|
Post by Elizabeth Plantagenet on May 25, 2018 21:29:01 GMT
Nastane vůbec někdy v jejím životě den, kdy nebude fascinovaně naslouchat Balduinově hlubokému, mírně nakřáplému hlasu podrážděného od života a především válčení ve Svaté zemi plné písku táhnoucího se od jednoho konce k druhému? Srdce se pokaždé rozbušilo, tlouklo jako splašené, dožadujíce se tajně pokračování následujícího po oslovení proneseném měkce, tak láskyplně, div jí do očí nevstoupily slzy. I nadále si udržovali jistý status vzájemné úcty, respektu mířeného slovy, stálým vykáním, kdy se nesnížili k ničemu jinému. V očích ostatních možná budou považováni za blázny, pro ně to znamenalo mnohem víc. Alespoň pro Elizabeth ano - vzdávala tak Balduinovi úctu, jakou si zasloužil, respekt jakožto hlava rodiny a živitel, přičemž neopomínala status šlechtice, ač skrývajícího se pod rouškou profese správce královského psince. "Je to... maličkost, ale pro mne důležitá, můj pane," osloví jej s neskrývanou něhou odrážející se v hlubokých kukadlech upřených jeho směrem vzhůru k tváři. Ten prsten, momentálně položený v dlani, se rovnal prakticky celému jejímu dědictví, pokud nepočítá menší věno zprostředkované matkou ve Španělsku, pravděpodobně zaslané přes obchodní lodě do Irska. "Tak, jako jsem já součástí vaší rodiny, jste vy součástí té mé. Neznamená... neznamená to vlastně nic, to víte," pokračuje s lehkým náznakem počínající melancholie při myšlence, že si jeho jméno nikdy nikdo nepoznamená do kronik rodu Plantagenetů, který pomalu ale jistě končil. Kdo ví, jak dlouho bude její linie přežívat? Bylo lepší neznat odpověď na onu otázku, lepší pro budoucnost, kdy mohla doufat v drobné ratolesti sedící na manželově klíně. Nezískal by majetek ani výhodné postavení, nemohl si nárokovat trůn, jehož se vzdala, ani nic jiného. "Ne pro svět venku. Ale pro nás... by mohlo. A až... jestli...," zaváhá na okamžik, vědoma si nejistoty ohledně dětí, které pro ně zůstávaly velkou neznámou. "... Jestli budete mít někdy dědice, pak mu jej můžete předat dál jako součást rodinného dědictví. Připomínku, čí krev mu koluje v žilách. Není to moc, já vím, ale jiní jsou na tom podstatně hůř." Takto měli alespoň možnost svým případným potomkům něco darovat, věnovat jim svou pozůstalost, až se budou potýkat s dospíváním.
"Rodina...," zašeptá v uvědomění si, že jim nyní nic nebrání v založení opravdové rodiny. Snad jen jejich prokletí, dar, jak tomu říkala Elizabeth. Dar, co se mohl stát prokletím při pokusech otěhotnět. S čímž se pravděpodobně rozhodl skoncovat, když je náhle popadnuta do náručí, až si neodpustí smích unikající ze rtů při tak nečekaném, ač velmi romantickém gestu. Zvědavě nakloní hlavu, naslouchajíce Balduinově hlasu, dlaň položenou na zarostlé tváři. "Dokud budete se mnou, budu klidně spát pod širým nebem. Na majetku mi nezáleží. Možná jsem byla princeznou, můj pane, ale nikdy to neznamenalo, že jí budu napořád. Raději se budu choulit v dešti ve vašem náručí, než spát na široké posteli s nebesy." S posledními slovy si přitáhne jeho tvář k polibku, vtiskávaje ho na rty s hlubokou láskou, jakou nelze hrát. Milovala i se všemi chybami, nedostatky i majetkem, který se sotva mohl rovnat luxusu. "A pokud znamená život po vašem boku spaní na kožešinách, tvrdých pryčnách a večeři o chlebu a vodě, pak vše s radostí podstoupím a nikdo mi v tom nezabrání." Kukadla zářila s každým slovem víc a víc. Vrhala se do nebezpečí střemhlav, nezáleželo jí však na následcích. Jako vlkodlak neznala nemoci, vyhýbala se jim z přirozenosti své rasy. Nanejvýš by zažila hlad a nedostatek spánku. "Navíc to znamená, že si vás budu moci ráno prohlížet, až budete vstávat," zašeptá drobet zrudlá za ušima, uhýbaje rychle pohledem. Jako by snad mohla odolat pohledu na něj, když se hrabal z postele a svaly se mu na pažích a zádech vlnily a napínaly. Šmírovala ho, malá prostopášnice. Takto neunikne jejímu pohledu, neschová se za zástěnu, ač nic podobného u něj nehrozilo. To spíš ona se bude po ránu červenat se snahou zabalit se do prostěradel, než aby čelila hodnotícímu pohledu ze strany manžela.
Celou cestu jej zamilovanými pohledy ujišťovala o věrné, hluboké lásce. Škádlivé poznámky jim zpříjemňovaly dobu, než se dostali do křídla, kde byl Balduin z rozhodnutí královny ubytován, a jako pravou manželku ji přenesl přes práh ve svém náručí. Namísto postavení na nohy ji čekalo další milé překvapení - pokračování rovnou do ložnice, druhého pokoje, který obvykle zůstával z její strany nedotčen. Položení do kožešinami vyložené postele a polštářů, pomalé svlékání, přičemž nezůstaly opomenuty jednotlivé doteky - dlaň svůdně vyhrnující sukni vzhůru po stehnech, nehty zatínající se do kůže při každém hlubším poznávání reakcí toho druhého, přerývavý dech lechtající pokožku při každé spokojené reakci v odezvě na konání. Šlechtilo jej, že se snažil šaty nepotrhat, i když svůj účel již splnily a podruhé si je na stejnou příležitost jen těžko obleče. Vdávat se znovu nehodlala, rozhodně ne v nejbližší době. Měla svého Balduina, milovaného muže, s nímž strávila vzrušující noc plnou manželských povinností. Trvalo dlouho, než klesli vyčerpaní do říše snů, téměř nad ránem. Konec konců zadělání na potomstvo vyžaduje pečlivé zkoušení.
|
|
|
Post by Jasmine O'Ravenheart on Jun 7, 2018 9:35:03 GMT
Odfrknu si a přitakám s letmým úsměvem, stále rozechvělá z pláče. "Nemusím mít pravdu...ale nyní..ji mám.." Usměji se a setřu si slzy. Vděčně jsem přijala jeho objetí a trochu se uklidnila. přitakám a posadím se s vybídnutím aby se přidal. Odtáhnu si nalepenou látku z ramene a otočím se na něj, když mě upozorní na moje rameno. Vydechnu a sklopím oči. "Není mi na omdlení..ale..." Odmlčím se s těžkým srdcem. "To zranění je to nejmenší...nehojí se...ale..." Prohrábnu si vlasy a promnu si čelo ustaraně. "Problém je ten, že po tom zásahu...jsem přišla o veškerou moc...něco ji buď vysálo nebo ji blokuje...a já nepřišla na to co...byla to ta zbraň, trochu se obávám, že ona bitva měla jen jediný cíl...a to tento..proto se tak rychle stáhli..." Polknu s výrazem, který nevěstí nic dobrého. "Něco mi říká že přijdou, ještě tvrději a ve větším počtu...někdo..někdo musel vynést informace..." V očích se mi objeví slzy, protože moje nejhrůznější představa je, že tím kdo to udělal byl Malakai. Ten kterému jsem opět uvěřila, něco uvnitř mi říká, že to není možné, ale proč by utekl? Před bojem? Proč b odjel bez rozloučení?
