|
Post by Elizabeth Plantagenet on Aug 8, 2018 17:37:37 GMT
Měl pravdu - přehlížela jeho chyby, omlouvala je, nebo zkrátka si v duchu ospravedlňovala některé jeho zlozvyky, aniž by z nich učinila přednášku u jídelního stolu za večeře a na rovinu mu pověděla, co vše se jí na něm nelíbí a co by měl okamžitě změnit. Nebyla taková. Všechny kolem sebe přijímala s jejich neduhy, s osobností, která nemusela být za každou cenu dobře zformovaná, neboť vnější vlivy mnohdy nešlo ovlivnit. Raději se pozastavovala nad drobnou pozorností věnovanou jejím směrem, gesta, jimiž ji uctíval a okamžitě učaroval, že se i ve velmi nepříjemných dobách mohla usmívat podobně jako teď. "Nikdy jsem si to takhle neuvědomila. Brala jsem to... jako samozřejmost ze své strany." Nikde se v jejím nitru nenacházela potřeba mu předhazovat, jak vznešeně se zachovala v jeho prospěch. Proč také? "A... asi jsem si nemyslela, že si toho všimneš," podotkne tiše s drobným úsměvem na rtech. Snažila se, aby neviděl v jistých gestech a frázích typickou povinnost manželky. Nesnažila se mu zavdat důvod, proč by jí měl říkat, jak se chovat, jak ho na veřejnosti respektovat a vzdávat mu úctu. I proto jej milovala. Se vší něhou, kterou v sobě dokázala najít, mu stikla ruku v konejšivém gestu, oči upřené do jeho - tak hlubokých, až cítila tu chuť plakat, neboť jejich dítě, jejich mrtvý potomek nikdy nebude moci spatřit svět těmato očima. "Balduine, drahý, prosím... Už nikdy nic takového neříkej," vydechne zničeně, pokládaje si hlavu na opěradlo s výrazem jistého vyčerpání. Neměla podobná slova ráda. Pokaždé obhajovala, že je dohromady svedl osud, mělo to tak být i se všemi následky a nesnášela, když si dával za vinu její proměnu. "Kdybys nestál za mou proměnou, bylo by všechno jinak. A možná leda tak horší. Mohla... mohla bych zemřít v horečkách. Mohl by mě někdo zabít. Časem bych se obrátila v prach. A pokud bych přeci jen dospěla, stala by se ze mě jen další figurka v machinaci šlechtických rodů, nic víc," zavrtí hlavou nad touto verzí příběhů, která se jí zdaleka nezamlouvala. Jemně přejede palcem po hřbetě Balduinovy ruky, než mu znovu pohlédne do očí. "A co víc, nikdy bych nepotkala tebe. A pokud snad ano? Nemohli bychom spolu strávit všechen čas, co nám jako vlkodlakům zbývá. Za těch pár let společného života bych tě vídala, jak se hroutíš při myšlence na mé stárnutí. Balduine...," se zadrženým dechem se jemně postaví, pokládaje spící štěně na vyhřáté sedadlo křesla, než si klekne na zem, sbíraje manželovy ruce do svých dlaní. "Nikdy se mi neomlouvej za to, že jsi mne přeměnil. Protože já nikdy nebudu litovat. Možná... ano, možná budu smutná, protože nebudu moci splnit náš sen a dát nám dítě, po kterém tolik toužíme, ale přísahám ti při všem, co je mi svaté, můj nejmilovanější, že ani na chvíli nebudu váhat. A pokud bych si měla vybrat mezi tebou a životem před proměnou?" Odmlčí se, hledě mu do očí, než si přitáhne jeho tvář ke své, opíraje se čelem o jeho. "Pokaždé si zvolím tebe." Drobný úsměv na rtech potvrzoval její slova, načež je stvrdila polibkem. Dlouho neochutnala jeho rty, dlouho mu nedovolovala žádný polibek. Bála se, že ji bude nesnášet, leč nikdy se nic takového nestalo. Tentokrát jí však žádná slova nedokázala odprostit od pláče lomcujícím s celým jejím tělem. Zdrceně se svezla na zem, topíce slzy v dlaních podobně jako kvílení, které tlumila v drobné pěstičce tisknuté ke rtům. "Jak by ses z takového boje mohl vrátit živý, Balduine? Jak?!" Až příliš dobře věděla, kolik vojáků padlo na křížových výpravách. A kolik padlo místních bezvěrců, které se rozhodl její otec spolu s řadou dalších očistit. "Cožpak už se nepamatuješ, jak dopadly všechny ty země, které můj otec dobýval při cestě do Jeruzaléma? Kolik lidí zemřelo v boji proti vám? Bude to.. Nastane to samé, úplně to samé. Jen nyní budeme na jiné straně naprosto bez šance..." Najednou působila ztraceně, rezignovala na veškerou naději. Se skelným pohledem v očích sledovala míhající se plameny v krbu, co jí neposkytoval žádnou útěchu. Věděla, že to dopadne špatně. A věděla, co musí udělat. "Kdybych... kdybych se jim vydala... mohlo by to skončit... Žádné... nebezpečí by nehrozilo ostatním..."
