
Sìlis Dunkeld
Čaroděj(ka)
Princezna skotská; Dvorní dáma královny
|
Post by Sìlis Dunkeld on Oct 26, 2017 17:54:38 GMT
Dupot koňských kopyt doprovázel svým ostrým klapotem přítomnost mladě vyhlížející ženy - dívky, chcete-li. Vysoké, mnohem vyšší než jaké se dají potkat na jihu Evropy, seversky vyhlížející převážně díky bledé pleti poseté sprškou pih, převážně roztroušených po nose a lících. Rusé vlasy, tolik typické pro její skotské předky, zlehka povlávají v odpoledním vánku, mírně zacuchané od bezhlavé jízdy po místní krajině. Cop, prve pevně svázaný, se už dávno stihl povolit a několik uvolněných pramínků lechtalo šíji, tvoříce nesourodé vrabčí hnízdo na hlavě ulítaného člověka. Modrozelené oči přejížděly po okolí, sledujíce jednotlivé cestičky skrze podhradí, kam se svým ořem, ač vypůjčeným z královských stájí, zamířila. Jaké štěstí, že etiketa dvora netrvala na neustálé přítomnosti dvorní dámy v královnině blízkosti, a dovolovala čas od času vést uvolněný režim. Pro Sìlis? Jakési vysvobození z neustálého vysedávání, marných pokusech vyšívat na suknu ornamenty, nebo naslouchat špitání služebných o místních mužích. Ani jeden jí nedokázal zaujmout natolik, aby po něm hodila něco více než jen káravý pohled, jako by hodnotila špatně umytého psa. Vlastně spíše zabláceného od hlavy až k patě. Královnin dvůr dával prostor leda tak pro představivost, nikoliv skutečným mužům hlásajícím sílu v každém pohybu. Změkčilí Angličani a Francouzi rusovlasou čarodějku svým zdvořilým, leč pro ni vcelku zženštilým chováním, nudili. Tak moc, že využívala jakékoliv šance opustit jejich přítomnost a vydat se z hradu do podhradí, či dokonce ještě dál - na louky, k lesům, k jezeru... Kamkoliv, kde nehrozil střet s obdobnou chodící pohromou. Nedejbohům, pokud ještě navrch chřestila jako mince v měšci. I dnes využila svého drobného útěku, drmolíce cosi o vyspravení šatů poničených nešťastným setkání se s větví, do níž se zamotala. Jemná látka nápor přírody nevydržela a natrhla celý rukáv až k rameni. Dárek na přivítanou od královny a jak skončil? Sìlis mohla vést nemalé množství pochybností o této ženě sedící na trůnu bez manžela, na druhou stranu dokázala i přes paličatost, tolik typickou pro její předky a kraj, ocenit dar, jeho citovou hodnotu. Se šaty, ukrytými v kožené brašně, vypůjčené od jednoho ze stájníků, uchýlila se k poslední možnosti, než by měla čelit kritickému pohledu ze strany své pání. Sotva si toužila rozzlobit toho, kdo poskytl cizince azyl na dobu neurčitou, dokud se situace na severu nespraví a jednotlivé tahanice o korunu skotského krále neustanou. Sklouzávajíce z koňského hřbetu, si upraví šaty při hodnotivých, a mnohdy tázavých pohledech zdejších poddaných, chvátajících za svými povinnostmi - ať již v domácnosti či stále ještě pro svého pána či paní. Dlouhá sukně z tartanu, jíž dominovaly barvy Sìlisina rodu, je poupravena, zakrývaje každou partii dívčího těla, která by mohla okolí pohoršovat, druhá packa tiskne uzlíček bílé látky ke košili v pase stažené šněrovačkou. Pro mnohé obyčejná žena, možná z trochu lepších poměrů, ale způsob, jakým se nese, jednoznačně poukazuje na nestandartní vzdělání i přístup. Nebyla dámou, nedala se označit za lady. Byla... zkrátka pravá Skotka - trochu drzá, trochu hrubá, umanutá jako každý z jejich rodu, ale hlavně přímočará. Není divu, že první slova, jimiž se prakticky 'představí', patří přímo dívce oproti ní. "Tys švadlena? Umíš šít?"