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Jun 11, 2018 17:01:11 GMT
Seděl jsem naproti ní a v tichosti jsem jí poslouchal. Jako vždy jsem hledal jakýkoliv detail. Věděl jsem, že by mi nelhala. Za ta léta už musela tušit, že přede mnou nic neutají. Avšak hledání detailů a tajemstvích byla moje parketa. Hledání byla součást mé práce, kterou jsem chtěl vykonávat co nejlépe. Trochu jsem si vyčítal, že jsem nestudoval více o čarodějích nebo o kouzlech a kletbách. V tu dobu by se velice hodily. Štvalo mě, že mě to nikdy nenapadlo. V podvědomí jsem to možná tušil, jenže tady nahoru to nebylo slyšet. Jak tomu jen zabránit, přemýšlel jsem. Ukázalo se, že mi Bohové prokopali cestu, abych mohl promluvit o té věci, s kterou jsem přišel. Teď ji jen vyslovit a bude to, pomyslel jsem si. Nikdy jsem nebyl dobrý řečník. Pokaždé jsem musel přemýšlet o všem, co řeknu. Koktání a zadrhávání jsem nenáviděl a abych to dělal sám, na to jsem měl moc velké sebevědomí v mích jazykových schopnostech. "Přijdou. To Vám můžu potvrdit." řekl jsem a prohrábl jsem si vlasy, abych alespoň něčím zaměstnal ruce. "Ale nevědí, že mám informace, které je můžou zničit." Informace. Spíše zdroj informací. Vzpomněl jsem si na Ragnanina slova. Musím je osvobodit, alespoň z části. Jinak nebude nic. Prosil jsem, aby mi královna vyhověla, jenže stále jsem byl nejistý. "Mluvil jsem se zajatkyní." řekl jsem a pohlédl jsem mé paní do očí "Je schopna mi dát informace, ale pod jednou podmínkou. A tou, že se někdo postará o jejího bratra." I když jsem mluvil to, co mi říkala ta žena, chtěl jsem říkat něco úplně jiného. Chtěl jsem zachránit oba. Prošli si peklem u nich, tady si snad zasloužili druhou šanci. Jen pomysli na svou svobodu, hlupáku, zavřelo zvíře. Nechápal jsem. Moje svoboda? Co to mělo znamenat? Myslel si snad, že se budu starat já? Měl jsem svých starostí dost! Jenže mi něco šeptalo, že na to doopravdy doplatím já.
|
|
|
Post by Jasmine O'Ravenheart on Jun 12, 2018 9:14:29 GMT
Nesnažila jsem se nic tajit, Einar byl blízký důvěrník, snad jako jediný ví skutečnou pravdu o skonu krále. Viděl jak blázní jak ničí naši zemi a tak jsem mu svěřila plán o jeho odstranění. Nejsem na sebe pyšná ale bylo to nutné zlo, které se muselo státi. Aby naše milovaná země neupadla do válečné smrti. A nyní? Nyní to vypadá že se tomu tak přesto stane...ach jak strašlivé to pro mě je, jak strašlivé, že moji lidé opojeni výhrou bitvy budou zklamaní nástupem mnohem horších věcí, pokud se nám nepodaří ubránit hranice. Je mi z toho úzko, miluji svůj lid, naši zemi, krásnou, svobodnou tolerantní. A jen tak si řekne skupina Anglických šlechticů, že ji chce a hodlá nám ji vzít, bez skrupulí a bez lítosti. Doteď si pamatuji ty chladné oči rytíře a spokojený lesk, když se mu podařilo mne ranit. Pak jen to jak odchází a i přes totální masakr jeho armády je spokojen. Co měl za lubem, tedy kromě toho mne zbavit moci? Co tím sledoval? To vše mi nedá spát ani jíst. Bolí mne paže, že v ní těžko unesu i žezlo ale nikdy nechci aby to poznali, ne moji lidí, ti nesmějí klesat na mysli, dokud nepřijdu na to, co s tím. Poslové ke králi Aidanovi již odešli s prosbou o pomoc, je to jediná država, která zatím stojí pevně na svých nohou. A já přemýšlím proč, je spolčený s Normany? Nebo je opravdu tak silný? Obojí volá po spojenectví a já potřebuji uspíšit náš sňatek dříve než padneme do rukou nepřátel.
Sklopím oči a přitakám. "Přijdou...a my? Netuším jestli se ubráníme, má moc byla velká deviza a nyní...je pryč...tuším že šlo o lest a nenávidím se za to, že jsem to nepředvídala Einare!" Zvednu k němu oslzelé oči ve kterých je vztek a rozhořčení. Otřu si slzy a naslouchám jeho slovům, zatímco naliji víno které přiložím k ústům. "Ach ano...ta vlkodlačice...vím o ní, skvělá práce Einare!" Usměji se k němu a zavrtím hlavou, svítá snad naděje? "Samozřejmě...samozřejmě, co je s jejím bratrem?" Zeptám se jej aby mi pověděl více. Nebudu prodlévat je potřeba zjistit informace co nejdříve.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Jun 27, 2018 22:01:17 GMT
Nemohla se takto obviňovat. Královna ne královna. Každému by se toto mohla stát, každému. Jediné, co nám nehrálo do karet, byl čas. Stalo se to zkrátka ve špatný čas, kterého jsme v tu chvíli neměli moc. Nějaký jsme potřebovali nabrat a to jakkoliv. Jedinou záchranu jsem vynašel v Ragně a jejím bratrovi. Byli poslední nadějí a já nesměl promarnit další minutu. "Přišel o lidskost díky znamení Fenrira a posléze normální lidský rozum díky Normanům." vysvětloval jsem. Kousal jsem se do tváře, doufajíc, že všechno říkám dobře. Jinak by mě asi Ragna zabila ve spánku. Asi bych měl spát s otevřenýma očima, pomyslel jsem si. "To, co požaduje je, aby se někdo postaral o jejího bratra. Chce pro něj normální život. Pokud by jsme ho ušetřili, dala by nám všechny informace. Kde leží jejich vojska, zbraně a vybavení, všechno co ví." řekl jsem. Dál jsem jen mlčel, jako vždy. Nehodlal jsem vychrlit to, že tu ženu potřebuji živou. Kdo by mi pomohl s jejím bratrem? Nebál jsem se jích, potkal jsem daleko větší hrůzy. Můj druh potřeboval nějakou lásku v jeho životě. A co mohlo být lepšího než sourozenecká? Někdy vás mohla kousnout do zadku, ale když jste potřebovali, byla vždy tu. A jak jsem zpozoroval za ty dvě návštěvy, záleželo jí na něm. Něco takového jsem mu nemohl zajistit. Mohl jsem se stát jeho přítelem, ale to bylo vše. Jenže jak tu Ragnu udržet? Jak jí udržet volnou a ne v okovech? Myslel jsem jen na jeden způsob a tušil jsem, že by se jí zaručeně nelíbil. Také se mi to nějak nezdálo, ale co jsem mohl dělat. Byl to poslední plán, který jsem chystal vytáhnout. No, pomyslel jsem si, zažil jsi horší věci. Jednou jsi si tím prošel, po druhé to snad tak hrozné nebude. Ale bál jsem se, že to možná bude ještě horší.