|
|
|
Post by Balduin Phillip z Artois on Aug 8, 2018 18:16:08 GMT
Povytáhne obočí, když podotkne, že doufala, že si toho nevšimne. „Minimálně to, že se občas zapomenu a v ložnici jsou pak bahnivé šlápoty, aniž bys mi k tomu něco řekla, je dobře patrné, Elizabeth…“ odpoví jí pobaveně. Když spěchal, potřeboval být rychle někde jinde a zároveň se vrátil z lesa, o mnohé se nestaral včetně bahnem obalených bot. A to byl jen jeden z jeho mnoha prohřešků, ať už patrných nebo ne. Některých si byl vědom, o jiných nemohl tušit, že jí snad mohou vadit – ale ona všechno přešla, nikdy mu nic nevyčetla a nesnažila se jej jakýmkoliv způsobem měnit. Kolik takových dívek by kdy nalezl? Troufal si říci, že ona byla jen jedna jediná a vždy také bude. Nemusel věřit na lásku na první pohled nebo na spřízněné duše, aby věděl, že tahle křehká blondýnka je někým, pro koho by byl schopen a ochoten obětovat své pohodlí či dokonce život, kdyby jí tím zajistil štěstí. Byla pro něj dokonalá – a snad až příliš, že ji pro něj byla škoda. Sama se však rozhodla, s vědomím všech jeho nedostatků a chyb, s vědomím všech jeho zlozvyků. O to více si jí vážil a o to více doufal, že jejich vztah bude vždy patřit do té kategorie stabilní bez zbytečných hádek či milenců, když si zjevně vystačili velmi dobře navzájem. Poslouchá její slova, ale též ji pozorně sleduje. To, jek položila bígle do křesla a sama poklekla, to, jak vzala do svých pacek jeho ruce i to, jak se konečně trochu osmělila a otevřela, což nakonec vyvrcholí polibkem. Její rty na těch svých necítil již dlouho, až příliš dlouho a lhal by, kdyby řekl, že mu tímto způsobem nescházela a že ji nepostrádal. Nejen jejích milování, do kterého by jí v tomhle stavu nikdy nenutil, ale jednoduše její blízkost. Vždycky spávala blízko k němu, nebála se letmých doteků i rychlých polibků, vískala se mu ve vlasech či jej jen jemně hladila po pokožce. Tohle všechno, ta intimita mu jednoduše scházela a ona nyní začínala zpřetrhaná vlákna opět splétat do pevného provazu, co představoval jejich svazek a vztah. O to víc jí byl vděčen, že veškerá iniciativa vyšla od ní, aniž by jí do něčeho nutil. Vyjde jí tedy vstříc, v danou chvíli se ztráceje v jejím polibku, že jej nakonec prohloubí a prodlouží – chutnala příliš dobře na to, aby ji nechal se vzdálit, příliš sladce a omamně. Jeho osobní droga, neb se jí – jejího těla, doteků, rtů a třebas i smíchu – nedokázal nabažit. Jeho ruce sklouznou po jejích pažích až na boky a nakonec též bedra, kde nechá dlaně položené. Odtáhne se jen natolik, aby ji vzápětí přivinul k sobě. Nikoli tak, jak dříve – ne vyloženě konejšivě, ale spíš mazlivě, otíraje se rty o její krk až k oušku, hladě jí po zádech. „Scházela jsi mi, Elizabeth. Vím, že to bolí, ale… sama si nemusíš nic vyčítat. Nebyla to tvoje chyba. Nikdy nebude. A vlastně ani nemůže být.“ I kdyby to znamenalo, že nikdy žádné dítě nedonosí a oni se celé myšlenky budou muset vzdát, ideálně pak otěhotnění bránit různými bylinami. Byl to logický důsledek její proměny – a pokud si on neměl vyčítat ji, pak si ona mohla sotva vyčítat něco takového. Tahle drobná idylka však brzy skončí – tentokrát vinou jeho, rovněž však vinou všech normanských válečníků táhnoucích. Chápal její reakci, nebyla přehnaná ani hysterická – spíš logická. Válka již neměla zasáhnout jen jeho, ale též do velké míry ji. Brzy tedy klesne na podlahu k ní, berouc její tvář do dlaní, aby se soustředila hlavně na něj. „Vrátil jsem se i dřív, maličká.“ Ač tehdy měl o něco lepší fyzickou kondici a meč byl jeho prodloužená paže. Nevyšel vyloženě ze cviku, ale aby si oživil své předchozí umění boje, musel by se daleko více snažit – stále byl však natolik sebejistý, aby si uvědomoval, že má stejně jeden z nejlepších výcviků na hradě, neboť jeho tréninkovým placem bylo skutečné bojiště. „A tehdy jsem neměl motivaci…“ To byla hlavní změna. Měl domov, měl ji. Měl důvod se nevrhat bezhlavě do boje, ale raději myslet více takticky a uvážlivě. Jistě, mohlo se stát cokoliv – ale jen tohle vědomí, ta nezměrná touha vrátit se zpět k ní, musela alespoň trochu pomoci. V očích mu lze číst nesouhlas, když se její myšlenky začnou ubírat dost nešťastným směrem. „Tohle… není o tobě, Elizabeth,“ praví možná trochu ostřeji, než zamýšlel – faktem však je, že snad právem. Chtěla se jim vydat do rukou, což byla jednoduše hloupost. „Nic bys nezastavila, jen bys jim dala cenného zajatce a další možnost, jak nás položit na kolena. Chtějí království a území, to jim ty dát nemůžeš. Potřebuju… Potřebuju, abys byla v bezpečí. Aby o tobě ideálně nikdo nevěděl a považovali tě za úplně obyčejnou dvorní dámu, takže by se tě nemuseli všimnout. Poznaj, že pro tebe udělám cokoliv, drahá. Jen jim nesmíme zavdat důvod, aby toho chtěli využít…“ Pracoval hypoteticky s vědomím, že Ingwirth mohou snadno dobýt – byli silní a Balduin se obával, že reálně silnější než jejich vlastní vojsko.
|
|
|
Post by Elizabeth Plantagenet on Aug 9, 2018 21:42:08 GMT
"V tom případě bych se musela zlobit za spoustu dalších věcí," podotkne s drobným úsměvem, co jí vždy tolik slušel, jen poslední dobou nebyla příležitost jej uplatnit. Balduin měl v lecčem svou hlavu a nedbal na jisté drobnosti, které se příčily Elizabetině výchově. Bahnem obalené boty se daly počítat za jeden bod, dalším byly často odhozené svršky, neuklizené nádobí, nedopitá číše vína či medoviny, kapky, co se tvořily v louže, když si ráno či večer oplachoval obličej a krk. Spousta drobností, které tolerovala, aniž by k nim kdykoliv cokoliv řekla, podala námitku, nebo si jen tiše povzdechla v prostém nesouhlasu. Takto je přecházela s jemným úsměvem, co jí pokaždé rozzářil tvář a lehkým pokýváním hlavou na znamení, že si je vědoma této maličkosti a přesto na ni nepoukáže. Balduin už byl zkrátka takový a bylo by hloupé mu připomínat, že je také jenom člověk a nikoliv vysněný rytíř bez jediné chyby. Navzdory jeho slovům si dovolí zavrtět hlavou v nesouhlasu. "Já jsem matka, Balduine. Já ho nosila pod srdcem. Já ho měla ochraňovat. Nedokázala jsem to. Selhala jsem," vydechne tiše v odpovědi, zatímco se pokoušela zadržet pláč deroucí se jí do očí. Nenáviděla se za ty chvíle opakující se bolesti ze ztráty vytouženého potomka. Jenže taktéž odmítala, aby se podobnou myšlenkou trápil její milovaný manžel. "Jak bych pak mohla být dobrou matkou, když nedokážu ochránit něco tak maličkého? Tak křehkého?" Čím více se pokoušela nalézt odpověď na svou otázku, tím hůř snášela rozmazanou představu rodičovství. V koutku duše se ubíjela pokaždé, když zahlédla matky se svými ratolestmi. Když jí dvorní dámy a místní šlechtičny oznamovaly radostnou novinu očekávání potomstva, cítila prázdnotu ve vlastním bříše. Snažila se usmívat, gratulovat jim, přát vše nejlepší do budoucna, na druhou stranu toužila zažít to samé - aby i jí někdo dával rady, těšil se z jejího štěstí a pomáhal jí s prvními krůčky v neznámém to světě. "Občas... závidím těm dívkám, které se stanou matkami, Balduine. Nemohu si pomoct, zžírá mě to. Vím... vím, jak se snažíš noc co noc a děláš vše pro to, abych s tebou otěhotněla... Jen... jen nechápu, proč nám náš Pán nedopřeje dítě, za které se modlím večer co večer...," se smutkem v očích vydechne, než se mu zhroutí do náručí plakajíc nad vidinou nenaplněného svazku manželského. "Možná mne Bůh trestá za nedodržení odříkání, když jsem s tebou ulehla před svatbou..." I tato možnost ji napadla a doléhala na ni čím dál tím častěji. Bránila se jí, ale co když to byla pravda? Co když je Bůh nechtěl podarovat dítětem z tohoto důvodu? Zavře oči při vidině Balduinova zmučeného těla, jak zkrvavené leží kdesi na bojišti. "Prosím, neslibuj mi nic z toho. Když... Když by ses nevrátil, vyčítal by sis to před smrtí..." Nechtěla, aby se sám trestal na bitevním poli, jímž se možná stane přímo samotný hrad. Zničeně vydechne, než se k němu přitulí, hledaje útěchu v jeho náručí. "Kolik času nám zbývá?" Děsila se toho čísla, zároveň ho potřebovala znát. "Kolik, drahý? Nechci promarnit jedinou chvíli a pak si po zbytek života cokoliv z toho vyčítat..."