|
|
|
Post by Diana Hawkins on Oct 26, 2017 18:41:34 GMT
Štěkot mé fenky mě odrhl od práce, doslova. Upustila jsem jehlu, která naštěstí nespadla, jen špendlíky neměly takové štěstí. Toto se moc často nestávalo, abych byla tak zabraná do práce, ale nikdy mě nepřerušila Lady, která seděla ve dveřích od zadní místnosti, která vedla do mého skromného příbytku. "Co se děje?" koukla jsem na ní, ale nedostalo se mi odpovědi, jak jinak. Ale místo toho jsem si vzpomněla. "Koláčky!" vykřikla jsem a běžela jsem do kuchyně, kde se začalo z peci trochu kouřit. Ať jsou v pořádku, ať jsou v pořádku, říkala jsem si sama pro sebe. Nechtěla jsem znova obtěžovat stařenku a nemohla jsem ztrácet neustále čas. Málo kdy jsem dokázala koláčky zachránit, ale tentokrát jsem měla štěstí. Místo hromádky prachu jsem našla dozlata upečené koláčky. Ramena mi spadla úlevou, měla jsem druhé jídlo za dnešek. Hned jsem jeden vzala do pusy, zatímco jsem ostatní dávala na talíř, kterých jsem následně dala na pult, kde si mohli vzít zákazníci. Další důvod, proč se sem zákazníci vraceli; jídlo. Bývala majitelka obchodu vždy nabízela jídlo. Pro vandráky buchty, pro šlechtu vždy pekla koláče a vždy dávala chudině chleba s kouskem sýra a hlavně vodu. Snažila jsem se dělat to samé, jen co stařenka odešla, chudina přestala chodit. Vždy jsem měla pro ně připraven sýr a krajíc chleba. Následně mi práce utíkala, jako zajíc před želvou. Asi jsem měla méně starostí, nemusela jsem čekat až si mi spálí koláčky. Trochu jsem poodstoupila od figuríny, která měla na sobě šaty kovářky. Šaty už byli v pořádku, jen mi něco chybělo. Co jsem slyšela, kovářka milovala stromy a květiny. Napadlo mě, že sukni trochu zlepším. Vzala jsem růžovou nit a začala jsem vyšívat. V tu chvíli jsem si vzpomněla na mě, jak jsem sedávala pod sakurou a vyšívala jsem mamince kimono. Látky měly stejnou barvu a tak jsem použila růžovou nit, abych jen vyšila lístečky. Nepřeháněla jsem to a dávala jsem to na místa, kde se jen tak nevypárají, protože vím, že kovářka měla práce až nad hlavu. Když jsem dodělala poslední lístek, znova jsem si prohlédla svou práci; bylo to lepší. V tu chvíli jsem měla pocit, že dílo můžu vrátit a nebudu se stydět. Pohled na šaty mi odvrátila Lady, která si sedla, jako by dělala, že je větší než byla. Byla veliká tak jako tak. Představa, že by měla být ještě větší, mě trochu děsila. Známé, ale nepatrné vrzání dveří mě přimělo se otočit na nového zákazníka. Cizinka? No, ještě jsem jí nikdy neviděla a říkala jsem si, že není odsuď. Musela být určitě z hradu a typovala jsem jí na dvorní dámu. Proč? Protože chování tomu odpovídalo. Vždy jsem měla špatné zkušenosti s dvorními dámami. Vždy jsem si myslela, že mě nemají rádi a nikdy jsem nezjistila proč. Možná, že jsem byla jiná než ostatní ženy v Ingwirth Holdu? I přes předsudky, které jsem chovala a její přímočarou otázkou, jsem se na ní usmála a řekla jsem "Ano, urozená paní. S čím vám můžu pomoci?" A samozřejmě jsem se nezapomněla uklonit. To bylo přeci slušně, ne? Můj problém byl, že bych se ukláněla i chudině a to mi stařenka řekla, že se to nesluší. Musela jsem se krotit a byla to urputný boj.