|
|
|
Post by Jasmine O'Ravenheart on Jul 1, 2018 11:07:13 GMT
Snažím se po chvílích slabosti, která přišla jen díky přítomnosti člověka, kterému bezmezně věřím, soustředit na jeho slova abych zase nahradila citové vypětí s čistým rozumem. Přitakám na jeho slova a zamračím se. "Co za zrůdy zotročí vlkodlaky tak, že přijou téměř o všechen rozum?" Zavrtím hlavou abych setřásla ty chmurné myšlenky. "Nevím ale jak mu pomoci...bez své moci..nevysvobodí jeho mysl od znamení..." podívám se bezmocně na Einara a čekám, zda má v záloze něco jiného. Až nyní vidím jak moc a naivně jsem se spoléhala na svou moc, aniž by mne kdy napadlo, že někdy mohu být bez ní. "Musím to zvážit...co s ním ono znamení dělá? Je nebezpečný?" Zeptám se Einara a vstanu abych pročistila mysl přecházením po místnosti a upíjením z poháru. "Vidím v tvých očích , že to není to jediné co máš na srdci..." Pokynu mu aby pokračoval, není potřebné abychomse schvávali za nějaké jinotaje, bez znalosti všech faktů nemohu zhodnotit situaci a tím jemu i nebohým vlkodlakům pomoci. Rozhodně neplánuji popravovat po stovkách všechny, co měli co dočinění s Normany. Nebylo by poprvé co by se část vojska nepřítele přidala na naši stranu. My totiž své lidi nemučíme, my chceme jen klid a svobodu. Což Normané očividně v potaz neberou, jejich snahy jsou všeobecně vedeny a řízeny strachem.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Jul 2, 2018 12:34:21 GMT
Zamračil jsem se. "Lidé. Ty zrůdy jsou lidé." zavrčel jsem. Jiné připodobnění bych k tomu neměl. Nechci říci, že jsem neměl rád lidskou rasu. Vždyť jsem byl člověkem a stále jsem, alespoň z něj zbylo. Ale, bohužel, za poslední staletí jsem neměl s lidskou rasou moc velké štěstí. Má vesnice, má žena a muž, kterého jsem nazýval přítelem. Nechali mě samotného, zraněného a poníženého. Jen díky tomu, že jsem nebyl stejný jako oni. Jen kvůli tomu, že jsem nebyl tou bílou ovcí, která pohne tam, kam si pasáček řekne. Nebyl jsem žádná hloupá ovce, byl jsem vlk a nikdo mě už nemohl změnit. Jediná smrt mě mohla změnit. Ta jediná mě možná doopravdy brala takového, jaký jsem byl zevnitř. Má mysl se také obracela na knihy, které jsem četl o kouzlech. "Neexistuje nějaký rituál, který by Vám pomohl dostat sílu zpět? Lektvar?" přemýšlel jsem nahlas. To jsme se doopravdy nechali zahnat do kouta? Snažil jsem si vzpomenout na rituály, které používali šamani v naší vesnici. Oběti Bohům, předpovídání budoucnosti, ale to bylo vše. Nemohl jsem si na nic užitečného vzpomenout. Co jsem to byl za rádce, když jsem nemohl ani pomoct své královně v nejvyšší nouzi? "Nevím nic konkrétního. Co vím jistě, že jeho vlk nechce jeho samotného pustit. Nemůže se proměnit do lidské formy, je více agresivní. Jediný způsob, jak ho uklidnit je ublížit mu. Jeho sestra ho musela bodnout dýkou, aby ho zklidnila." odpověděl jsem "Také vím, že toto znamení bylo dáno nejsilnějšímu muži z vesnice nebo klanu." "Je to ještě jedna věc." začal jsem, trochu nesměle. "Jeho sestra je poslední člověk, kterého má. Myslím si, že by bylo dobré, kdyby někoho známého u sebe měl." Myslel jsem trochu na budoucnost. Co když se probere a nebude tu mít nikoho? Mohl jsem mu zaručit přítele, ve mně by přítele vždy našel. Ale rodina je zkrátka rodina. Já po přeměně nikoho z rodiny neměl. Jen přítelkyni, která mě do všeho zasvětila, ale to bylo vše. Rodina by měla stát při sobě a v mém případě se to nestalo. Bylo to možná ode mne naivní, ale nechtěl jsem, aby si tím prošel někdo další. Být sám, nejhorší pocit, který člověk může zažít. Avšak v tomto stavu se člověk musí najít sám sebe, jinak se ztratí vše a z člověka zbude jen chodí schránka z masa a kostí.
|
|
|
Post by Jasmine O'Ravenheart on Jul 3, 2018 7:31:45 GMT
Zachvěji se a zavrtím hlavou. "A o nás říkají že jsme nestvůry." Odfrknu si nad pokrytectvím lidí ,kteří se cítí být nadřazení ostatním rasám jen protože se jich prachsprostě bojí. Naštěstí to není problém lidí Ingwirthu, zde jsou lidé osvícení, alespoň dle mého vkusu, tolerantní a ochotni přijmout to jiné, ač to neznají nebo se toho zprvu obávají. nejsou slepí. A právě proto potřebuji aby byli v bezpečí! Můj lid je má povinnost, má láska a můj osud. pokrčím rameny na jeho otázku. "Já ...netuším jak se to stalo, jakoby ta rána byla otrávená a mou sílu ze mě vysávala, stále se mi podbírá a žádné lektvary ani zaříkání nepomáhá, lazebník si s tím neví rady ani žádná čarodějka z covenu, se kterou jsem se bavila. Jediné co víme, že je to dílem temné magie..." Sklopím oči, tak se mi vrací zpět temná magie, kterou jsem kdy použila, vždy s dobrým úmyslem a to by se mělo počítat ale kdoví jak to vidí bohové.
Vyslechnu si jeho zhrubý popis a přitakám. "Zní to jako prokletí, které asi stařešinové brali v někdejších dobách jako odměnu, ale nyní je to nepřijatelné." V dobách kdy se vlci volně pohybovali ve smečkách v lesích by je to učinilo nejsilnější smečkou, ale nyní mu hrozí smrt z rukou nejen lidí ale...i nás, neboť kdo by nechal své město vyplenit zuřivým vlkem, který zabíjí bez rozmyslu? "Nevidím v tom problém, ať zůstanou spolu, můžeme jim vytvořit příznivější podmínky pro život vybavit celu jako pokoj ale pustit je nemohu, ne dokud nebudeme schopni kletbu zlomit...až bude Ragna...je to Ragna že ano?" matně si vybavuji že stráž vězení mi toto jméno zmiňovala. "Připravena, přiveďte mi ji, promluvíme si abychom našli společné řešení, ujietěte jí, že pokud se nepokusí způsobt úhonu nám, pak s ní budeme jednat jako s naším hostem a budeme nápomocni aby její bratr dostal správné léčby a uzdravil se." Ujistím Einara a položím mu ruku na rameno s pohledem do jeho očí. "Vím co to pro tebe znamená...i pro něj." Sáhnu mu na hruď abych naznačila, že mluvím o jeho vlku. Je statečný vždy veděl jak jej ovládnout ale sama dobře vím, že vlkodlaci bojují s vnitřním vlkem velmi aktivně aby je poslechl na slovo a aby jim věřil, že mu někdy dají volnost aby se proběhl a lovil. Toto křehké pouto mezi člověkem a jeho vlkem je potřeba přijmout a obejmout, pokud se ho člověk bojí, tělo ho zradí a vlk vyhraje, je to přeci jen dominantní tvor, jediná cesta je rovnováha.