|
|
|
Post by Balduin Phillip z Artois on Aug 11, 2018 0:29:36 GMT
"Já vím..." podotkne vědoucně, že si své chyby obvykle uvědomoval - většinou však až zpětně, kdy nebylo v jeho moci cokoliv změnit, a v danou chvíli je již opomínal. Nebyl bordelář, jen ho mnohdy zmohla celodenní únava a touha strávit alespoň chvíli s jeho milovanou, než aby se staral o malichernosti a řešil hlouposti, kterým se mohl věnovat i ráno. Tehdy však již stejně vše uklidila Elizabeth a on se tak již ničím nemusel zaobírat. Vážil si ji proto, že proti němu nepozvedla hlas, nic mu nevyčítala a raději sama vyhledávala jeho blízkost, kdykoliv měli chvíli jen sami na sebe, aniž by hrozilo vyrušení. "Maličká... Vždy se objeví něco, před čím nedokážeš ochránit své nejbližší. Vždy to... nelze." Sám si to uvědomoval. Těžko jí mohl ochránit před vším, ač by rád. Kdyby mohl, vzal by sám na sebe všechnu její bolest, starosti i trápení, jenže tak to nikdy nefungovalo a jemu zbylo tak akorát přání. Tisknul jí ruku, dávaje jí jistoty, ač hlavní argument, jaký se mu objevil v hlavě, nepronesl - do jakého světa by přivedla dítě? Pokud by Balduin zemřel v bitvě, bude z ní mladá vdova bez závazků k předchozímu muži. Mohla by se znova vdát a Balduin věděl, že by se nápadníky vždycky našla. Něco takového se ale neodvazoval říct nahlas, vědom si její reakce i tragédie případně situace. Nechtěl na to myslet - a nechtěl, aby na to myslela i ona. "Abych byl zcela upřímný, má paní, ta... snaha není jen kvůli dítěti," opraví ji poněkud rozpačitě s podrbáním na zátylku, když se zcela otevřeně přizná k hříchu smilstva. Sic věděl, že toužit po ní takovým způsobem je jednoduše špatně, nemohl si pomoct, přestože si uvědomoval, že pokud někdy bude chtít mít jistotu, že neotěhotní, existuje jen jeden způsob. Zříci se všech potěšení těla. "Má drahá... Bůh je milosrdný a vás, zrovna vás by nechtěl trápit. Vše má svůj čas - možná jen chce, abychom prvně překonali tenhle čas nejistoty." Cesty Boží jsou nevyzpytatelné a existuje řada možných výkladů - Balduinovou povinností byla vybrat ten, co ji uklidní. Přitaká. Měla pravdu, jen těžce by si odpouštěl, kdyby nesplnil slib. Raději doufat než přísahat a pak zklamat sebe i její nejdražší. S polibkem do vlasů jí k sobě přivine. "Upřímně? Nevím, Elizabeth. Pár dní ale nejvýš." Pokud vytáhnou jejich směrem, dozví se to velmi brzy. Ani Balduin nechtěl již ztrácet ani minutu po jejím boku, ne nyní, když jej již neodmítla a neuhýbala jeho doteku. Potřeboval ji u sebe, její blízkost a její teplo. Přesně to se také stane - alespoň pro ten jeden večer, kdy ji nepustí z náručí, aby ji ujistil o své nekonečné lásce i touze s ní strávit zbytek života, ať už bude dlouhý jakkoli.
|
|
|
Post by Balduin Phillip z Artois on Oct 21, 2018 13:58:57 GMT
Byla náhoda, že na uslzeného vzlykajícího chlapce u jedné z bočních bran hradního opevnění narazil zrovna on. Kdo ví, jak dlouho tam hnědovlasé, zelenooké dítě sedělo schoulené do malého klubíčka, zatímco vykulenýma ustrašenýma očima pozorovalo všechno dění okolo sebe. Procházející vojáky, prosté obyvatele, kteří spěchali domů, jezdce na koních, jež kolem bezmyšlenkovitě procválali, aniž by pohlédli na zem. Ani Balduin by dítko sám os sebe nepostřehl a namísto zastavení by ryzou klisnu hnal dál, utahaný po celém dni stráveném mimo dva pokoje, které byly jeho domovem - a co víc, strávené mimo náruč té, které miloval. K tomu, aby přestal ignorovat své okolí, jej donutili dva mladí bíglové, které se rozhodl vzít sebou, když se oba dva psi sebevědomě vydali směrem k chlapci a začali jej oňufávat, očichávat. Ani ne tak v touze se pomazlit, jako spíše rozeznat, co je to za bytost - a dost možná, protože sám voněl po psovi, což Balduin zaznamenal až později, ale v aktuální chvíli se chlapec psů nebál, což o něčem také vypovídalo. Až tehdy jej Balduin postřehl. Obecně vzato mu do toho nic nebylo, chlapec nebyl jeho povinnost - ale byl rytíř. Kdysi dávno, když to ještě nemyslel zcela vážně, slíbil, že bude ochraňovat slabší, chudší, ty, kteří jsou v nouzi. Nebylo pochyb o tom, že klučík by se snadno mohl zařadit do všech tří kategorií. Původně jej chtěl jednoduše odvést domů, zpět k rodičům. Klučina byl sice malý, Balduin - který ale neměl příliš zkušeností s dětmi - mu tipoval něco mezi druhým a třetím rokem, přesto však dokázal přiškrceně a trochu zmateně říci, že místo, kde bydlel, je prázdné. Že se před několika dny probudil a jeho rodiče ani starší sourozenci nikde nebyli, včetně pejska, kterého měli. Že na ně čekal, ale nikdo se nevrátil. Nebyli první. S hroznou, která nad městem visela, se nesmířila řada obyvatel Ingwirthu, někteří dokonce tak, že se rozhodli uprchnout a skrýt se v lesích, kde naivně chtěli přečkat celou krizi. Podobný život, napůl divoký a civilizovaný, mnohdy bez zajištění střechy nad hlavou byl těžký i pro dospělé, natož pro malé dítě. Jeho rodiče se tak dost možná rozhodli, že by jim malé dítko bylo přítěží a opustili jej. Netušil. Chtěl to zjistit. Ale do doby, než si bude jistý, nehodlal chlapce, jež se představil jako Liam, nechat na ulici hladovět a mrznout, zvlášť, když se po malých krůčcích blížila zima. Po slibu, že ho vezme do bezpečí a do tepla, k němu dokonce sám Liam natáhl malé packy - nejspíš ochotný důvěřovat již absolutně každému. Vzal jej tedy do náruče, uzdečku klisny do druhé ruky, míře směrem k bráně. Normálně by se o klisnu postaral, dnes však požádal jednoho z podkoních, aby ji odstrojili, vytřeli a ustájili, zatímco Balduin i se psi si to již v další chvíli rázoval směrem ke královským psincům a též příbytku, který sdílel spolu s Elizabeth. Nepamatoval si, jestli mu jeho drahá říkala, kam všude se dnes chystá a pokud vůbec někam, doufal však - a upřímně tomu i věřil - že chlapce pryč nepošle, což sice vyvolá pár změn, ale žádnou takovou, aby ji nedokázali překonat. Povelem usměrní psy do kotce, až po té otevře dveře do jejich komnat. "Má paní?" promluví již od prahu. Oheň sice hořel, ale zdálo se, že v obytné místnosti nikdo nebyl - dveře do ložnice byly však pootevřené.