|
|
Sìlis Dunkeld
Čaroděj(ka)
|
Post by Sìlis Dunkeld on Oct 26, 2017 19:06:08 GMT
Urozená slova pro urozenou paní - co na tom, že byla jiná? Všichni ji, sic s předsudky, házeli do stejného sudu společně se všemi těmi napudrovanými slečinkami, které neznaly nic jiného, než celý den sedět před zrcadlem a činit svou pleť ještě bělejší, než jaká byla doposud. Módní zvyklosti, zvláště v zemích, kde vlivy Anglie začínaly zapouštět kořeny, nutily zrzku krčit nos a breptat jakási nelichotivá slůvka, poměrně ostře kárající dnešní společnost. Ani pro tento okamžik tomu není jinak - drobný, pihami posetý nosánek se nakrčí, viditelně nespokojený se způsobem oslovení. Či vlastně s čímkoliv jiným, vždy se něco našlo, hlavně v očích šlechty. "Neklaň se." Štíhlá ženská ručka se natáhne švadleniným směrem, dávaje najevo nesouhlas s chováním této drobné cizinky postrádající evropské rysy. Nikoho obdobného neměla tu čest spatřit, do Skotska se málokdy zatoulá někdo jiný než Angličani, Francouzi, Irové nebo někdo ze skandidávské oblasti. Hrdost, doposud se odrážející v očích, mírně zakolísala pod tlakem neznámého gesta. Na hradě se takto zdravili a i Sìlis nutili krčit se v kolenou a dát tak najevo úctu muži nebo stejně postavené ženě ze šlechtického stavu. I u královny si tím byla nucena projít, což se setkalo s odezvou plnou nechápavých pohledů, krčení čela, až se vytvořila nad nosem drobná rýha zamyšlení a velmi krkolomného pokusu o úklonu. "Tohle není hrad a já-..." Povzdech splývá ze rtů, podpořený zadrmolením v rodné skotské gaelštině, kdy se bouří nad tímto druhem etikety. Samotná byla zvykla projevovat úctu pouze bojovníkům, hrdým a čestným mužům, stejně jako otci. Vůdci klanů, ti si zasloužili ten pokorný pohled mířený k zemi, ale klanět se? Kdo to kdy slyšel. "A neříkej mi tak. Jsem Sìlis. A tys?" Způsob, jakým hovořila, se rozhodně nedal srovnávat s místními paničkami. Nevykala, podobnou zvyklost nikdy neučinila, neboť s ní nebyla obeznámena. A na učení se už byla trošku delší dobu ze cviku. S každým mluvila přímo, bez vytáček, bez chození kolem horké kaše. "Potřebuju spravit šaty. Roztrhly se..." A stejně jako přímo hovoří, tak i podá švadlence bílý kus látky neuměle složený, jak se prala se všemi záhyby. Či spíše jí ho přímo vrazí pod nos. "Nechtít... Nechci pomoc služebných, mít... Ma-..." Drobné zamračení si vyslouží ono marné hledání toho jednoho slůvka, jímž se pokouší vysvětlit neznámé své potíže. "Máte moc práce. Své práce. Ony. Ony mít... Ma-... mají moc své práce." V irské gaelštině, ač podobné její rodné skotské verzi, se zkrátka zadrhávala, ne a ne si pomoci. "A ty si vyděláš. Chceš vydělat, ne?" S pažemi nataženými před sebou, se pokouší dovysvětlit drobné asiatce svůj postoj vůči služebným, respektive jejich pracovním povinnostem na hradě a tomu, že by jí ještě měly zašívat šaty. "Hrad moc mluví. Nechci mluvit." Jaké to neobratné pokusy o pochopení, že mezi zdmi hradu nezůstane na nikom nit suchá. Ani na této přidrzlé rusovlásce. "Pomůžeš? Zaplatím. Zaplatím dost."
|
|
|
Post by Diana Hawkins on Oct 26, 2017 20:02:55 GMT
Zamrkala jsem s mýma neobvyklýma očkama a cítila jsem, jak mi jde teplo do uší. To jsi zase něco vyvedla Hota-myslím Diano. Věděla jsem, že některým se nemám klanět, ale co jsem mohla dělat? Byla jsem tak vychována! Při pozdravu, klanět se. Při děkování, klanět se. Při omlouvání, klanět se. Při loučení, klanět se. Vzpomínám si, jak jsem se zeptala otce, jestli je naše kultura o klanění. Jeho odpověď nebyla moc příjemná. Držela jsem se zuby nehty, aby jsem se neklaněla znova. Proto jsem jen kýval hlavou. Všimla jsem si, že urozená paní má i jiné nářečí. Měla jsem pravdu, že nebyla odsud. Stejně jako já! Jen ona vypadala jako pravá evropanka. A já? Donucený přivandrovalec z východu. Vyčnívala jsem, někdy až moc a to mě dostávalo do rozpaků. Byla jsem také člověk, jen jsem měla jiný původ! Někteří lidé to očividně chápat nechtěli. Ale tato žena nedávala žádnou pozornost jak vypadám a pokud ano, tak jsem si toho nevšimla. Spletla jsem se v ní, nebo jsem alespoň doufala, že to bylo jen mnou a tato žena byla velice milá. A byla jsem velice překvapená, když chtěla znát moje jméno. Málem jsem