|
|
|
Post by Einar Aaltonen on Jul 3, 2018 13:16:07 GMT
Lid, který žil v tomto království byl obdařen něčím, co nebylo zvyklé v ostatních společnostech. Akceptovat neznámé, odlišnost. Od té doby, co jsem sem přišel, nepotkal jsem nikoho, kdo by měl něco proti vlkodlakovi, čarodějce nebo upírovi. I když jsem si za mladých let prošel peklem, byl jsem rád, že jsem se usadil zrovna zde. Kdyby se z muže, které jsem měl rád, stal tyran, bylo by to něco lepší. Jenže to jsem po Bozích asi už moc. Avšak v této době už to bylo jedno. Už se nemohlo nic dělat. Bylo to už za námi, byla to už jen minulost, kterou jsme museli hodit za hlavu. Když má paní mluvila o magii, snažil jsem se přitom ještě na něco vzpomenout. Musela být naděj, musela. A já jsem se chtěl o to postarat. Černá magie...nemohla ona nás zachránit? Věděl jsem, že bych byl za blázna, ale musel jsem projít všechny možnosti. Pokud oni použili oheň, proč by jsme nemohli použít to samé? "Omluvte mě za má slova, která teď vyslovím...ale nepomohla by nám ani černá magie, o které mluvíte?" zeptal jsem, nejistě. Byl to risk, ale za risk byl zisk. Pokud by se muselo riskovat, klidně bych se obětoval. Pro budoucnost tohoto království cokoliv. Dalo mi místo, které můžu nazývat mým domovem, alespoň z části. Zde jsem se nemusel bát, že by mě někdo zabil jen proto, že jsem vlkodlak. Byl jsem tu volný, stejně jako všichni ostatní. Pokud bych měl umřít pro jejich svobodu, rád bych to udělal. Stejně, jak jsem snažil o to, abych se přimluvil za Ragnu a jejího bratra. "Na severu, v některých částech, se to ještě doteď bere jako odměna. V těchto částech se, ale musí uznávat bůh Loki a jeho syn Fenrir. V královstvích, které už dávno za dobou rituálů, je to jako trest. Avšak netuším, proč to dali jemu." Odměna či trest? Pro mého druha to musel být trest, ale ostatní to viděli jako odměnu. Přikývl jsem a po nějaké době jsem cítil, jak se mi ulevilo napětí v ramenech. Alespoň nějaká dobré zpráva, kterou můžu Ragně předat. "Přivedu ji. Bude však přítomen, neumí ani slovo irsky." upozornil jsem mou paní s menším, tentokrát s trochu jemnějším úsměvem. "Zuří." řekl jsem "Sám pořádně nevím proč." I on sám byl zmaten. Před několik dny by roztrhal sourozence, kteří se dočkali lepších podmínek k žití, a v tu chvíli jsem cítil jak by nejraději roztrhal všechny Normany. Jeho nenávist proudila mou hlavou. Tak moc se chtěl dostat ven a já mu to nedovolil. Nemohl jsem. Zničil by všechno, co by mu přišlo do cesty a posléze i jeho samotného. "Ale vím jedno." řekl jsem "I když s ním mockrát nesouhlasím a vždy se snažím najít řešení, které neobsahuje násilí, tentokrát bych je všechny roztrhal na cucky." Bylo to poprvé, co jsem dal najevo své nejhorší myšlenky na povrch, alespoň před královnou. Doufal jsem, že se na mě nezačne koukat skrz prsty. Ale chápal bych jí, někdy bych to udělal také.
|
|
|
Post by Balduin Phillip z Artois on Jul 4, 2018 20:59:42 GMT
Už dávno měl pořídit pohodlnější a větší postel namísto svého starého kavalce. Tvrdá pryčna byla možná dobrá na záda, leč je princezna se mnohdy budila poněkud rozlámaná, zatímco velikost byla sice ideální pro zamilované páry, oběma však trvalo, než se uvelebili a našli si dostatečně útulná spací místečka, což bylo občas velice náročné vzhledem k tomu, že Balduin si v bůh ví jakém věku zvykl spát na břiše a při dlouhodobějším soužití namísto pár společných nocí se tento zvyk začal projevovat velmi živě. Elizabeth mu sice mohla spočívat spokojeně na hrudníku natažená podél jeho boku, ať už nahá nebo oděná – většinou však to první, pokud nebyli příliš unavení na jakékoliv hrátky – ale Balduin se běžně budil opět na břiše, ač stále jí poblíž – obvykle měl aspoň ruku diagonálně přes její torzo, tvář natočenou jejím směrem a mnohdy se též bradou či rty dotýkal jejího ramene. Ani dnes v noci tomu nebylo jinak, snad jen s tím rozdílem, že jej neprobraly první sluneční paprsky, které se draly oknem do místnosti, nýbrž tlumené kňučení, kníkání a ňafání z vedlejšího prostoru kotců pár hodin před východem Slunce. Svou drahou jemně políbil na odhalenou kůži ramene, než od ní opatrně vstal, dávaje dobrý pozor, aby ji zbytečně neprobudil ze sna. Natáhne na sebe alespoň kalhoty, které přepáše holým opaskem beze zbraně, zapálí svíci o dohasínající uhlíky v krbu a nabodne ji na kovový svícen, než následně opustí jejich společnou ložnici i komnaty celkově, míře ke kotcům, které patřily jeho – nebo ještě lépe řečeno královniným – psům. S obuví se neobtěžoval, hned tedy ucítí chlad kamenné podlahy a vzápětí i pichlavé seno. Svíce položí na podlahu o kus dále, aby nebylo v dosahu suché slámy či čehokoliv hořlavého, kdyby jí náhodou nedopatřením shodil, neboť si nehodlal své miláčky upálit za živa – a spolu s nimi pravděpodobně svou manželku. Krom toho přes otevřené okenice krásně svítil i pomalu ustupující měsíc. Podobnou chvíli očekával již poslední tři dny, jednalo se jen o otázku času, kdy začne březí fenka bígla rodit na svět malá, slepá štěňátka. Už dávno jí tedy stihl vybudovat samostatně ohrazený kotec, aby měla dostatečný klid od všech ostatních psů, zrovna tak ji šetřil venku a nezatěžoval je výcvikem tak jako ostatní ze smečky. Balduin se snažil celý královský chov regulovat, podle hárání tak obvykle rozděloval psy a feny od sebe, aby brzy obyvatele hradu čtyřnozí miláčci nepřeválcovali, avšak přidat k ostatním tři čtyři vrhy ročně se ukázalo být dobrým nápadem – řada štěňat se podobně jako lidské děti nedožila dospělosti kvůli nemocem, staří psi rovněž umírali a sem tam se vyskytly nějaké hloupé nemoci – jen dva dny zpět musel jednoho ze psů utrácet kvůli strnulosti šíje (později nechvalně známému tetanu). Stejnou fenku vybral již minulý rok, tolik se o ní tedy již neobával, což se naštěstí ukázalo jako správný kalkul – v době, kdy k ní přiklekl, měla u bříška stočených jich šest maličkých uzlíčků, co tichounce kníkali, zatímco je maminka v pauzách mezi jednotlivými štěňaty pečlivě a láskyplně čistila jazykem. Nakonec k nim přibyly ještě další čtyři kousky, aniž by Balduin musel nějakým způsobem zasahovat či maličkým dopomáhat svými zásahy na svět, stačilo pak jen unavené fence donést čerstvou vodu a trochu žrádla na přilepšenou alespoň pro tenhle jeden den. „Hodná holka… Šikovná…“ broukne k ní tiše, drbaje jí za oušky. A to chudák netuší, že ta nejhorší práce teprve přichází – jak naučit svá štěňata být opravdovými bíglaty.