|
|
|
Post by William Archer de Cross on Oct 21, 2018 14:48:01 GMT
Břehy Anglie se mi vzdalovaly stejně pomalu jako posledně. Srdce mi tentokrát krvácelo ještě hůře, jedině vědomí, že dívka která mi z něj byla vyrvána, stále žije, tu bolest trochu tlumilo. Byla to otevřená rána, která krvácela silněji, nežli jsem si vůbec dokázal představit. Mlha pak zahalila ostrov a mě se příkré útesy ztratily z očí. Horký dech mého hřebce mě hřál na krku, když se mě to věrné zvíře snažilo utišit. Já ale věděl, že mi nic nepomůže pomoci, že se opět ztrácím sám sobě. Živit v sobě vztek bylo totiž snazší, nežli se utápět v žalu, jak jsem to praktikoval celou cestu lodí a pak přes půlku Irska. Alkohol mi sice nabídl zapomnění, ale jen na krátko. Pak ta bolest udeřila ještě větší silou. Předal jsem Hroma jednomu z vojáků, aby mi ho odvedl do hradních stájích a postaral se o něj, chtěl jsem, aby byl v bezpečí. A tak, jakmile jsem u sebe už neměl ani svého věrného koně, dal jsem průchod vzteku. Předal jsem otěže svému vlkovi, protože to byla nejspolehlivější cesta, jak se zbavit bolesti a výčitek... Jak zapomenout, alespoň z části. I přes vědomí, že až se opět proměním v muže, bolest bude o to nesnesitelnější. Byl jsem to ochotný riskovat, ale pro teď jsem byl příliš zbabělý, než abych se tomu postavil čelem. Bál jsem se, že bych udělal nějakou hloupost. Mé vlčí nohy mě nesly do hradu, hradní stráž znala i mou chlupatou podobu, takže neměli problém s tím, když jsem okolo nic prošel. Vklouzl jsem do kamenné stavby a mířil přímo k místu, kde se právě královna nacházela. Mému vlčímu já bylo popravdě úplně jedno, kde královna právě je, prostě jsem ji vyhledal. Byla to má povinnost a já se rozhodl svůj život a své bití zasvětit právě ochraně jejího veličenstva, když jsem přišel o hlavní smysl svého života. Musel jsem si najít jiný, jinak by to nedopadlo dobře, to jsem moc dobře věděl. Zarazila mě až její osobní stráž před soukromými komnatami.
|
|
|
Post by Elizabeth Plantagenet on Oct 21, 2018 15:36:48 GMT
Každý den dopadal na její ramena se stále ničivější silou, srdce se chvělo stihomamem překračujícím veškerá chápání. Noční můry otravovaly sny jedem, před nímž nebylo úniku, zpocená se budila noc za nocí. Rostoucí šok skrývaný do té chvíle za oříškově hnědýma očima se změnil ve štkavé vzlyky doprovázené marnými pokusy utlumit jejich sílu do dlaní či polštáře drženého u úst. Nikdo netušil, kdy pohroma udeří na jindy tak klidné království plné míru a pochopení vůči všem rasám, tolerující každého obyvatele, ať už jeho minulost připomínala tragický román či krvelačný příběh plný touhy po smrti. Děsila se té chvíle, kdy hlásné trouby zburcují lid do zbraně a láska jejího života se vydá chránit jejich současný domov před imperátory, kteří si ho nárokovali, aniž by pohlíželi na další strany. Už jednou byla vyštvána ze svého domova, Anglie, zemí předků, jejichž krev jí kolovala žilami. A teď? Měla snad přijít o další? Ztratit další část sebe?
Podobné úvahy doprovázely Elizabeth na každém kroku, povětšinou mířícího k hradním oknům či hradbám, odkud mohla sledovat signály z blízkých vesnic. Kouř vznášející se k oblakům by jistě vyzradil tajemství o útoku Normanů, k nimž, bohužel, patřila. Svou krev, své předky nezapřela, ani titul, jehož se sice vzdala, přesto nikdy ne nahlas před ostatními - pouze před Balduinem. Přestala být princeznou anglickou, zády se odvrátila ke kořenům. A ty se jí nyní rozhodly bodnout ostře řezanou dýku do zad. S hlavou sklopenou tak sotva vnímala ztenčující se počet královniných dvorních dam, mnoho jich na hradu v Ingwirth holdu pobývat nezůstalo, kdo mohl, spakoval se a odjel pryč za příbuznými. Možná vyjednat mír a ušetřit pár hlav na krku, možná zradit své blízké pro vlastní prospěchářství. I ji samotnou kolikrát už napadla myšlenka vlastní rezignace, vydání se do rukou Normanů. Zachránila by tím někoho? Sebe sotva, věděla to. Nemalovala si budoucnost dvakrát růžově, moc dobře znala odpověď na otázku, jak se zachází s válečnými zajatci. Jako žena by byla několikrát znásilněna, pravděpodobně i zbita, držena o hladu, dokud by se nezbláznila nebo nezemřela. Žádný potomek krále Richarda znamenal vítězství pro stranu anglické koruny. A přijít na to, že v sobě ukrývá tajemství vlkodlačí kletby? Pravděpodobně by ji veřejně popravili jako čarodějnici, děvku ďáblovu.