jí řekla to, které nesmím vyslovit, i když si myslím, že by mě hned nepoznali. Jméno mé rodiny se sem nedostalo, že? "Diana, vzác-myslím Sìlis. Omlouvám se, síla zvyků." zasmála jsem se tiše. Do rukou mi byl dán kus bílé látky, který byl do té chvíle zabalený. Zvedla jsem oči, aby mi neunikl ani jeden detail, co Sìlis řekla. Každé slůvko pro mě bylo vysvobození. Vždy jsem byla zoufalá, když si urozený pán nebo paní objedná šaty a řekne "Nějak to udělejte." a když jim ukazuji hotový výrobek, ohrnují nos. Usmála jsem se na ženu, která mi vysvětlila její trápení. "Pomůžu. Udělám co bude v mích silách." řekla jsem a obrátím se na fenku, která čekala na rozkazy. "Lady! Přines figurínu!" přikázala jsem jí a fenka odběhla pro tělo panny, která šaty nosila. Obrátila jsem se zpět na rudovlásku a řekla jsem "Chvíli to bude trvat. Můžešte se zatím posadit." Ukázala jsem na židle v rohu místnosti, kde byl i stolek s koláčky. Také jsem zrudla potom co mi došlo, že jsem nevěděla jak Sìlis oslovovat. Měla jsem tykat, vykat? Měla jsem v tom menší zmatek. "Um, můžu nabídnout vodu, čaj?" zeptala jsem se. Rodiče vždy říkali, že mám dělat svou práci důsledně a opatrně. Toho jsem se také držela, i když šlo jen zašití rozpáraných šatů. Mezitím, co jsem mluvila se zákaznicí, Lady přinesla tělo figuríny, kterou jsem nasadila na podstavec a oblékla jsem jej do bílých šatů. Šaty byly krásné a byla by škoda, kdybych je dělala obyčejnou nití. Zatímco, co jsem hledala svojí speciální nit zeptala jsem se "Seděly vám šaty před tím, než jste je měla naposledy na sobě?" Dělat úpravy mi nevadilo, hlavně aby oděv seděl. Otec, jako obchodník, by ze mě radost asi velikou neměl, ale mě se to osvědčilo, několikrát.
|
|
Sìlis Dunkeld
Čaroděj(ka)
|
Post by Sìlis Dunkeld on Oct 26, 2017 20:36:54 GMT
Netrpělivost, vrozená chyba u těch tvrdohlavých mezků, též známých jako Skoti. Sìlis nešla proti proudu, ba naopak - dělala čest každému z klanu, každému z předků, jejich domovu i divoké horské krajině. Horkokrevná, ale hlavně, jak již bylo řečeno, netrpělivá, což dokazoval i pohled modrozelených očí, těkajících po švadlenčině prazvláštních rysech, o nichž nepronesla jediného slova. Proč by také? Každý byl nějaký. Po Highlands se pohybovali lidé všech možných vzhledů, ačkoliv jejich rusé či tmavé vlasy prozrazovaly původ, zatímco u této dívenky zůstával doposud utajen. Snad jen mírný náznak zvědavosti v podobě naklonění hlavy na stranu, až se několik pramínků rezavých kučer svezlo do tváře, dává znát, že člověka podobného zjevu ještě neměla tu čest potkat. Panenkovský vzhled, porcelánově bílá pleť, růžové rtíky a výrazné oči plaché laně - křehká už na první pohled, což umocňovala i ona drobná postava a rychlé, překvapivě energické pohyby. Letmé přikývnutí, to jediné je odpovědí na vyslovení jména, ačkoliv ani to se neobejde bez drobného zamračení. Za co jiného než za onen drobný přeřek, zaškobrtnutí na samotném počátku věty. "Není třebas se omlouvat, neublížilas mi. Pouze se mi nelíbí ono... uhm..." Opravdu bylo těžké se správně vyjádřit a jak pochopila, pak angličtina byla nutná pro komunikaci s tímto děvčátkem. "Nemám to ráda." To celé zakončí jasným prohlášením, že s tituly, úklonami a jinými projevy úcty si u ní respekt nevydobije. Naopak to bude pouze na obtíž a Sìlis takovými záležitostmi z celého srdce pohrdá. "Sìlis. Diana." Dvě prostá jména, dvě označení prstem, ač je to ve společnosti jasné tabu. Jako by na tom rusovlásce jakkoliv sešlo. Z místních pravidel si sotva dělala hlavu, přecházela je s umanutostí a přezíravostí, čímž mnohé šlechtičny, včetně jejich mužských protějšků, nemálo šokovala. Dobře jim tak, zaslouží si trochu nestandartního přístupu. Balíček v podobě bílých, vcelku jednoduchých šatů se zeleným ornamentem hlásajícím příslušnost ke skotským předkům, je předán do rukou černovlasé dívky, nechávaje ji řídit celý proces, jak nejlépe uzná za vhodné. Šití nikdy nepatřilo mezi um, jímž se mohla pyšnit a neuměle sešitý rukáv na šatech to dokazoval více než dokonale. Někteří z bojovníků, toužících po viditelné jizvě, si proto chodívali za svou princeznou, aby jim vytvořila dokonalou, a též notně rozšklebenou vzpomínku na jejich divoké