|
|
|
Post by Elizabeth Plantagenet on Jul 5, 2018 11:28:53 GMT
Společný život s Balduinem se v mnohém podobal romantickému dílu z pera zamilovaného umělce, jehož touhou bylo vnést do duše čtenářů prvky lásky a okouzlení do budoucna, kde se plní tajné sny a přání. Letmé doteky prstů, když se míjeli na chodbě, zatímco každý pokračoval za svými povinnostmi, drobné úklony na znamení úcty, několik krátkých polibků, a někdy... někdy i živočišná touha po druhém projevená fyzickým aktem v temných, opuštěných chodbách hradu, kdy tlumila steny do manželova ramene, aby o nich nikdo nevěděl a nepřišel zkontrolovat strašidlo, jemuž k pravému skuhrání mělo patřit i chrastění řetězy. Ostatní dvorní dámy okamžitě poznaly z Elizabetiných zrůžovělých tváří, co se před chvilkou odehrávalo mimo oči obyvatel hradu, naštěstí se nijak nahlas nevyjadřovaly. A pokud? Pak v povzdechu závisti, neboť buďto se jich tyto počáteční manželské chvíle už tolik netýkaly, nebo k nim ještě nedospěly. Konec konců několika z nich přišel Balduin velmi atraktivní, zvláště od té doby, co jej viděly projevovat lásku k Elizabeth, která na něm, jak se dalo čekat, mohla oči nechat. Naštěstí se zdálo, že každá v sobě nesla dostatek sebeúcty a rozvážné povahy, aby se nepokoušela Elizabetina manžela svádět řádkou předností, jimiž se mladá vlkodlačka nemohla chlubit. Elizabeth každý večer děkovala Bohu v modlitbách v kapli, neboť pokleknout u postele nemělo valný smysl - obvykle se k tomu ani nedostala, když došlo na touhu z obou stran a Elizabeth raději myslela na to, jak manžela potěšit, než-li jak se dovolávat rozhřešení. Taktéž se modlila za možnost počít potomka. S Balduinem již několikrát vedli diskuzi na téma dětí, téměř vždy se však nedobrali k žádnému konci. Ani jeden z nich pořádně nevěděl, jak se stát dobrým rodičem a zda by dítě vůbec mělo šanci na přežití v tak krutém světě - zvláště pak tehdy, když nedávno království vedlo boj s Normany a nikdo netušil, na jak dlouho nastane období klidu a míru. Balduin jakožto rytíř věrný královně Jasmine mohl být kdykoliv povolán do služby bez ohledu na stav manželky. Rytířská povinnost vládla před manželskou, oba to moc dobře věděli, a ačkoliv se Elizabeth pokoušela nedat najevo smutek z případné ztráty milovaného manžela, šlo jí to jen velmi ztěžka a Balduin to nejspíš věděl. Možná proto o případné válce nepadlo další slovo. Jako by se potřebovali utěšovat vidinou společné budoucnosti, nikoliv rozdělení. Tmavá kukadla zamžourají do tmy, na kterou si velmi rychle přivykly, vnímaje absenci horkého těla spočívající ji běžně za zády. Už si stihla navyknout na Balduinův styl spánku, kdy se k ní alespoň při snění tiskl, rukou spočívající na bříšku či boku, že nyní poplašeně usedla na tvrdé pryčně, otáčeje se přes rameno v touze nalézt alespoň nějakou indícii, jakousi nápovědu, která by jí řekla, co se stalo. Nikdy by neuvěřila pochybnostem v manželství, které se zasívaly do srdcí mnohých dam, že je jejich drahý podvádí s jinou ženou. Elizabeth nakonec stále zůstávala naivní holčičkou, sotva by pochopila, co se v jejich manželství odehrává za podivnosti, kdyby k něčemu obdobnému došlo. Pohled na prázdnou postel dívku vyděsil, srdce vynechalo jeden úder. Balduin nikdy neodcházel před rozbřeskem, tak proč tomu bylo tak dnes? Zmatenýma očima se rozhlížela po kouscích oblečení, které zanechali ve spěchu přehozené přes nejbližší nábytek, rychlým počítáním nakonec došla k závěru, že zde chybí jeho kalhoty a opasek. V tichosti polkne celá zkoprnělá, než sama na sebe natáhne manželovu košili, lehký župánek ušitý z jedné z nejjemnějších látek, a kožené jezdecké holínky, které poslední dobou využívala při procházkách s Balduinem, když se rozhodl cvičit psy či dravce. Tichými krůčky pomalu procházela společenskou místnost, která jim sloužila zároveň jako jídelna a knihovna, vyhýbaje se velkým obloukem krbu. Nikde nikdo. Strach se světlovlásce pomalu ale jistě vloudil do očí s takovou intenzitou, až měla pocit, že jí srdce vypoví službu. Několika rychlými kroky překoná vzdálenost mezi křeslem, do jehož čalounění zatínala nehty, a dveřmi, skrze jimiž projde ven do ticha tmavé chodby. Ticha? Ne tak úplně. Sotva zaznamenatelné kníkání, které by člověk přeslechl, přicházelo z psince, kde v jednotlivých kotcích spávali královští psi určení především pro lov než rozmazlování na kožešinách před krbem. A spolu s ním i tichý, hluboký hlas, jehož tónina konejšila. Rychlým zamrkáním zahnala počínající slzy v očích, vydávaje se za Balduinovou přítomností ve snaze nenarušit probíhající ošetřování fenky bígla, která se stala čerstvou matkou. Jak mohla zapomenout na tuto šťastnou novinu? Balduin jí ještě před několika dny říkal, že se její čas blíží, a přesto tuto informaci vypustila z hlavy. Styděla se za sebe, jakpak by ne. "Je... je v pořádku?" Snažila se nerušit tuto vzácnou chvíli, ten okamžik štěstí, kdy se malá štěňátka dostala na svět, stále ještě slepá ke všemu okolo. "Jsou... jsou zdraví? Není jim nic? Nikomu?" V hlase zazníval nádech paniky při představě, že by se třebas i jedno narodilo nemocné či mrtvé. Opatrně se vkrádala blíž a blíž, tolik je toužila vidět, dotknout se jich, ale strach jí nedovoloval nic z toho.