S myšlenkami na osud plný krve se zdržovala akorát v blízkosti královny Jasmine, knihovny, kde beztak nečetla, pouze nemá opětovala pohled hustě popsaným stránkám. A komnat sdílených s Balduinem. I dnešním dnem se nic nezměnilo - drobná, útlá dívka seděla ve výklenku, pozorujíc čokoládovýma očima dění venku. Lidé panikařili, čtvrtina domů se vyprázdnila ze strachu z blížícího se nájezdu okupantů. Tam, kde dříve stával stánek oblíbeného pekaře, po jehož koláčích se mohla utlouct, zely dřevěné trosky pošlapané šíleným davem. Z bezpečnosti se zdržovala pouze mezi hradními zdmi, už ani nechodila ven - a pokud, pak pouze na nádvoří, kde se zvýšil počet tréninků královnina vojska. Čas od času vídala mezi nimi i Balduina procvičujícího své skilly s mečem, nikdy však nevydržela dlouho pozorovat jeho um. Pokaždé se jí do mysli vehnala představa, že každý z těch chvatů může být jeho poslední. Uplakaná proto urychleně opouštěla tréninkové prostory, vraceje se do chladných hradních chodeb, nikdy ne přímo do jejich společného domova - to aby ji nenačapal se slzami v očích. S tichým, smutným popěvkem na rtech roztržitě přeskakovala očima z jednoho obyvatele podhradí na druhého, jejich tváře rozplývaly slzy deroucí se do očí. Jak dlouho bude moci žít zde ve svém pohádkovém zámku? V rodině, která ji přijala takovou, jaká byla? Která ji milovala? Podobné úvahy přerušil Balduinův příchod. Ruka instinktivně zakryla veškeré stopy po pláči, druhá ihned uhladila záhyby šatů. Jako by snad mohl poznat, kolik hodin zde proseděla v příšeří pokoje bez toho, aniž by zapálila knoty svíček. "Jsem tady, omlouvám se. Královna má audienci a nechtěla být rušena. A já... netušila, kam mám jít." S ostatními dívkami na postu dvorních dam se nedružila už tak jako předtím, zbyla jich jen chabá hrstka a jak se zdálo, i ty postupně opustí hrad v nejbližších dnech. "Máš nějaké... Nějaké..." Bála se to slovo pronést, pokaždé se zadrhlo v krku. Namísto toho pootevřela dveře, aby se mohla se svým manželem přivítat. "Je něco... nového?" Sama cítila, že zní vyděšeně - aby také ne. Nepřátelská armáda se jistě blížila a brzo stane před hradbami. Teprve až tehdy zvedne pohled, ihned zaražený přítomností někoho nového v Balduinově náručí. "Kdo... kdo je to?" Šok, nejistota, prvotní zhrození - to vše se ozývalo v jejím hlase v jemných náznacích. "Drahý?" Zoufalství si vyrývalo cestičku dívčiným hrdlem při pohledu na malého chlapce držícího se Balduina kolem krku. Zdálo se to tak sobecké, tak špatné, když jí první možnost vytanula, že je toto dítě Balduinovým potomkem?
|
|
|
Post by Balduin Phillip z Artois on Oct 21, 2018 18:27:12 GMT
Věděl, že plakala. Snažila se to skrývat, ale on ji znal už natolik dobře, aby minimálně tušila, že prolévala slzy. Mrzelo ho to - pokaždé, když ji takhle viděl, neb z velké části celé její trápení bylo též jeho vinou. Od doby, kdy se vzali, jí mnoho štěstí nepřinesl, ba naopak. Jejich sňatkem jí přibyly další starosti. Nejprve se jednalo o stesk ze ztráty dítěte, nyní jej přehlušela obava z toho, že přijde i o něj. Nejdříve se jí snažil uklidňovat, jako mantru jí vyprávěl, že se vrátí, Elizabeth proti jeho slovům však vždy postavila nevyvratitelný argument. Nemohl to vědět. Nemohl si být jistý. Neznal budoucnost. Netušil, co dobrého nebo špatného jim přinese. Nemohl jí tak nic slíbit - ani to, že si k ní najde cestu. Od jednoho momentu tak přísahat přestal, jenže v onu chvíli tak přišel o jakoukoliv možnost jí věnovat... Nu, něco jiného než pouhé obavy. A tak se alespoň snažil být s ní, co nejvíc to šlo. Večeřeli spolu, ulehali spolu na lůžko a ráno neodcházel, dokud jí nevěnoval alespoň jeden polibek na rozloučenou a neměl jistotu, že se dobře nasnídá. Bylo to to jediné, cože jim zcela určitě zbylo - ta doba, kterou si ještě teď mohli užít a nebrat ohled na stíny budoucnosti, ač ty se vždy také objevily. V podobě ostření meče nebo jejích slz. "Dalo... by se to tak říct," začne odpovídat váhavě na její otázku, jestli má něco nového. Netušil, jak bude Elizabeth reagovat, ale v jednom směru byljízdy klidný - věděl, že reakce bude kladná, snad ho jen nenapadl předpoklad, že by kluka mohla považovat za jeho syna. Svým způsobem mohl - minimálně v barvě vlasů i oči si podobní byli. Její zoufalství jej tedy překvapí. "Liam," vyhrkne tak spěšně, pro jednou je to on, kdo je poněkud nervózní a nejistý z celé situace, leč o ní věděl daleko víc než Elizabeth. "Našel jsem ho... hm... venku. Myslím, že nemá rodiče - nebo ze odešli a nechali ho tady. Chtěl jsem to zjistit, ale napadlo mě... Do té doby by mohl zůstat tady. S námi. Chtěla bys?" Přesto se ptá, neoznamuje. Neměl na to právo, jednalo se o jejich společnou domácnost a Balduin v ní upřímně žádná patriarchální pravidla zavádět nechtěl. "Vím, že tu není dost místa. A asi ani postelí, ale... Vyspím se na zemi a zítra to nějak vymyslíme. Všechno. " Klučina, jak se zdálo, byl z celého vývoje událostí značně zmatený, nechápal, jakže se najednou ocitl v cizím náručí, v cizím obydlí s cizími lidmi, začal tedy znova popotahovat. "Jen klid, maličký. Už je dobře, hm?" broukne k němu konejšivě Balduin, zatímco jej pohupoval v náručí. "Myslím... Je promzlej, Elizabeth. A asi i hladovej. Sehnal bych v kuchyni něco k jídlu, kdyby ti nevadilo tu s ním počkat." Což bude, ostatně, asi lepší. Nikdy nepochyboval o tom, kdo z nich dvou bude s dětmi lepší a kdo si s nimi poradí lépe. Elizabeth byla vřelá, laskavá a jednoduše hodná, zatímco Balduina by jako příklad projevování empatie nikdo nepoužil. Během toho, co mluví s Elizabeth, zamíří ke krbu, aby u něj Liama posadil na kožešiny. Až tehdy se znova narovná, obraceje se směrem ke své nejdražší pro rozhodující verdikt.
|
|
|
Post by Elizabeth Plantagenet on Oct 21, 2018 20:08:28 GMT
Nikdy neuměla vepsat do tváře chlad, odtažitost či hranou formu emocí, taková zkrátka a dobře nebyla. Každý pocit, každá myšlenka se jí opětovně vtiskávali do tváří, pohrávaje si s barvou očí i šířkou zorniček - momentálně doširoka roztažených novinkou, u níž netušila, jak ji zpracovat. Jistě, nyní mohla tvrdit, že Balduin je jí věrný a dbá na posvátnost manželskou, maximálně tak pohledem zhodnotil ostatní dámy a dívky, ale nikdy ne tak egoisticky, aby byla nucena přemýšlet nad zatoulanými botami a prázdnou polovinou postele, neboť se její drahý manžel ztratil v klíně jiné. Někdy pochybovala, to si připouštěla celkem často. Ani ne tak kvůli Balduinovi, jako spíše kvůli sobě. Do jaké míry bude výkyvy jejích nálad trpět, než ho celá ta estráda přestane bavit a Elizabeth mu začne lézt na nervy? Jak dlouho bude trvat, než si usmyslí, že děti jsou přeci základem a bez něj nechce a ani nebude pokračovat? Věřila mu, minimálně se o to pokoušela, hříšné myšlenky ji však napadaly čím dál tím častěji. V bitvě bylo snadné nejen ztratit život, ale taktéž nalézt jinou cestu, například v klíně markytánky. Na rozdíl od ní ušel mnohem delší kus v kapitole života a ani by se nedivila, kdyby někde s nějakou ženou počal dítě. Nebyli svoji ještě tak dlouho, a chlapec se zdál mnohem starší než jejich vztah. Než jejich prvotní setkání.