rvačky. Zvědavé oči tentokrát těknou k psovi, jehož přímo olbřímí přítomnost přešla bez povšimnutí. Prve, nikoliv teď, když se tmavovlasá švadlenka otočila na svou pomocnici a rozkazem jí patrně koordinuje k budoucí spolupráci. "Já tam dojdu." Vyhrknutí z úst zrzavé dvorní dámy na sebe dlouho nenechává čekat. "Znám práci. Nebojím se jí." Hrdost, s níž pozvedne bradičku, připomíná dětský pokus dokázat dospělým, že je dostatečně velká na to, aby mohla zůstat o něco déle vzhůru. Nedává jí to a sama vykročí vpřed, jenže než stačí obejít drobného tvorečka v podobě Diany, pes si razí cestu tam, kam mnozí zákazníci nemají ani možnost nahlédnout. Vlezlá myšlenka, že tu asi nebude co dělat, jí začíná už teď otravovat a netrpělivost se počíná vracet do jednotlivých pohybů, včetně kroku, nyní mnohem energičtějšího než před malou chvílí, kdy se téměř ostýchala. Pohled zalétne k dřevěným židlím, ale to jí pouze o to víc připomene touhu sedět na hřbetu koně namísto krčení se na tomto rádoby dřevěném křesle. Vůbec nepřipomíná tvrdé lavice v hodovní síni. Vzpomínka na nepohodlí, tak známé a milované, přinutí čarodějku si frustrovaně povzdechnout, dávaje tak najevo viditelnou nespokojenost se současným stavem jejího života. "Nemám ráda... sedět. Na hradě pořád sedím. Všechny boireannaich... Ženy... Sedí. Sedět je nudné." Jaký to skvělý proslov, ale snad dostatečně vyjadřující zrzčino rozpoložení nad milou nabídkou odpočinout si. I na druhou zavrtí hlavou nesmlouvavě - žádný čaj, žádná voda. To až další otázka si vyslouží jakési zmatení v modrozelených očích, které mnozí označovali za fascinující svou nestandartní září. Čelo se opět krčí, jak zrzečka přemýšlí o jejích slovech, než vyhrkne to první, co jí napadne. "Roztrhlé. Rukáv." Sama prsty zatahá za rukáv košile na pravé paži, dávaje tak najevo, který konkrétně myslí. Nechápala, co se po ní chce. "Zašila... Ale špatně. Nejsem dobrá na šití."
|
|
|
Post by Diana Hawkins on Oct 26, 2017 21:40:17 GMT
Rudovláska měla podobný pohled, který jsem měla já, když jsem uviděla poprvé muže evropské krve. Čistá zvědavost, asi neviděla někoho podobného, jako jsem byla já. Není divu. Evropa nebyla posetá mojí rasou a doma tomu bylo naopak. Musela jsem si chvíli zvykat, že už asi nikdy neuvidím tvář, která má porcelánovou kůži, šikmé oči a čisté havraní vlasy. Tato kombinace zde byla rarita, možná dokonce i mýtus. Usmála jsem se na zákaznici, která měla podobný problém jako já, když jsem sem přišla. "Budu to brát v potaz." řekla jsem. Žádné klanění, říkání "urozená paní" a vykání. Zapamatovatelné to bylo, nebo alespoň pro mojí hlavu to bylo zapamatovatelné. S tělem už to bylo trošku horší. Respektovala jsem, když se žena nebála pracovat. Byla to dobrá věc, obzvlášť když ta žena měla být z hradu. Ale nikdy jsem netušila, že by zákazník nabídl pracovat. Zamrkala jsem, zaskočením. Nečekala jsem to, opravdu ne. "To je v pořádku." řekla jsem a mávala jsem rukama. Gesty jsem se snažila dávat najevo, že to nevadí. "Mě stačí, když si se mnou budeš povídat." Lady do mě šťouchla čenichem a podala mi nit, kterou jsem hledala. Za odměnu jsem jí dala pusu na čelo. Všimla jsem si, že šaty byly asi velice vzácné. Vypadaly sice trochu obyčejně, ale zelený ornament hlásil zvláštnost těchto šatů. Zvedla jsem rukáv a zkoumala jsem škodu. Hrozné to nebylo. Horší by bylo, kdyby rukáv zůstal Sìlis v ruce. Byla jsem také mimo z toho, že ani sedět se jí nechtělo, ani píti. I když jsem byla ze šlechtické rodiny, našlo se jen pár chvil, co jsem si mohla sednout. V tu chvíli, co jsem začala pracovat a řídit obchod to platilo několika násobně víc. Proto když jsem mohla u práce sedět, byla jsem vděčná. Ale i přesto jsem důvod rudovlásky chápala a nutit jsem jí nechtěla. Ať si vybere. Pohled se mi zamíří na šlechtičnu, která nechápala můj dotaz. Byla tak zmatená, musela jsem se na ní usmát. "Myslela jsem, jestli šaty seděly v pase. Jestli vás neškrtily nebo byly nepohodlné?" Ukazovala jsem na svůj pas a snažila jsem to dohrát s výrazy ve tváři. Mračila jsem se a tvářila jsem se vypadat nespokojeně. Doufala jsem, že jsem nehrála divadlo pro nic za nic. Už jen to, že jsem si musela sáhnout na pas, mi zčervenalo tváře.