|
|
|
Post by Balduin Phillip z Artois on Jul 5, 2018 16:26:47 GMT
Aniž by fenku či štěňata více rušil, stejně jednoho druhém velice zběžně zkontroluje. NaNo větší zkoumání bude čas bezesporu ráno - a zrovna tak světlo - nyní ho však zajímaly jen ty nejpatrnější fyzické deformace, které se mohly udát, nebo fakt, jestli se nějaké štěně nenarodilo mrtvé. Zdálo se však, že všichni drobečci na svět přišli zdraví, odhodlání čelit novým psím dobrodružstvím po Balduinově boku. A snad též se jim tentokrát poštěstilo i z vůle Boží jakožto náhrada za psa, kterého musel před pár dny utratit, aby se nadále zbytečně netrápil. Nemohl se bránit, aby na rtech nevyčaroval šťastný, vlastně i něžný úsměv - kdo by se také divil, své psy vřele miloval a pečoval o ně. Stačilo se podívat do těch hnědých kukadel, kdy mu opláceli lásku a hleděli na něj s bezbřehou věrností - vlastností, kterou neoplývali ani mnozí lidé. Elizabeth slyšel přicházet, uši měl odjakživa dost citlivé, počkal však, než za ním přijde, aby příliš hlasitým hovorem nerušili ostatní obyvatele kotců, přestože tise se bezesporu při pachu i hlasu svého pána již dávno probudili. "Zítra bude... Jen se musí prospat a odpočinout si." Znova podrbe vyčerpanou bíglici za uchem. Vedla si vážně víc než dobře. "A maličcí jsou v pořádku. Myslím, že se všichni narodili zdraví." To sice ukáže až čas, stejně jako které štěně bude nejslabší a tím pádem si bude muset nejvíce probojovávat životem. Až nyní se na Elizabeth otočí. Vypadala trochu jako divoženka. S rozpuštěnými, díky spánku rozcuchanými vlnkami, ve vysokých botách a jen lehkém přehozu. "Nechtěl jsem tě probudit, promiň..." Ale možná se tomu nebránil, ačkoliv mu bylo jasné, že ráno budou díky tomuto nočnímu překvapení pořádně unavení. Její sladká bázlivost byla k nepřehlédnutí, když se ostýchala k němu jen přistoupit a stále si držela notnou vzdálenost. Stále jí vykal v přítomnosti jiných či obecně na veřejnosti, v intimních chvílích, či vsaktak sdíleli jen mezi sebou a kdy si byli obzvláště blízcí, přecházel zcela automaticky na tykání, aniž by to znamenalo jakékoliv znevážení nebo absenci respektu. "Klidně pojď za mnou. Nemusíš se bát. Když jim neublížím já, sotva bys mohla ty, dráha..." jemně ji pobídne, aby zahodila všechny obavy. Elizabeth tvořila jeho lepší já zrovna jako to něžnější - vzhledem k jejím drobným packám a vybraným způsobům to nebyl žádný div, Balduin se vedle ní mohl cítit tak akorát jako trhan a nevychovaný buran, neb své dobré mravy pravděpodobně z velké míry zapomněl někde ve Svaté zemi. Zdálo se však, že Elizabeth mu promine i tento prohřešek, ztracený mezi jeho ostatními hříchy. Jakmile - a pokud - si klekne k němu a k bíglům, ochranitelsky jí položí ruku na bedra též ve znamení, že je opravdu všechno v naprostém pořádku, zatímco ji palcem jemně hladí po pokožce pod vrstvou přehozu i jeho košile. "Popravdě jsem přemýšlel, že by sis jedno mohla vzít. Co říkáš?" Obrátí se na ni. "Mohla bys ho vycvičit podle svého, byl by s tebou... Teda s námi. A dělal by ti společnost, pokud bych musel pryč." Oba věděli, co tím myslel. Nikdo v Ingu nevěřil, že je válka již za nimi a že je dobojováno. Balduin vlastně i přes svůj slib Bohu začal uvažovat na týdenním cvičením a trénováním s mečem, aby si znovu osvojil sebejistotu v boji. Nyní už měl povinnost bránit daleko víc než jen království.
|
|
|
Post by Elizabeth Plantagenet on Jul 5, 2018 17:50:24 GMT
Pomalu, notně pomalu se sunula krůček po krůčku blíž tak, aby neprobudila ostatní psy, co už jedním očkem po návštěvě pokukovali. Kdo by toužil se ještě před dotekem prvních slunečních paprsků budit s vytím, co se rozléhá po chodbách v podobě úpění rvoucího uši spáčů? Nikdo. "Jako každá čerstvá maminka," vysloví s úsměvem, hlas se chvěje podivnou touhou zažít to samé. Být jednou matkou malého novorozeněte, děťátka, které bude závislé na svých rodičích, bylo i Elizabethiným přáním, které se, bohužel, ještě nevyplnilo. Ne snad, že by se s Balduinem nesnažili, o čemž svědčily večery plné milostných hrátek, díky kterým rychleji usínala i na tak tvrdé posteli, jakou byla Balduinova pryčna. "To je dobře," přikývne jeho slovům, snažíce se přitom pokukovat po čerstvě narozených slepých kuličkách, na které sotva dohlédne díky manželovům širokým zádům. Neodvažovala se přibližovat příliš blízko, nechtěla fenku kdo ví jak vylekat a nutit postavit se po vyčerpávajícím porodu. Zaostává tak dalece za ním, přešlapujíc nervozitou na místě, kdy nemístně okopávala špičky jezdeckých holínek o chladnou podlahu posetou vysušenou, pichlavou slámou. V činu nadále nepokračuje - stačil jí jediný Balduinův pohled, aby se zarazila na místě, nohy srovnala k sobě a vlasy si několikrát prohrábla prsty. Balduin ji znal jako uhlazenou, noblesní dvorní dámu, která svým vzhledem reprezentuje samotnou královnu. Teď? Sotva. S krapet rozcuchanými vlasy, zrůžovělými tvářemi, s ramenem odhaleným díky širokýmu výstřihu manželovy košile, díky čemuž lem začínal až téměř u lokte a lehounkým, prakticky průsvitným přehozem působila až nepatřičně, téměř jako královská milenka. Nebo v tomto případě? Balduinova. "Nebyl čas hledat spodní košili nebo se oblékat do šatů, tak jsem si vypůjčila tvoji. Doufám, že... Ti to nevadí? Jestli ano, půjdu se převléknout. Omlouvám se," vychrlí ze sebe slova tak překotně, až je div šepotem nedrmolí, jak se nesnaží na sebe upoutávat příliš psí pozornosti. "Jen... jen jsem nevěděla, co se děje, když... Když jsi nebyl... tam." Zčervenalá líčka prozrazovala, že i teď je pro ni těžké vyslovit místo, kde obvykle docházelo i k něčemu více než k pouhému spánku. A pohled dolů ke špičkám bot, který následoval? Pouze potvrzoval pravdivost této teorie. Mohla být za rytíře z královského psince vdaná několik týdnů a přesto jí trvalo, než si navykla na mluvení o společném životě - zvláště pak tom intimním. "Neprobudil," zavrtí hlavou v odpověď, načež nejistě nakrčí ramena studem. "Jen... jsem tě necítila. Myslím vedle sebe, ne tak jako... obvykle. Scházelo mi tvoje teplo, to mě probudilo." Až příliš rychle si navykla na Balduinovu blízkost v posteli a jen těžko se jí vzdávala. "A-ale to není tvoje chyba, potřebovala tě. J-já... ti to nevyčítám nebo tak, nemám to v plánu." Poplašené mrkání mu bylo odpovědí stejně jako rychlý sled slov, jimiž toužila manželovi dokázat, že se nic neděje. Nedělo. Možná se vzbudila, ale nikoliv jeho vinou. V prvním okamžiku zaváhala, viditelně si nejistá jeho rozhodnutím. Psi ji měli rádi, obvykle to byla ona, kdo je rozmazloval, drbal za ušima a občas se s nimi i válela v trávě, když je pobídla k rychlému běhu, aby se vylítali, než se vrátí do bezpečných zdí hradu. Tohle však byla jiná situace a Elizabeth nechtěla narušovat důvěru mezi fenkou, mláďaty a jejich páníčkem. Přesto vykročí vpřed našlapujíc tak tichounce, aby si drobečci nemysleli, že se na ně řítí zdivočelý kůň. Rozechvělá si klekne na zem, kolena opíraje o slámu rozesetou všude po volné ploše. "Nechci je vyděsit, Balduine. A-ani jejich matku. A-aby je neodvrhla." Nesmělá dávala manželovi najevo, jak neví, co dělat. Se psi vyrůstala, nejspíš jako každý, ale nikdy se nepohybovala v jejich blízkosti od útlého štěněcího věku. Překvapil ji. "J-já? A-a... a vzít si jednoho? Nebude... Nebude se zlobit?" Chvatem pohlédne na vyčerpanou fenečku, která ležela rozpláclá vedle deseti malých kníkajících válečků. "Takže... kdyby nebyl tak poslušný, jakou jsou ostatní... nezlobil by ses?" Věděla, že byl celkem pedant na jejich výchovu, konec konců měli dělat čest královně při lovech. Nakonec zvážní, když dojde na slova o samotě. Děsila se toho dne, kdy bude Balduin nucen vyjet s ostatními do bitvy, která mohla býti jeho poslední. Pokaždé se snažila být statečná, držet hlavu vzpřímenou, ale nakonec plakala o samotě při představě, že se její milovaný domů nevrátí. Toužila se sobecky ozvat, říct mu, aby nikam nejezdil, čímž by však zradil královnu. O to nestála. Oběti byly nutné. "Přála bych si, abys nikam nemusel, ale... chápu to. Rozumím tomu. Ale věř, že se každý den budu modlit za tvé bezpečí, každý den." Zlehka mu stiskne ruku, přikládaje si ji ke rtům, aby mu vtiskla polibek na hřbet. "Jestli mi nějaké chceš věnovat, pak... pak to, které bude slabší než ostatní. U kterého budeš vědět, že by se nepopralo s tvým výcvikem a životem." Nechtěla mu brát silného jedince, to si radši bude rozmazlovat toho nejmenšího drobka. "Kéž bych ti mohla i já něco dát, drahý..." Jenže neměla nic. Malé věno, které jí odkázala matka, se teprve k nim mělo dostat přes vodu a to ještě nějakou dobu potrvá.