"Liam," zopakuje plna nejistot, oči přeskakující z jednoho na druhého. "Liam... je tvůj syn?" Otázka z ní vylétla dřív, než Balduin stačil zareagovat odpovědí, že malého chlapečka našel kdesi u cesty před branami. "Našel..." Další mechanická odpověď. Snažila se pobrat veškeré informace, vstřebat je, vyvodit si z nich závěr, který neublíží ani jednomu z nich - předně však malému dítku houpanému v manželově náručí. Čím dál tím víc cítila potřebu se rozplakat, neboť nechápala závažnost situace. Ač jí říkal cosi o nalezeném chlapci a pohřešovaných rodičích, část jejího srdce pociťovala propastné selhání. Nedokázala mu dát dítě a nyní si ho hledal jinde. Možná pokrevní, možná cizí, nehodlala hádat a přitěžovat si tak o to víc. Před hrozící panikou ji zachránila až poslední slova - "Chtěla bys?" Zmatená hledala u Balduina odpověď, nechápaje, co se právě stalo. On však pokračoval dál, rozváděl představy, plánoval vše - možná ne do posledního puntíku, alespoň hrubou konstrukci přednášel s glancem a vcelku i jistotou odhalující postupně touhu... Inu, založit s Elizabeth rodinu, pravou domácnost plnou dětí a hluku. "Chceš... Chceš ho vychovávat... se mnou?" Mohla působit bláhově se svým dotazem, což si osvojil i její výraz ztraceného štěněte. Naštěstí vzpamatování přišlo dřív než další řádka hloupých dotazů splývajících z jejích rtů. "Samozřejmě... Po-postarám se o něj, to nebude..." Na okamžik zastavila spád slov, vrtíc hlavou ze strany na stranu. "A ty nebudeš spát na zemi," zákaz z ní vylétl dřív, než si stihla uvědomit, že nepatří zrovna k ženám, které udělují rozkazy šup sem šup tam, aby je ostatní poslouchali. "J-já... já se o něj postarám, Balduine," zčervená vzápětí, sedaje si k chlapci před dohasínající krb, kam opatrně přihodila pár polínek na posílení mihotavého plamínku. "Ahoj, maličký. Liam, že?" Starostlivýma očima sledovala chlapcovu tvář, hledaje jakoukoliv známku slabosti či bolesti. "Ukaž, zahřejeme tě, ano? Pojď sem, ty můj rytíři." Se vší něžností si ho přitáhla na klín, zakrývaje prokřehlé tělíčko rukama. Jako vlkodlak ho udržovala v teple a hravým oslovováním si získávala chlapcovo srdce. "Máš hlad? Za chvíli ti přinese můj manžel něco moc dobrého na zub. A pak tě vykoupeme a uložíme do postele, ano? Budeš chtít předtím něco číst? Nebo vyprávět? Můj drahý se může chlubit celým repertoárem příběhů." Do ouška mu broukala sladká slůvka, hihňala se s ním, když se rozesmál z plných plic. Jakkoliv to bylo možné, pokoušela se ho držet dál od myšlenek na rodinu a opuštění. "Postaráme se o tebe, to ti slibujeme, Liame." S polibkem na čelo a odhrnutím vlásků ho houpala na klíně, zpívaje mu tichou ukolébavku.
|
|
|
Post by Balduin Phillip z Artois on Oct 21, 2018 21:48:10 GMT
Její otázka jej zarazí. Dávala však smysl - rozhodně větší, než ten pravdivý, skutečný příběh, kde malého Liama vůbec sebral. "Elizabeth, já nemám děti." V další moment ale zarazí sám sebe. Tohle nemusela být tak úplně pravda. "Aspoň ne takové, o kterých vím. Takhle malé. A... tady." Ve Svaté zemi? Možná. Tam mu bylo vše jedno, dobrých třicet let zpět, kdy si dělal co chtěl, bral si co chtěl včetně dívek, kterých se ne vždy a ne nutně ptal na souhlas, jestli s ním něco chtějí mít. Zplodil tam potomka? Nemohl si být jistý. Možná... Ale někdo takový musí být již dávno dospělý. A pravděpodobně také zahořklý vůči svému otci. Zde v Ingwirthu si byl svým bezdětným stavem jist. Ani po té, co odešel z družiny krále Filipa a zmizel po incidentu s Elizabeth, k němuž se už raději nevracel, nežil jako mnich. Oproti životu, který však vedl dřív, byl daleko střídmější a otázkou dětí si mohl být takřka jist, neb se mu v posteli nevystřídal tak závratný počet žen a před Elizabeth poměrně dlouho žádná. To, že by zde měl nějaké dítě, bylo takřka vyloučené. Zdálo se, že je to dobře. Vážně myslel, že bude mít radost, ale... nevypadalo to tak. Brzo začal pochybovat o tom, zdali byl dobrý nápad přivést Liama sem, narušit jejich domácnost, co sotva byla harmonická - ne však kvůli hádkám, ale strachu. Všechno se snažil zaplašit slovy, ale s těmi to nikdy pořádně neuměl - a tato myšlenka jej v daný moment také neuklidňovala. Jak se však zdálo, nakonec promluvila a svým způsobem mu odkryla své pochyby. "Ano. Samozřejmě," odpoví bez přemýšlení. Věděl, že chce, aby právě Elizabeth byla matkou jeho dětí a stejně tak věděl, že bude skvělá - až jim Bůh dopřeje mít své vlastní děti. Nikoho lepšího, laskavějšího, si nedovedl představit. V tomhle ohledu jí věřit zcela bezmezně. "Ale... Myslím, že bych měl nejdřív zkusit najít jeho rodiče, než... budeme vědět, že s námi opravdu zůstane." Napořád. Nemusel, mohl mít jen popletené vzpomínky, mohl se jednoduše ztratit a teď jej jeho vlastní matka zoufale hledala. Nehodlal ukrást cizí dítě - hlavně po té, co viděl, kolik bolesti taková ztráta způsobí, co ji sám zakusil. Jak se zdálo, Elizabeth, jeho Elizabeth, byla zas zpět, zmatení přišlo. Při její výtce se pousměje. "Na tu postel se vejdeme sotva dva..." připomene. A nehrozilo, že by na zemi spala ona. Krom toho, nevadilo mu to. Na zemi prospal kus života, alespoň se omladí a vrátí se do rytířských let. Až při jejím souhlasu pochopí, že je skutečně vše v pořádku - a že na ní možná jen neměl jít tak zhurta a přímo. "Díky," praví k ní vděčně, láskyplně, jen aby jí vtiskl krátký polibek do vlasů, ještě než se odebere pryč z jejich pokojů. V kuchyni se mu povedlo vyžebrat něco k snědku - čerstvý chleba s máslem, kousek sýra, dvě jablka a nakonec také sladkou drobnost, dva koláče. Služky pro něj naštěstí měli docela slabost - ani ne, protože by na ně měl zálusk, ale protože se k nim nikdy nechoval jako idiot a krom toho, měly rády i Elizabeth. O dítěti se nezmiňoval, alespoň ne do doby, než bude jasné, co se s Liamem stane. Netrvá to dlouho, aby se dveře s vrznutím znova otevřely a on proklouzl do místnosti vyhřáté příjemným teplem - skoro zalitoval, že si nepočínal tišeji. Tak po tomhle Elizabeth toužila. Celá... zářila. Vypadala šťastně s malým dítětem v náručí, šťastněji, než ji již dlouho viděl. Spokojená, uvolněná, nádherná. Jeho. Jaké štěstí měl, že ji mohl označit za jeho. Brzy pochopí, že chlapec již pochrupával, jídlo tedy položí na jídelní dřevěný stůl, bere do ruky jen jeden z koláčů. Sedne si za ni, ale nepřitáhne si ji do klína, namísto toho se sám přisune k jejím zádům, jednu ruku obtočí kolem jejího pasu. Na šíji jí vtiskne něžný polibek a na krátkou chvíli tak setrvá, vdechuje její vůni. "Miluji tě,má drahá. Poslední dobou jsem ti to nepřipomínal dost často," zabručí proti její pokožce. Oba dva měli příliš roztěkanou mysl, ale z jejich činů byla vzájemná láska snad stále dostatečně patrná. V něčem bude teď Balduin však daleko klidnější - Elizabeth neskončí sama. Snad již nikdy.