|
|
Sìlis Dunkeld
Čaroděj(ka)
|
Post by Sìlis Dunkeld on Oct 28, 2017 20:42:14 GMT
Sledovala ta zmatečná gesta, jemné i výraznější náznaky rozpaků z chutě být nápomocná, což pro tuto drobnou dívenku se zdálo býti novinkou. Šlechtičny na hradě se od skotských žen, které byly zvyklé pracovat od svítání do západu slunce po boku těch 'méně urozených', v mnohém lišily - hlavně, co se pracovního nasazení týkalo. Zvyklé na komfort dokázaly brát do prstů jen jehlu s předem navlečenou nití a vyšívat drobné, rozkošné tvary do sukna, případně vyměnily tyto šicí nástroje za loutnu, na níž drnkaly s popěvkem na rtech. Ale... nic víc. Za každých okolností pefektní, čisté od hlavy až k patě, důstojné a vlastně dokonalým protikladem vůči Sìlis, rusovlásce zvyklé se ohodit blátem při jízdě na koni, nebo bosé, s vyhrnutými rukávy košile, se pokoušet vyprat oděv v ledové vodě. Nedokázala proto pochopit rozdíl kast a tím i rozdělení práce. Co na tom, že po ní všechny ty paničky vrhaly opovrženíhodné pohledy, jako by jim pod nos přitáhla špinavé sele, pokoušeje se jim namluvit, jak vhodný mazlíček do hradu to je? Sìlis na tom nezáleželo. Měla svou hlavu, svá pravidla - pouze respektovala ta vydaná královnou a její osobní gardou, ale jinak? Její svět se lišil oproti tomu ingwirthskému. Přesto však přikývne na srozuměnou, ač se jí drobnější zamračení promítne v pohledných rysech tváře. Dobrá, ale nutit jí k sezení vážně nemůže. Už teď jí dělalo problém postávat na jednom místě, natož aby si na něj měla kecnout a vysedět si tam ďůlek. "Co ty jsi zač?" Pokud se měly tedy bavit, bylo třeba nějak začít. Dianin původ vyzníval jako dobrý začátek pro konverzaci, ač možná trochu nelichotivý, když se tak otevřeně začala zajímat o tuhle holku. Nikterak se netají svým očividným zájmem, neuměla hrát vysoké hry šlechticů, intrikovat a předstírat. Nebyla v tom dobrá, ani před svým příchodem, natož po něm. Skoti byli známí svou otevřeností a Sìlis jim toužila stát po boku i v tomto případě. Snad i proto se zamračí, když se Diana pokouší naznačit svůj dotaz. A rusovláska ho, bohužel, špatně pochopí. "Tlustá? Já nejsem tlustá!" Ta jedna věta z jejích rtů vyjde se zuřivým podtónem, hrozícím prokletím až do desátého kolena, pokud si asiatka nedá pozor na ústa. I krok, který učiní vstříc maličké švadlence, je svým způsobem hmotnou výhružkou, zvláště, když ještě založí ruce v bok. Hotová zrzavá pohroma. "Jsem dobře živená, rozdíl!" Mohla za to jejich odlišná národnost a tím i zevnějšek. Zatímco Diana se honosila drobnou postavou, štíhlou jako proutek, Sìlis proti ní připomínala zakrslou obryni s křivkami typickými pro ženy, které musí něco ustát. Sice si i u ní dala matka příroda práci se štíhlostí, ale švadlenka tak působila jako podvyživená chudinka.