|
|
|
Post by Balduin Phillip z Artois on Jul 5, 2018 18:32:46 GMT
Tlumeně se uchechtne, když se mu milá Elizabeth začne omlouvat a navíc se ještě upravovat. Mohl jí tisíckrát dokola a dokola opakovat, že pro něj bude navždy tou nejnádhernější bytostí, kterou kdy spatřil, ale ona se vedle něj stále bude cítit nejistá ve snaze pro něj být ještě krásnější. Přitom se ani nemusela příliš snažit – stačilo, že existovala. Jejich intimní soužití měl rád též proto, že si nemuseli na nic hrát, ráno se budili stejně rozcuchaní a rozespalí jako každý jiný člověk, poznali též své lidské stránky, veškeré chyby i nedokonalosti. Balduina? Toho to sotva mohlo odradit, snad jen poznal, že jeho milovaná je skutečně žijící osoba, kterou si nevysnil, neb i Elizabeth měla své drobné chybky. Třeba tu věčnou starostlivost, ač tu považoval za sladkou. „Sluší ti to. Jen pojď za mnou…“ pobídne ji znova, aby si nadále nedělala s ničím hlavu a neostýchala se. Nevadilo mu to. Ani trochu. O to víc se jednalo o připomínku, že je jeho. Možná se to ve středověké společnosti zrovna nenosilo, nyní zde však byli sami a Elizabeth byla jen pro Balduinovi oči. Jako jejího manžela jej těžko mohly pohoršit štíhlé dlouhé nožky, jejichž bělostná pokožka prosvítala skrze župánek, či relativně odhalený výstřih. „Slyšel jsem ji,“ přitaká. Jak by také ne, měl uši poctivě našponované a poslouchat každé šustnutí právě v očekávání tohoto momentu, kdyby se náhodou objevily komplikace a fenka potřebovala jeho pomoc, což se však naštěstí nestalo. „Není to ničí chyba, maličká…“ pronese pobaveným tónem, aby ji uklidnil. V tomhle byla zvláštní – popravdě měl obavu, že na ni někdy někdo v životě byl jednoduše zlej z vlastního vrtochu, neboť Elizabeth měla ve zvyku omlouvat se i za ty nejmenší maličkosti, za které by se na ni nikdy nezlobil. Netušil, kde se naučila očekávat hněv v naprosto standardních situacích, které bylo možno vyřešit hravě s klidem. Dotyčnému by zakroutil krkem. Vzhledem k tomu, že netušil, o koho se jedná, musel se smířit s neustálým ujišťováním, že od něj podobnou reakci čekat nemusí. A že bude naopak rád, pokud jej třeba neočekávaně překvapí v psinci nebo naopak najednou zjistí, že jí povinnosti váží někam jinam a oni se tak ochudí o kousek večera. Měli na sebe celý život. Balduin doposud prakticky válčil – jednou ve skutečném boji, podruhé se samotou. Když mu ji seslalo na zem samo nebe, nehodlal si zničit možný ráj na zemi hádkami. A v tuhle chvíli rovněž děkoval Svaté zemi, neb ta silně posunula jeho trpělivost i škatulku věcí, co mu vadily. „Víš, že bych je nikdy neohrozil,“ odvětí na její obavy. Kdyby si myslel, že to fence může uškodit, nikdy by jí nedovolil setrvat a raději by Elizabeth vzal zpět od ložnice, aby měla bíglice klid. Věděl ale, že bude v pořádku a není tedy nutné odcházet – vždyť stejně nesetrvají dlouho. „Jen dej pozor na tu svíčku…“ upozorní jí měkce, aby se jí nedopatřením nepovedlo převrhnout svícen. Sic ho položil relativně bezpečně, nepotřeboval riskovat a zkoušet, jestli se opravdu trefil na dostatečně vzdálené místo. „Ne teď. Až dostatečně vyrostou. Pak se jich ještě rád zbaví,“ podotkne s drobným úsměvem, aby svou drahou uklidnil, že fenka to určitě bez problému přežije. „Divil bych se, kdyby byl tak poslušný jako ostatní…“ odvětí poněkud suše, leč s náznakem láskyplnosti v hlase. Věděl, že Elizabeth si mnohdy myslela o jeho výchově své, na druhou stranu se mu nikdo nemohl divit. Měl na starosti celou smečku, která musela fungovat na jedno zapískání, aniž by se rozhodla řídit jakožto skupina sama bez Balduina. Dával si tedy velký pozor, aby jej každý ze psů poslouchal na slovo, ač i jeho mrzelo, že to mnohdy znamenalo, že musel některým jedincům zlomit pevný psí charakter, aby je donutil se poddat. „Byl by tvůj. Takže až by natahal ťápoty do postele, ty by sis s ním musela poradit.“ Ukázat mu, že tohle teda ne, přestože… nu, nebyl si zcela jistý, že by to dokázala udělat. A to, že případný pes se jim bude plést do postele? Jsou věci, o kterých si ani nedovoloval pochybovat. „Možná to všechno vidíme jen černě. Možná… tady budeme moci zůstat.“ A oni odejdou. Zněl naivně, věděl to. Normany znal, vždyť po jejich boku bojoval ve Svaté zemi u Jeruzaléma, u Jaffy – nevzdali se. Ne, dokud města nepadla. A to hovořil o zemi, která byla daleko, daleko za mořem. Irsko bylo oproti ní prakticky za rohem, snadno podmanitelné, snadno ovladatelné. Nikdo z obyvatel Ingwirthu však nechtěl dát nikomu nic zadarmo – a už vůbec ne svůj vlastní domov. Pohlédne na ni, když jej vezme za ruku a přitiskne ji ke svým rtům. Vážně ji miloval. Celým srdcem, což si plně uvědomoval. Pro její povahu a ano, i pro její vzhled – čokoládové oči, možná trochu výraznější nosík, jemné rty. Měla ho ve svých sítích, on by se nikdy nesnažil osvobozovat a ona? Ona to ani netušila. „To… vlastně není špatnej nápad. Místo bych pro něj našel, ale s tebou mu bude líp.“ Ti slabší byli jednoduše vždy náchylnější, protože nedokázali držet krok. Balduinovi bylo líto každého takového tvora – ale s množstvím, které měl na starost, jednoduše nemohl brát ohledy na zcela každého jedince úplně. Smečka část z nich ochránila a pomohla jim. Část z nich ale stejně vždy byla mimo, neb mnoho slabých jedinců nikdy nesvědčí žádnému společenství. A přitom stačilo trochu víc péče, na kterou Balduin individuálně neměl čas, ale kterou by mu mohla zaopatřit právě Elizabeth. „Hlupáčku…“ osloví ji tehdy, když pronese své přání. Natáhne k ní ruku, kterou jí položí na tvář, aby si vzápětí uloupil jeden polibek na rty. A ten druhý zas vtiskne láskyplně na čelo. „Tys mi dala daleko víc. Domov, pro začátek.“ Měl se kam vracet. Takové místo již neznal velmi, velmi dlouhou dobu. Vzápětí však krátce zaváhá, na jazyku téma, aniž by si byl jist, jestli ho má nakousávat. Bylo pozdě – na druhou stranu se nyní zdála být perfektní příležitost. „Měli bychom je nechat, hm? Jít do tepla. Ať nepromrzneš.“ Z kamenných zdí šel vždy chlad a Elizabeth se jednoduše zdála tak hrozně křehká.