|
|
|
Post by Jasmine O'Ravenheart on Oct 22, 2018 11:01:16 GMT
Ležím v koupeli dívajíc se na vyřezávaný kazetový strop. Dny se do mne bolestně zasekávají jako ostny. nevidím naději, jen zmar a to se mi nestávalo. To já vždy bývala tou, která byla positivní a vnášela do všeho klid a pohodu. Ale v době jako tato, kdy jediný spojenec nedává vědět a za branami je nepřítel, se těžko udržuje nadějeplné srdce. Vyruší mne hlasy na chodbě, otočím hlavu a zaposlouchám se do zvuků za dveřmi. "Stůj..takto před královnu nemůžeš..." Praví má stráž a já nazpět slyším jemné mručení. Zvednu obočí. Vlkodlak v chodbách... v mých službách je jich několik. Richard by se takto nepohyboval, je zodpovědný a ví, že jeho vlk není bezpečný. Jeiný kdo vypadá, že je se svým vlkem v souladu je Archer. Ale o něm jsem neslyšela dlouhou dobu, zprávy ustaly a já se obávala nejhoršího, že jsme ty dva ztratili. Vstanu z koupele a zahalím se do plátna, které přikryji županem. Vyrazím ke dveřím a otevřu. Mokré vlasy mi spadají stále na ramena a ovane mne chlad, který je na chodbě. "Co se tu děje?" Zeptám se a pohlédnu na vlka. "Sire Archere...?" hlesnu když jej uvidím s planoucíma očima. Není těžké uhodnout že se stalo něco zlého, nevidím nikde jeho milovanou a to nevěstí nic dobrého. "To je v pořádku." Kývnu na stráž a ta se rozestoupí aby pustili Archera dovnitř. Já zapluji zpět do komnaty a přejdu k hořícímu krbu, který mi zahřeje prsty, které jsou zkřehlé. "Ano netušíte jak ráda vás vidím živého Sire...ale...něco mi napovídá, že cesta neproběhla dle vašich představ." Podívám se na vlka, který pravděpodobně pomalu vešel do dveří a čekám zda se promění.
|
|
|
Post by William Archer de Cross on Oct 22, 2018 12:38:08 GMT
Jakmile mi stráž zatarasila cestu se slovy ať stojím, protože takto před její výsost nemůžu, zastavil jsem. Odpovědí jim však bylo nesouhlasné zamručení a škubnutí horním pyskem tak, abych jim předvedl své zuby. Nebyla to výhrůžka, nýbrž pouhé upozornění, že dneska vážně neoplývám dobrou náladou. Trvalo hodnou chvíli, kdy jsem se strážci poměřoval pohledem, nehodlajíc ustoupit ani se proměnit. Napjatou situaci ovšem ukončil zvuk otevírajících se dveří a hlas královny, chtěla vědět co se děje. Mé jantarovozlaté oči se upřely na královnu za dvěma statnými muži, kteří mi bránili v cestě. Oba dva se postavili do pozoru, ale nežli stačili královně situaci vysvětlit, stačila mě poznat a oslovit. Jemně jsem jí pokynul chundelatou hlavou, ale v tom gestu nebylo nic veselého, jen čirá úcta a oddanost k ní. Královna pak bez dalšího zaváhání kývla na stráž, ujišťujíc je, že je vše v pořádku, aby mi uvolnili cestu. Muži se tedy rozestoupili a já téměř neslyšným krokem vstoupil do královnin soukromých komnat. Královna už stála u krbu, ve snaze se zahřát, neboť musela právě opustit koupel, když se za mnou dveře zavřely. Pohledem jsem prozkoumal celou místnost, nežli jsem se jím opět zastavil na královně zahalené v županu. Nikdy dříve jsem zde nebyl, bylo to zvláštní, okamžik jsem se cítil nejistě, ale to brzy pominulo, neboť ve své vlčí kůži jsem byl všude rychle jako doma. Pak královna promluvila svým měkkým hlasem, který mě často dokázal uklidnit, ale dnes byla má bolest a vztek příliš silní, než aby to pomohlo. Rád bych jí odpověděl,to bych se ovšem musel proměnit a to se mi ani v nejmenším nechtělo. A tak jsem si jen s tichým zakňučením, které přešlo v nespokojené zamručení, lehl na podlahu kus ode dveří, s očima upřenýma do těch jejích, jako bych jí tím mohl všechno povědět a nepoužít slov.
|
|
|
Post by Jasmine O'Ravenheart on Oct 22, 2018 15:52:42 GMT
usmála jsem se povzbudivě a ukázala na sofa, nebo na křesílka, aby se posadil. Nebylo obvyklé aby se zjevil vlkodlak ve své vlčí podobě ale právě proto je znát, že jde o vyjímečnou situaci, která jej rozrušila. Netuším co se mu stalo ale vypadal, jakoby velmi trpěl. Lehl si u dveří a já přešla k němu, prsty zajela do huńaté srsti a pohladila jej. je to vždy zvláštní ale přeci jen ve vlčí nebo psí podobě vypadají tak zranitelně a roztomile, že mi přijde pohlazení jako přirozené a samozřejmě v lidské podobě bych to neudělala to by působilo přinejmenším podivně. "Ach Sire Archere...co se stalo...je hrozné vidět trpícího muže, ale vidět trpící zvíře mi trhá srdce..." Psí oči plné jantarové bolesti jsou opravdu k nesnesení. Co je horší nemohu k němu ani promluvit telepaticky ani mu takto více rozumět protože miá magie je pryč. Sklopím oči k němu a útěšně jej chvíli hladím. "Nejsem schopná vám nyní porozumět, moc mne to mrzí, budete se muset proměnit...nebo...pokud chcete jen ...být a dát si čas..můžete tu pobýt ve vaší zvířecí podobě...půjdeme ke krbu hm?" Dám mu na výběr a vstanu abych si sedla do křesla u ohně a nalila si víno a druhý pohár naplním pro jistotu také. Kdyby se chtěl proměnit, připravím mu na paraván děku, do které se může zahalit. Nepředpokládám, že má s sebou v uzlíčku oblečení. Mám mnoho otázek ale nechci vše vychrlit najednou. Vím toho o vlkodlacích dost, ale jak se vypořádávají s emocemi v této podobě? To při nejlepší vůli netuším.