|
|
|
Post by Diana Hawkins on Oct 28, 2017 21:42:43 GMT
Naše konverzace měla očividně začít tímto. Dobrá, co jsem mohla dělat. Ne, že bych neměla ráda kraj, odkud mě otrokáři přivedli. Jenom to vždy přinášelo vzpomínky, na které by člověk spíše chtěj zapomenout. Vystrašené oči mého otce mě provázali ještě hodně dlouhou dobu. A i přes menší zaváhání jsem jí řekla něco o mé domovině. "Jsem císařství Panem, které je na západě. Proto jsem trochu jiná než ostatní." vysvětlila jsem. "Otrokáři mě sem dovezli a chtěli i prodat. Ale Bohové stáli na mé straně a vysvobodili mne. Proto jsem teď tady." Usmívala jsem se. Přežila jsem. Mohla jsem se dočkat dalšího rána. Nebyl důvod, abych se mračila. Pokud šlo o mou domovinu, zvyky, byla jsem v sedmém nebi. Ale když se začala probírat moje rodina, měla jsem slzy na krajíčku. Bylo to dávno, ale rány byly jen zašity, stále bolely. Byla jsem překvapená, že jsem nikdy neměl problém mluvit o otrokářích. Měla jsem štěstí, že jsem rychle pochopila co dělat a co ne. Jinak bych na ně vzpomínala asi jinak. Myslela jsem, že mi upadne hlava, když jsem s ní kroutila, abych dala rudovlásce najevo, že takto jsem to rozhodně nemyslela. Cítila jsem její pohled na mém pasu. Byla jsme maličká oproti ní, ale tím bych nikdy nechtěla říct, že je tlustá. Lady, která stála vedle mě, dala najevo, že je stále tady zavrčením. Hádala jsem, že s vrčením proti této ženě nemělo smysl. "Ne ne ne!!" mávala jsem před sebou, abych dala najevo, že takto jsem to nemyslela. "Chci říci, jestli vás neškrtily. Někdy se stane, že se po vyprání zmenší." Ukázala jsem na šaty a dala jsem ruce k sobě. "Bylo vám v nich dobře?" zeptám se naposledy, už trochu unaveně. A to jsem ani nezačala pořádně pracovat. Samotnou práci jsem odhadovala jen pár minut, ale dorozumět se s cizinkou, která byla více horkokrevná než já, netušila jsem, jak to dlouho potrvá. Z unavenosti jsem podala nejednoduší otázku, která mě v tu chvíli napadla. Jestli to nepochopí ani teď, asi umřu, pomyslela jsem si. Už jsem doopravdy nevěděla, jak dál.
|
|
|
Post by James Murray on Oct 29, 2017 12:53:07 GMT
„Jo… Hádám, že já taky ne…“ odpoví se slabým úsměvem. To svědomí ho přivedlo zpět. Svědomí a myšlenky na ni, protože ji až podezřele dlouho nemohl dostat z hlavy, ač byl její obraz v jeho mysli čím dál tím více rozmazaný a neurčitý. Věděl, že jej k ní něco táhne a v jednu chvíli už se prostě nebyl schopen bránit té touze, kterou v něm vyvolala. Upřímně to nechápal – samozřejmě, že se rád podíval na hezkou dívku, ale nikdy ho to k žádné netáhlo do takové míry jako ke Claire. Dokud k němu nepřešla, nebyl si jistý, jestli jej opravdu vidí ráda nebo jestli je ta nervozita, co z ní čišela, výsledkem určité nevole, že jej zde vidí. Doufal… samozřejmě, že doufal, že to nebude způsobeno tímhle. A její gesto mu z části dalo naději. Očima sklouzne na jejich ruce, než její packu vezme regulérně do své. „Máš je jako led…“ A aniž by čekal na výzvu, vezme obě její packy do těch svých a stiskne je, aby se trochu prohřála. už nebylo zrovna teplo, ba naopak foukal vítr a Jamie… nu, Jamie jednoduše nechtěl, aby se nachladila. „Máš pravdu…“ odpoví, ne tom egocentrickém smyslu – opravdu nešlo zapomenout. Na jejich společnou noc a hlavně na ni. „Odešel jsem, Claire. A pak se snažil tvářit, že se vůbec nic nestalo… Byla to hloupost.“ A nepravda. Stalo se toho mnoho a ještě víc, aby dostal důvod, aby zůstal. A on ho neposlechl, snažil se navázat na to, co bylo před ní, aniž by si dokázal přiznat, že to nejde – a co víc, že už asi ani nechce. Na její otázku odpoví prostě. Vždyť nic víc stejně nemusí říkat. „Ano…“ odvětí tedy, oplatí jí pohled do kukadel, než zvedne její packy, aby ji políbil na hřbet, drže si ji co nejblíže k sobě. „Zní to bláhově, Claire? Pravdou je… že jsem na tebe nemohl přestat myslet. A že jsem se chtěl vrátit už opravdu dlouhou dobu, jen jsem tomu tak dlouho hloupě odolával, až… jsem tady.“