|
|
|
Post by Elizabeth Plantagenet on Jul 5, 2018 21:42:33 GMT
"Omlouvám se," pípne tak tiše, že by jí běžně člověk s normálním lidským sluchem sotva vnímal. Tvářičky zrudnou o to víc, pohledem plaše uhýbá do stran, až si najde dokonalé místečko na zemi - špičky jezdeckých holínek. Prsty přejedou po pár pramenů, notně kudrnatých, které si žily svým vlastním životem a nehodlaly se nechat zkrotit. "Víš, že jsem zvyklá reprezentovat. Stal se... z toho zlozvyk. Mám pocit, že tě taktéž reprezentuji, i když jsme tu jen sami dva a nikdo na nás nekouká. Tedy... kromě královniných psů," špitne s tichým smíchem vědoma si toho, že na lovecké a honácké psy zkrátka nemůže zapomínat. Už se stali součástí jejich rodiny, ač stále držící si nepočetné místo o číslovce dva. Celý život strávila na královském dvoře, kde reprezentovala svou rodinu, své předky. "Nejspíš si myslíš, že jsem povrchní a marnivá. A máš pravdu, v tomto ohledu jsem taková. Po celý ten čas jsem se snažila být reprezentativní, být krásná, protože... to se od dvorních dam očekává. Máme být pěkné na pohled, líbezné po hlase, umět zpívat, tančit a konverzovat, číst a hrát společenské hry." Z paměti vyjmenuje základy, které jí byly vtloukány do hlavy po hodně dlouhou dobu, dokud si jim nepřivykla a nezačala je brát jako svou součást. Něco, co ji definuje. S hlavou nakloněnou na stranu sleduje protější zeď, než očima spočine na jednom z větších kotců, kde spal jeden ze starších členů smečky. "A koho jiného bych měla reprezentovat více než muže, kterého miluji?" Teprve nyní pohlédne na Balduina, co se ještě před chvílí usmíval nad její maličkostí a tendencí se neustále upravovat. "Neberu to jako povinnost, Balduine. Je to... můj důkaz, jak moc jsem hrdá na muže, který přede mnou poklekl na koleno a nabídl mi dobrodružný život po svém boku, aniž by toužil po něčem víc než mojí lásce." A jejím těle, což však nedodá, ač rudé tváře ji musí prozrazovat na míle daleko. "A navíc... ve tvých očích chci být tou nejkrásnější... Je to špatně?" Tušila, že by se měla ohledně toho vyzpovídat u kněze, několikrát odříkat Zdrávas Maria a Otčenáš, aby jí bylo odpuštěno, a dnešního rána tak také učiní. Teď však byl nejdůležitější Balduin a jeho názor. Sedne si k němu, ramenem natisklá na jeho, jako by jí mohl kdykoliv stáhnout za sebe a ochránit před ostrými zoubky znavené matky vrhu. "Je statečná. Neskutečné, jak to zvládla. Obdivuji se jí." Nedokázala z toho drobného tvora spustit oči, malá fenka bígla jí naprosto vzala dech. Fascinovaná si prohlížela, jak se jí hrudník zdvihal jednotlivými nádechy, zatímco opečovávala své mladé, kteří se jí snažili být nablízku. Přesto ji bodlo u srdce - totéž si přála pro vlastní dítě, jenže ne a ne otěhotnět. Cyklus zůstával neporušen, což Elizabeth pokaždé oplakala v náručí své služebné Edith, která jí ráno co ráno pomáhala do šatů a upravovala jí vlasy, aby mohla nadále pokračovat ve své roli dvorní dámy královny Jasmine. Před Balduinem se snažila nedávat najevo trápení, potlačovala jakékoliv příznaky pláče. Nechtěla jej trápit. Navíc co kdyby mu to připadalo jako nespokojenost z její strany? Ne, nehodlala nic takového dopustit. Namísto toho se přitiskla k manželovi o to víc, líbaje ho na rameno, o které si otře rty. "Měl bys jí dopřát více volna a maličko ji rozmazlovat. Matky si to zaslouží. Jen trošku. Pro jednou... Prosím." Netušila, jak náročné musí být vychovávat deset ratolestí, o to více obdivovala mateřskou lásku ke štěňátkům, která kníkala hledaje svou maminku. Co si už neodpustí, je drobné zamračení Balduinovým směrem a následné hrdé pozvednutí bradičky. "Abych tě nepřekvapila, jak dobře si jej vycvičím." Výzva? Možná trochu. I šibalský úsměv na rtech hrál do karet, že to celé myslí jako sázku. Nehodlala lámat psí duši, ani si získávat věrnost drobného tvora tvrdou rukou. Hodlala vybudovat ryze přátelský vztah. A rozmazlovat si ho na kožešině před krbem. "To mi ale nezabrání se o tebe bát," vydechne tiše, stiskávaje mu ruku ve své, zatímco se u něj stulí, aby alespoň na okamžik měla pocit, že je vše v pořádku a Normani si pro ně dalšího dne nepřijdou. Obávala se té chvíle, kdy lid zamíří do bitevní vřavy a místní padnou. Sama by skončila špatně, v nepřátelských rukách by ji nečekalo štěstí a milé zacházení, jako spíše násilí, ponižování a tresty. Věděla, že by si raději vzala život, než aby na sobě nechala páchat takové zvěrstvo, příliš se bála života v rukách drsných mužů, kteří neznají slitování s nikým. Usměje se teprve tehdy, když změní téma na psi, neboť jednoho z nich měla získat jako dárek. "Mhmmm... Už pro ně mám i jméno. Pro fenku Niam a pro psa...," na okamžik zaváhá, zrůžovělá však nakonec přeci pohlédne Balduinovi do očí. "Artois. Jako tvá rodná zem. Jak jsi řekl sám, jsme tvůj domov, ale i tam patříš, i když si to nemusíš myslet. Narodil jsi se tam. Je tvým domovem jako mým byl, je a bude i Svatá zem. S tím dobrým i špatným." Sama jej nakonec políbí na rty, se smíchem se nechá strhnout. "Když jsem tu byla poprvé, měla jsem toho na sobě daleko méně a také jsem nepromrzla," připomene mu první setkání, z něhož se vyklubaly společně strávené chvíle nejen u vína, ale později i na procházkách, kdy si dopřávali navzájem společnost. "Byl jsi první muž, který mě viděl... prakticky nahou. Ještě dlouho poté jsem se červenala," připustí s hravostí na jazyku, načež se zvedne, kolena opráší několika pohyby dlaní, zavrtávaje se do přehozu. "Půjdu napřed a naleju nám vína." Dávala mu prostor postarat se o malou rodinku štěňat a klidně si jí i rozmazlit, když se nebude koukat. S polibkem na rty se rychle otočila na podpatku, následujíc svůj stín do tmavé společenské místnosti, kde už uhlíky v krbu dávno vyhasly.
|
|