|
|
|
Post by Elizabeth Plantagenet on Oct 22, 2018 17:40:30 GMT
Připadala mu snad bláhová, když se takto vyptávala? Když jej označila za otce dítěte přineseného domů v náručí, držíce se ho drobnými packami jako své záchrany? Vše se událo tak náhle, nepřipravená byla nucena čelit situaci, k níž se ani ve snech nepřiblížila. Znala muže, ale hlavně byla obeznámena s povídačkami o jejich přelétavosti, prohánění sukní a zatoulaných botách. Nebyl by prvním ani posledním, kdo hledal útěchu v náručí a klínu jiné. Dokázala by překousnout tento fakt? Musela by, věděla to. Ač jí srdce mohl zlomit svým chováním a přístupem, zatratil by jejich lásku pro touhu po jiné, nikdy by se na něj nepodívala s odsouzením v očích a hlasitou urážkou plivnutou mu pod nohy. Trpěla by, to ano, v tichosti pokoje by proplakala dny i noci, dál by však zastávala roli pokorné manželky. Ať už by se rozhodl jakkoliv, od jejich sňatku se stalo její povinností dodržovat pravidla a nevzpírat se jeho představám o štěstí. "Omlouvám se, Balduine, j-já... Ne-nechtěla jsem tě urazit nebo se tě dotknout." Plaché oči sklopené studovaly zem z části zanesenou slámou z psince a blízkých stájí, odkud si seno brával pro vystlání ledových kamenných ploch, aby psí miláčky nestudily tlapky. "Nemínila jsem naznačovat, že snad... Jsi... Vždyť na tom nesejde. Je-... Je přeci pro muže přirozené, pokud bude hledat rozkoš v těle milenek a-... a ano, chápu i ten fakt, že některé... tě mohou potěšit dítětem, zatímco já-..." V návalu znechucení nad svou osobou polkla slzy bolesti odhodlaná čelit svému údělu tváří v tvář. "Vím, že nemohu přivést na svět naše dítě. A budu plně chápat, když-... Když ti ho povije jiná žena." Přiškrceným hlasem se pokoušela nezavdat pláči, nevycházela mu vstříc, ba naopak - rychlým zamrkáním je zahnala pryč. "A ano, vím, co jsi mi říkal, drahý. Že žádná žena není jako já, vyjmenoval jsi mi desítky důvodů, proč nikdy neskončíš v náručí jiné. Ale chci... chci, abys věděl... Že i kdyby se stalo cokoliv... Budu to chápat. Porozumím tvé touze a budu... budu respektovat tvé stanovisko." Tentokrát už slzy nedokázala zadržet. Tolik si přála jej potěšit, dát mu vysněné dítě, že byla ochotna zapomenout na vlastní štěstí a modlit se pouze za jeho. "Protože tě miluji, Balduine. A tvoje štěstí... tvá budoucnost... tvá přání budou vždy důležitější než ta moje." Nejen láska s ní cloumala, i hormony vykolejené z posledních nešťastných situací.
Trvalo notnou chvíli, než slzy přestaly stékat po tvářích a Elizabeth našla alespoň kouska sebejistoty ztraceného v posledních měsících. "Dobře. Zkus je najít, pokud to bude možné, drahý." Rozechvělým hlasem se snažila podpořit ho v konání. Možná toužila po dětech, ovšem nedokázala by přenést přes srdce, kdyby nějaké někomu ukradla. "Ať máme jistotu, že-..." Že co? Že je skutečně sirotek? Nalezenec? Nebo jejich? "Že ho případně můžeme vychovat jako vlastního. Pečovat o něj, starat se, dokud to jen půjde." Pokud by se žádný rodič nenalezl, nepustila by ho už z náručí, nedala by ho nikomu, pokud by to neznamenalo dát mu možnost prožít lepší život. Jistě, sami nebyli zrovna nejpříkladnější rodina, Elizabeth mohla být dědičkou anglického trůnu, její španělské kořeny jí však dotovaly minimálně a ostražitě. A Balduin? Měl se najednou starat nejen o smečku psů a hejno dravého ptactva, ale taktéž o další hladový krk, mnohem hladovější než jeho vlastní.
Maličkého si převzala do náručí, pohupujíce s ním, dokud se neozvalo spokojené chrupkání. Vrzání téměř nevěnovala pozornost, jen vlčí instinkt ji upozorňoval na příchozího se známou, tak milovanou vůní, do níž by se nejraději stulila po zbytek života. "Chudáček, je celý znavený." Šepot se nesl tiše, starostlivě vůči malému Liamovi spícímu v jejím náručí s hlavinkou opřenou o rameno. Nejspíš proplakal celý den, než si ho někdo všiml. "Musíme se o něj postarat, jak nejlépe dokážeme, Balduine. Potřebuje nás. Zvlášť... Zvlášť teď, v těchto časech." Jen ta myšlenka, že se jí manžel opět vzdálí, ji ničila, rvala srdce na milion kousků. "Vypadá jako ty," pronese po chvilce ticha s očima upřenýma na hnědovlasého kloučka dřímajícího v objetí. "A když se směje... má podobný úsměv. Nediv se mi, prosím, že mne obklopila nejistota." Poraženecky si položila hlavu na jeho rameno, opíraje čelo o Balduinovu čelist. "Taky tě miluji," hlesne znaveně, i jí se oči zavíraly. Dlouho potlačovaný pláč ji vysiloval, dnes proplakala mnoho chvil. "Nechci, abys... abys odešel. Bojím se... Nevím, co bych dělala, kdybych tě ztratila."
|
|
|
Post by William Archer de Cross on Oct 22, 2018 18:59:46 GMT
Nevyužil jsem sofa ani křesílek, na která ukázala. Místo toho jsem se položil na podlahu nedaleko dveří. Královna přešla ke mě a sehnula se, její prsty se mi zabořili do srsti. Vím, že to myslela dobře, ale jako vlk na sebe nerad nechávám sahat, neboť jsem příliš hrdý. Proto jsem sklopil uši a lehce nadzvedl pysk s nesouhlasným zavrčením. Nikdy bych neohrozil královnu, byl to pouze projev nesouhlasu. Více jsem se nepohnul, naslouchajíc jejímu hlasu a trpíc další doteky, neschopný dalšího vzdoru. Kdybych nebyl tolik hrdý, musel bych uznat, že to bylo příjemné a trochu mě to utěšilo. Na její návrh jsem neměl jak odpovědět, proto jsem se pomalu zvedl a následoval ji ke krbu, kde na paraván připravila deku, snad pro mě, kdybych se proměnil a sama se posadila na jedno z křesel. Pak nalila víno do dvou pohárů a já si zatím lehl na kožešinu před krbem. Oči jsem opět upřel na ni, jako bych se v jejím výrazu snažil vyčíst, na co myslí. Pravdou bylo, že ve vlčí podobě jsem se s emocemi vyrovnával mnohem lépe, nežli v té lidské. Nedoléhaly na mě takovou silou, neměl jsem potřebu se v nich patlat a utápět a často jsem na ně zapomínal.
|
|