|
|
|
Post by Claire Quinsey on Oct 31, 2017 9:14:57 GMT
Usměji se nervozně a skousnu si spodní ret. Připadám si jako malá holka na stupínku před profesorem co třímá rákosku. Ošiju se rameny a vyvstane mi na krku husí kůže z celé té situace a tak si urovnám vlněný šál kolem krku aby mi na něj nefoukalo a taky nebylo znát jak moje tělo reaguje na přítomnost Jamieho. Udělala jsem první krok a on sevřel mé ruce do těch svých, už tehdy mě dočista fascinovalo jak jsou velké, nádherné a mužné. Zamrkám když promluví a vytrhne mě tak ze sladké letargie vzpomínek na naši společnou, jedinou společnou noc. "Je zima.." Vydám ze sebe mám si chuť jednu vlepit, můj dar výřečnosti bývá obyčejně takový jako bych nejen políbila ale snad rovnou spolkla základní kámen Blarney Castle. S ním se mi ale nyní slov nedostává. Jemně se k němu přitisknu. Usměji se když potvrdí, že ani on nezapomněl, bylo by smutné kdybych byla tak špatná, že by zapomněl na svůj první milostný zážitek. Ta představa mě děsila. "I já na to myslela, vyčítala jsem si, že jsem...tě..připravila o... však víš, neměla jsem na to právo." Povím mu upřímně. "Mrzí mě to, tedy..ne to...přímo, to mě nemrzí vůbec ale měla to být jiná.." špitnu když se můj jazyk trochu rozváže a překotně chce vychrlit vše co jsem zatím promlčovala. Otvřu rty a zvednu obočí abych si to srovnala, takže se vrátil kvůli mě.Nevím najednou co říct, zvednu oči, bohové on je tak nevinně sladký a zase cítím v břiše ten pocit a podlamující se kolena. "Ale já ti už předtím řekla, že nejsem děvče pro tebe, nejsem ctnostná ani dobrá partie.." Povím mu..ale proč? S nadějí že řekne, a jo teď jsem si vzpomněl, tak já zas jdu sbohem Claire? Nemyslím, že to by Jamie udělal, ne, když se vrátil, po tolika měsících. Usměji se a vyheknu ze sebe bezděčně zasmání. "No to je vážně..překvapení..." Povím mu a promnu si čelo, co teď. "Takže..jsi tu abys...abys...probohy...Jamie..." Vydechnu hlubším hlasem se silným anglickým přízvukem co mám a asi se ho bohužel už nezbavím. Moje bříško se lehce zaobluje, nicméně zatím není zjevné jak na tom jsem. "Máš pravdu je zima, měli bychom do tepla... do hradu hádám tě přivést nesmím šuškalo by se... a tak můžeme do hostince nebo do ošetřovny..jsi jsi hladový?" Zeptám se ho, a přitom stále stojím u něj a ruce jsem vrátila do tepla těch jeho. "Taky jsem na tebe myslela, vážně.. chci abys věděl, že se nezlobím, věděla jsem že půjdeš, což asi nepodporuje mou pověst, ale ta noc byla ....pro mě rozhodně nezapomenutelná, probudil jsi ve mě po delší době opět ženu a Jsi tak...tak ty.." Usměji se se zrůžovění, tváří ošlehaných od větru. Opřu si o něj lehce čelo, musím malinko na špičky. "Proč jen jsi tak..." špitnu k němu a nakloním rty k jeho abych se jimi jemně otřela. Jsem už zralá žena, pro mnoho lidí spíše přezrálá, tak přezrálá že mi bába kořenářka chtěla namíchat něco na potrat se slovy, že jsme se zbláznila mít v tomhle věku první dítě. Ale kdy sjem si vzpomněla na Jamieho oči, věděla jsem, že dítě s těma očima nezabiju. A že jeho otec neudělal nic špatného, sice nevzniklo z lásky ale z úcty obdivu a touhy ano. A to je pro mě dostačující. Ze stejného důvodu ho nyní políbím, jen lehce zkusmo kdyby nechtěl.
|
|